Има доста решаващи фактори. Например при малки диоптри /до 1 или 1,5/ не се препоръчва постоянна корекция, тоест само при четене, телевизия, работа с компютър... И очилата в такъв случай са по-удобни. При по-висок диоптър, независимо + или -, имате нужда от постоянна корекция /като ходиш по улиците примерно/ и лещите са добър вариант. Някои хора обаче имат висока чувствителност и не понасят лещи. Нещо друго, има разлика между твърди и меки контактни лещи, освен това освен късогледство/далекогледство има и друга деформация- астигматизъм /"смачкване" на очната ябълка, което води до изкривено зрение, например виждате черта вместо точка/. Всички тези фактори, както и фактора възраст и вида на късо/далеко- гледството /дали диоптъра се задържа или се увеличава постепенно/, всички тези елементи са определящи какъв вид корекция да се приложи. Понякога очилата са по-добър вариант, понякога меките лещи не са достатъчни /при астигматизъм/ и са необходими твърди такива... Изобщо, само очният ви лекар може да прецени какво е най-подходящо за вас и здравето ви. В днешно време очилата се правят доста деликатни и подигравките по тоя повод пресекват още в малките класове. Аз като сложих очила даже супер много се кефех и исках да ги нося постоянно /да не говорим че се отървах от онова проклето главоболие, породено от вечното взиране/ Бях шести клас, но честно казано подигравки за очилата не съм имала, повече ми се смееха за ръста /нисичко съм/ и за други глупости...
Честно казано си предпочитам очилата, майка ми е с лещи от както се помня и като я гледам как си бърка в очите лошо ми става. Не ми се налага постоянна корекция и очилата ме устройват...
ами аз имам проблеми с очите и с едното имам доста стабилен диоптер...Преди 3 или 4 години някаде реших да сложа лещи.Взех си някакви много добри но за жалост хубаво сълзенето в началото е нормално но започна през няколко дена да ми се подува окото(ечемик-но само 1 ден и спада)и то нали ечемикът е едно топченце(който е имал знае)и това топченце ми сотана и се надуваше през някакви дни.Което беше ужасно...наистина кошмар ходех по лекъри,мажех си ухото но...без ефект.После понеже съм много зле с очите дойде времето да си сложа очила.Направих си едни много добри(с много яка черна рамка)но пък тогава много ме болеше главата от тях(като ги сложех виждах адски добре но главата ме болеше,дори няколко пъти повръщах защото ми се и повдигаше.Накрая отидох при една очна лекарка от някоя си поликлиника която ме гледа капа ми капки ала бала и каза че имам страшно голям процент астегматизъм и затова не мога да видя дори наи големия ред на таблото(в кабинета) и ми написа поръчка за стъкла за очила с диоптер и с астегматизъм...и сега цаиките са ми перфектни...е не че ги нося но се случва д ги сложа на седмица по 3-4 пъти като гледам филмче
хахах това е моята история за очилата и лещите,тъжна но с щастлив край =D>