Имам немска ов4арка от 4 години. Трябва да ти кажа, 4е тази порода ку4ета се гледа лесно, понеже са ужасно умни, оби4ат да изпълняват команди и да угаждат на стопанина, лесно се дресират и като цяло се привързват много към стопанина си. Принципно мъжките ку4ета са по-агресивни от женските и имат силно развито собствени4еско 4увство - пазят вси4ко. Моят е то4но такъв - не дава друго ку4е и особено 4ужд 4овек да се приближи до мен, а ако не дай си боже имаме гости, които не познава, живи ще ги изяде. Но аз исках такова ку4е (паза4), аз го направих такъв и не ми пре4и. С пове4ко дресура може да стане ужасно оби4ливо и лигаво ку4енце, просто всеки стопанин си преценява какво животно иска да има. Женските се дресират по-лесно, между другото, но като цяло както казах ов4арките са ужасно умни, тъй 4е им трябва малко.
Имай предвид, 4е немската ов4арка става голямо ку4е и има нужда от много движение, така 4е ще ти се наложи да го/я разхождаш 2 пъти на ден за поне по 4ас. Ако не можеш да отделиш толкова време, по-добре изобщо не взимай такова ку4е, ами се ориентирай към порода, която изисква по-малко физи4еско натоварване. Сериозно ти казвам. Имам позната с ов4арка, която няма време да я разходи за пове4е от 15 минути дневно и ку4ето е с тотално болна психика от тва постоянно седене вкъщи. Последно си беше изгризал единият заден крак до кокал и ветеринарят казал, 4е вси4ко това го прави от скука и от стрес да стои затворен. Животното се мъ4и.
Докато е малко, подготви се за големи щуротии от негова страна. Може да гризе мебели, да пишка наро4но на забранени места, да не можеш да го прибереш от разходка, да ти бяга и да яде боклуци. Но с малко тренировка и търпение бързо се оту4ва. Имай предвид, 4е ов4арката не е ку4е, което да разбира от бой. В смисъл няма нужда да биеш ку4ето за щяло и нещяло. Така то няма по-бързо да се нау4и на нещо, напротив. Ов4арките оби4ат доброто отношение, но ако си прекалено мекушав, като нищо да ти се ка4и на главата. Така, 4е намираш някаква златна среда.
Друго, друго... ами да - особено докато е малко ветеринарят ще ти каже какви то4но и по колко, но редовно трябва да му даваш витамини и калций, тъй като по принцип ов4арките имат склонност към проблеми с костите (особено с краката). И тва излиза доста скъпи4ко, щото тези неща му се дават поне докато не навърши годинка.
Такам.. да видим кво още мога да ти кажа.. ами засега не се сещам, но ако още нещо те интересува, може да ми пишеш и на ли4но.