- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Козметика и диети
- Да обобщиме,с какво и къде да се обезкосмяваме!
Значи искам да си махна космите от "долния етаж" и под мишниците,изчетох хиляди теми,ама съвсем се оплетох и обърках...Ще може ли някой да каже с какво най-добре да се обезкосмя и на двете места?
Конкретно на въпроса ти, мога да отговоря сямо за подмишниците, ако търпиш на болка- епилатор, ако не- бръсначката върши чудесна работа,но трябва всеки ден. За долния етаж не мога да ти кажа, там само се оформям с пинсета /и кола-маска отвреме-навреме, остатъците ги подстригвам с ножичка почти до кожата/, не махам всичко и не знам, но хората казват- бръсначка. На мен ми докара възпаление, така че пробвай и ако не ти понася- скуби смело /или си ги дръж като мене/
Чудесно, да обобщим най-после в една тема всичко:
Генерално има два начина за обезкосмяване. Единият е чрез изскубване, а другият е чрез "прерязване" на косъма.
СКУБАНЕ:
Генерално, по-ефикасно и дълготрайно, но е болезнено.
Извършва се с
-пинсета- ефективно, но бавно, препоръчва се за вежди и косми по лицето, за оформяне на триъгълник...
-епилатор- подходящ за крака, ръце, големи площи. Някои го ползват за подмишници /аз лично не съм и не смея да кажа нищо, но на триъгълника не препоръчвам/ Има епилатори с пинсети и такива с дискове, моя е с пинсети и е ок, с дискове не съм ползвала, но някои твърдят че са по-добри. ВАЖНО: преди първа употреба на епилатор намалете космите, например обръснете зоната и изчакайте малко да покарат, защото дългите косми се заплитат, скубането става мъка и епилаторите се повреждат, пише си го и в упътването, ама никой не го чете.
-кола-маска, тя бива гореща и студена. Горещата обикновено се прави от козметик, подходяща за всички окосмени зони на тялото- от вежди до крака. Неудобството е, че трябва да чакаш да пораснат пак за да ги махнеш отново. Най-добре да се направи кола-маска и после да се поддържа с епилатор. Студената кола-маска най-често е под формата на лентички, покрити с лепкава смес, продават се в козметичните магазини и аптеките. Прилагат се в домашни условия. Подходящи за крака и ръце. Неудобството- действат само срещу косъма, а на места като триъгълника космите растат на всички страни и е малко трудничко.
"ПРЕРЯЗВАЩИ" средства:
Генерално- лесно, бързо и безболезнено, но не много ефективно, даже води до обратен ефект. Космите порастват много бързо, с бодливи, твърди върхове.
Извършва се с:
-самобръсначка, подходяща за крака, мишници и триъгълник. Недостатък- порастват бързо и бодат. Води до възпаления на чувствителна кожа. НЕ БРЪСНЕТЕ РЪЦЕТЕ, много глупава постъпка. Защо? Ми обръсни ги и ще разбереш...
-кремове-депилатоари. Ефикасни колкото бръснача, само дето стоиш намазан около половин час, миришат гадно, някои предизвикват алергии. Продават се в козметичните магазини.
АЛТЕРНАТИВНИ методи:
-лазерна епилация- скъп лукс, засега е най-ефикасният начин за постоянно отстраняване на окосмяването, но не е много сигурно доколко е безопасно за здравето в дългосрочен план. И е хипер скъпо за обикновени граждани-ученици.
-електроепилация-извършва се от козметик, забождат еин инструмент в космената луковица и я "изгарят" с ток, болезнено е и се прилага на малки участъци, примерно по лицето.
ЦЕНИ:
Като цена най-евтини са бръсначките, някакви там стотинки, знам ли, кремчетата са около 1.50, лентите кола-маска са около 8 лева кутията, за едно обезкосмяване, гореща кола-маска зависи от козметика, за цели крака е от 20 до 30 лева, за ръце от 10 до 20, за триъгълник от 4 до 8, цените доста варират в зависимост от салона и града честно казано... Епилаторите почват от около 40-50 лева ако не се лъжа и стигат до трицифрени суми, има богат избор, моя беше за 60 лева, но не съжалявам, доста добра работа ми върши и ми пести от кола-маски...
Въпрос на избор е всичко. Аз лично съм минала през всички начини /без лазер, няма пари/, та от 10 години обезкосмяване стигнах до следното. Кола-маска /гореща/ на крака и ръце, после поддържам с епилатор. Зимата някой път пускам "естествения чорапогащник" и после пак трябва една кола-маска. Подмишниците ги бръсна и не съм имала проблеми досега, но трябва всеки ден да се прави. Триъгълника го оформям с пинсета /не се обезкосмявам напълно, което си е мой личен избор, доста хора препоръчват бръснене там, но мен не ми понася/ Най-ефикасно е с кола-маска ама боли кошмарно. Може би трябва да пробваш всички начини и да избереш най-подходящото за теб. Но да ти кажа, всички които се спират на бръснене, след пет шест годинки ще им писне, особено когато си обръснеш краката сутрин и вечерта бодат. Така че скубане му е майкта, с времето се свиква и не боли чак толкова. /само не се свиква да ти скубят косъмчетата вътре в дупенцето/
tova be6e nai-pylniqt i obob6ten otgovor,koito sym 4ela tuk.Iskam samo da popitam dali prodyljitelnoto skybane s pinseta (ili epilator) VODI DO NAPYLNOTO IZ4EZVANE NA KOSMITE razbira se s prodyljitelna upotreba
нищо не води до пълно изгубване на космите!!!
дори след лазерна епилация се появяват пак!!!
Това е болест да съм влюбен в теб,
това е болест, вярвам на приятел.
Това е корист - целият живот,
това е грешка, но тя не се повтаря....