- Форум
- По малко от всичко
- Всичко тийн накуп
- Вашата обща култура
Хм...Може би съм малко над средното ниво.За мен има 2 типа интелигентност-тази в училище и тази в живота...Много хора знаят теорията, но не могат да я приложат на практика.За мен тези хора са обречени, книжни плъхове...
Имам прилични оценки, почти само шестици, но това не означава,че имам висока обща култура.
Определено съм любопитна и знам много неща, които може би няма да ми трябват.Влюбена съм в историята.Всичко ми е интересно и мога да кажа, че знам много неща, но според мен не е достатъчно.Не обичам географията, въпреки това знам много неща за различните държави.Но с това се изчерпват знанията ми в тази област.Имам ли богата обща култура? Обичам изкуството - балет, театър, поезия...Това прави ли ме умна?
Старая се да пиша грамотно и обичам да разсъждавам.
Понякога казвам, че съм умна.Дори прекалявам.Но това са думи, аз мога и да лъжа...
А понякога и много се лигавя...Тогава не съм умна.
На 16 съм...
Е, отличавам ли се от общия фон...?
Един гост се беше изразил чудесно на тази тема горе-долу:Първоначално написано от Анонимко
Няма такова нещо "повърхностните успяват". Имат примитивни източници на удоволствие. Следователно удоволствието им е примитивно. А ако привилегията на примитивните удоволствия е тяхната честота, то значи освен че са примитивни са и бързо износващи се...
Не сте ли виждали хора които пият ракия, слушат чалга и си бъркат в пъповете? И такива които четат Шилер и слушат Бах? Е та кой изпитва по - добро удоволствие, при все, че удоволствието на първия е интензивно, а на втория е трудно съотносимо към повърхностното разбиране на понятието "удоволствие"? В единият случай удоволствието е едно, а в другия - съвсем друго. Значи има удоволствия от различни класове. И в единият случай имаме завършен простак, а в другия - мислещ, в процес на прогрес, възход или както щете... Значи говорейки за удоволствия трябва да съблюдаваме две неща, за да ги разберем в тяхната същност: произход на удоволствията и последствия от удоволствията... Дааам.
Когато завършите гимназия ще видите, че удоволстващите се по примитивен начин стават невротични, истерични и все не добри неща. А по отношение на образованието стават нищ...а! Защото дебелите книги върху които ще ви препитват не са написани за повърхностни и остават да си се пързаааалят, пързааалят по повърхността на животеца, дорде не свърши!
http://images.encyclopediadramatica.com/images/c/cd/Chris_Hansen_Says_Hi.gif[/img]
Първоначално написано от Muse_of_Madness
Има хляб в тези думи, но с много неща не съм съгласна.
Първото е за висшето. Уча що-годе престижна специалност в що-годе добър университет. Всички сме влязли с висок бал. КОлегите ми са интелигентни, с висока обща култура, с по 2-3-4 езика и прочие. И всички слушат чалга. И обичат, както и аз,да пият ракия и да си "бъркат по пъповете". Едновременно с това много от тях слушат Бах и четат Шилер... Класифицирането на хората според предпочитения е грешно в основата си. Много хора нямат едностранни интереси и предпочитания...
Да не говорим колко губи човека, ако не може да бъде и простак, и интелектуалец, когато е в настроение за това. Нито съм глупава, нито нищо, но ти казвам, че от просташките забавления и повърхностните удоволствия, човек става много по-щастлив... Докато другите просто го обогатяват душевно. А ако ме питаш мене, бих жертвала малко душевно богатство за един час кретенски забавления...
1. Човек се ражда изморен и живее за да си почине.
2. Ако видиш някой да си почива помогни му.
3. Работата е свещена. Не я докосвай!
4. Когато изпиташ желание да работиш,седни и чакай да ти мине.
