Ще замоля всички, които не ядат жълтъците да ги събират и да ми ги пращат на 1-2 дена. Холестерола не е вреден. Дори е много полезен. Дори има изследвания загатващи, че холестерола всъщност предпазва от атеросклероза. Бтв някъде бях използвал математика от 3-ти клас да докажа, че удвоения прием на холестерол увеличава едва с 1% холестерола в кръвта. За сравнение диетите изключващи изцяло животинските продукти го намаляват с максимум 5%. Причината? Тялтоо произвежда 4 пъти повече холестерол, отколкото ядете. Дали ще го ядете, или ще го произвежда тялото - пак си е там. Само дето като го ядете щадите черния дроб.
Холестерола препазва от инфекции. Всъщност има и ено изследвана правещо връза между холестерола и вероятността да се заболее от СПИН. Има едно много интересно заболяване наречено Smith-Lemli-Opitz- Syndrom. Бебетата се раждат с изключително ниски нива на холестерола. Завършва често със смърт. насоящата честота в Европа е 1 на 20 000 до 40 000 раждания.
БТВ няма добър и лош холестерол LDL и HDL са съединиения на холестерола - липопротеини.
Второ БТВ - наситените мазнини увеличават обема на молекулите на холестеролаи по-този начин правят окислението им по-трудно, което от своя страна намалява риска от инфаркт.
Високите нива на холестерола се обуславят от наднормено тегло, заседнал начин на живот, тютюнопушене и тн. Храненето не оказва почти никаква роля (освен ако не се тъпчете с полуфабрикати и фафли). Ескимостите консумират ужасно много мазнини (китова мас най-вече) и тези, които нямат досег с цивилизацията не познават инфаркта.
БТВ ВИнс Жиронда известен като гурото на фитнеса твърди, че приема само на белтък без жълтък е безмислен.
За тези, които ще прочетат това, ще цъкат с език и ще пуснат отговор от типа "Be, ti lud li si ve. holsterola ubiva. maznoto e vredno" последван от 20-тина емотикони, ще кажа:
Да вярвам си. Може да съм луд. Не ме интересува какво мислите. Преди 5000 години са мислили, че земята е плоска. като ви харесва да е плоска - плоска е!