Означава, че дори и да нямам гадже, хората да ми се смеят, никой не иска да говори с мен, защото съм надут, аз ще бида щастлив/а и доволен/а, защото съм 10 пъти по- умен/умна, и знам всички автобусни спирки в Гана! Нека другите простаци от стадото да влачат изгнилите си от незнание мозъци през цялото си жалко съществувание... Мухахахахааа.Първоначално написано от exploitedteen
![]()
ob6tata cultura nqma tolkova ob6to s tova kolko si umen...spored men
da si umen ozna4ava da pritejava6 umenie da analizira6
a da znae6 ,kakvo be6e, vsi4ki vidove zmii ot edi koi si rod ili vs nepravilni glagoli v angliiskiq-tva e pamet+malko um,kolkoto da si se zainteresuval po nqkakva pri4ina
Да бе... такива хора ако съществуват ще.... си подстрижа кичарата... Тази същата дето я въртя на аватара...Първоначално написано от rosskata
Но в такъв случай цитирам Гьоте:"Върховното щастие на рожбите човешки е само личността." и
Според мен това е като поговорката "Ти си това, което ядеш." Колкото повече простотии и колкото по-малко възвишен "материал" използваш за "храна" на душата си, в крайна сметка всичко става част от нея и ставаш каквото наричаме селяк/олигофрен/идиот/прочие. Тук разглеждам двата вида душевна "храна" като обратно пропорционални, както обикновено са.Първоначално написано от rosskata
http://images.encyclopediadramatica.com/images/c/cd/Chris_Hansen_Says_Hi.gif[/img]
Определено. Това понятие е относително и се променя с времето, но за сега Гьоте, Аристотел, Нишце, Сидхарта(Сиддхартха) Гаутама, Кант и т.н. ги считаме за възвишени, а жълтите вестници, Биг и Вип Брадърите и тем подобните-не. (само давам примери)Първоначално написано от exploitedteen
Аз определено не съм това, което ям или това, което слушам. Аз съм това, което мисля , което чувствам и което върша, а това е различно.Първоначално написано от Muse_of_Madness
Двата вида "радост за душата" не са обратнопропорционално. Те са допълващи се, а не взаимноизключващи се явления.
Човек, който яде само черен хайвер, слуша само и евдинствено класическа музика, чете само хиперинтелигентни книги, за мен е също толкова губещ, колкото ис селяндура, за когаот основните човешки ценности са "Едини, пиени, топло и йебън". Това значи едностранчиво развитие, слепота за една голяма част от живота и хората. Светът е прекалено разнообразен, за де си позволим да го гледаме само от една страна.
И откъде си сигурна,че твоята гледна точка е вярна и дали има някаква истина в нея?
Лично аз открих, че съм по-щастлив, когато нямам много излишни знания и такива, които няма да ми трябват.
Биология- храната се ползва за енергия и градивен материал. Имах предвид това.Първоначално написано от rosskata
Орелът знае удоволствието да се рее във висините, а свинската тения- да се гърчи в нечии черва или да се самоопложда. Кое губи повече?
Експлойтед, Аристотел си върви най-добре със Spiral Architect. На блекметъл (по специално Tvangeste) най-хубаво се чете Ницше.
А аз ви се възхищавам, че вие на тоя шум изобщо можете да четете...Първоначално написано от Muse_of_Madness
(Нищо против музиката, btw, но хвала на концетрацията ви
кой кат вас )
Никога не съм сигурна, че моята гледна точка е вярна. Няма вярни гледни точки.Има убедително и неубедително защитени такива. А и самия факт, че е "гледна точка" я прави субективна. Затова е важно човек да се аргументира, или поне да се опита, когато твърди нещо, а не да тропа с крак и да обижда опонентите си, както много хора правят.Първоначално написано от quench
Този пример ми хареса. НО за съжаление, нито орелът лети за удоволствие, нито тенията се гърчи в червата ни за кеф. Там въпросът е до оцеляване и устройство, а това е различно.Орелът знае удоволствието да се рее във висините, а свинската тения- да се гърчи в нечии черва или да се самоопложда. Кое губи повече?
И все пак, ако се опитвам да го погледна възможно най- образно казано. ти откъде знаеш, че реенето във висините достава на орела по- голяма радост, отколкото самооплождането- на тенията?
И все пак, не мога да направя връзката с този пример... Не е същото.
Опитвах се да намекна за развитието, не само за красотата и кефа на гъненето по червата или летенето... Житейската ти философия е прекрасна, доколкото съм узнала от нея, но забравяш едно нещо- еволюцията. Светът не е завършен, а му предстои да се променя, с него и ние, хората, т.е. към какво искаш да еволюираме- към селяци псевдо-епикурейци или отсявайки най-възвишеното у себе си да станем нещо повече? Да отстраним селяндурското от себе си, понеже то е по-примитивното, както у орела са отстранени чертите на свинската тения? И така да откриваме нови удоволствия от нови неща?Първоначално написано от rosskata
а откъде си сигурна,че еволюцията е неминуема и необходима? откъде знаеш,че развитието и постоянната крачка напред е това,което осмисля съществуването ти?
аз смята,че не еволюция или револщция,а дегенерация и регресия са нещата,от коитос е нуждаем сега
ПО повода за еволюцията...
Четох една фантастика. Ставаше въпрос за едно свръхразвито технологично човешко обшество, по- точно за нашето след много години. Хората първо бяха станали абсолютно тесни специалисти, след това създали машини да ги заместват във всеки аспект на ежедневната и въобще всякаква работа... И се бяха превърнали в дебели безмпомощни създания, чиято единствена цел в живота е да се усъвършенстват духовно и мисловно. Човечеството изчезваше.
Не се възпроизвеждаше повече по естествен път, защото хората изпитваха отвращение към всичко човешко, битово, плътско или елементарно... Безцелност и апатия под маската на "духовно обогатяване"... Доста мрачна картинка, макар да не мога да я пресъздам добре...
Не че има кой знае колко общо, но както каза някой, въобще не съм убедена, че еволюцията и усъвършенстването е основна цел, или по- точно че трябва да бъде основна цел.
За мен основната цел е да изживееш мизерния си откъм продължителност живот по възможно най- приятния за теб и тези около теб начин, а не да се блъскаш да постигаш нещо, само защото било възвишено.
Ако искам да се напия до смърт и да въртя гюбеци по масата, ще го направя. Ако искам да чета философия, ще чета- но не защото е възвишено и полезно за душевното ми обогатяване, а защото ще ми е приятно да го направя.
Е, нещата с мен не стоят така... веднъж заразена с проклетата философия вече немога да се отегча от нея и немога да се върна към това, което съм била преди да я зачета... същото се отнася и за други мои интереси и тази моя склонност е една от причините да не ненавиждам характера си...
аз ти казах - ще стигнеш дотам,че ще анихилираш основите на собствената си вселена
не мислиш ли,че например Ницше е бил твърде страхлив,за да си позволи да направи крачка напред във философското си мислене?
Страх? От какво? Иначе някои работи наистина е могъл да ги довърши и е щяло да се получи далеч по-готино, а са оставени някак недовършени... (една глава в "Чавешко, твърде човешко" например.)Първоначално написано от quench
страх докъде могат да го доведат - а и неговите бъдещи следовници - собствените му размисли - когато достигнеш до абсолютният нихилизъм, който е неоспорим със средства на логиката и диалектиката и може да бъде преодолян само с мразнеото от него животинско суеверие, което прави човека слаб....
изобщо,защо всички трябва да започват винаги с Ницше?!
... А не започнат с Маркс, например
![]()
Баси тука много умни станахте за мен... Отивам да плюя по метълите и фешъните...
е,по-добре е,токолкото да прочетат първите 3 глави на "Моята борба" и да заровят очи във вестник "АТАКА" и ТВ СаКАТ....
но идеята е,че философите ти казват точно както политиците,как и защо да живееш - затова ми се струва,че трябва повече да учиш други работи,каквито си избереш,а като станеш на една определена възраст, да започнеш да си тровиш психиката с философия :P
ИЛи по- добре с алкохол и опияти...Първоначално написано от quench
![]()
Определено доста години трябва да минат, за да се затормозвам с подобни неща...
Дощатъчно съм затормозена с "мирова скръб" и без да чета философия...![]()
Ти си доста по-нихилистичен от мен, Куенч, а моят нихилизъм рядко го показвам пред хората... Нека има идеалисти и аз да нося маската на такъв, макар да съм наясно, че сме оставени в центъра на безкрая (във всички възможни смисли), без нито една абсолютна истина, за която да се хванем... И не мисли, че това ме притеснява.Първоначално написано от quench
ПС Новият ми бисер- създадени сме по законите на хуманиката и отвъд тях сякаш няма нищо- изходът не е ли да спрем да бъдем хора?(по аналогия с Азимов)
ППС А Ницше е пич.
ПППС И една велика песен-Epica-The phantom agony
[I. Impasse of Thoughts]
I cant see you, I cant hear you
Do you still exist?
I cant feel you, I cant touch you,
Do you exist?
The Phantom Agony
I cant taste you, I cant think of you,
Do we exist at all?
[II. Between hope and despair]
The future doesnt pass
And the past wont overtake the present
All that remains is an obsolete illusion
We are afraid of all the things that could not be
A phantom agony
Do we dream at night
Or do we share the same old fantasy?
I am a silhouette of the person wandering in my dreams
Tears of unprecedented beauty
Reveal the truth of existence
Were all sadists
The age-old development of consciousness
Drives us away from the essence of life
We meditate too much,
so that our instincts will fade away
They fade away
Whats the point of life
And whats the meaning if we all die in the end?
Does it make sense to learn or do we forget everything?
Tears of unprecedented beauty
Reveal the truth of existence
Were all pessimists
Teach me how to see and free the disbelief in me
What we get is what we see, the Phantom Agony
A te spiritus noster devoratur et nostra anima capitur
[III. Nevermore]
The lucidity of my mind has been revealed in new dreams
I am able to travel where my heart goes
In search of self-realisation
This is the way to escape from our agitation
And develop ourselves
Use your illusion and enter my dream...