Цитирай Първоначално написано от SwEeT_pAiN_F
И мисля че далеч е по-добре обучението извън Бг, направих справка с доста други висши уч. заведения които предлагат завършване на медицина и да ви кажа че далеч се различават. Първо, впърви курс се учи как да се общува със пациент- дете, тинейджър, възрастен, как трябва д асе държим с роднините на пострадалия, запознаване със това какво ще се учи понататък и куп други неща.
really

Относно таксите, казах ви че и при нас стават много високи, а има страни където обучението по медицина е безплатно на страни, членки на ЕС.
Трябва обаче да сте наясно, че да учиш медицина в чужбина изисква:

- отлично владеене на езика на съответната страна;
- мама и татко твърдо решени да инвестират във Вас (имам предвид всички останали разноски освен таксата за обучение, която действително не във всяка страна е безбожно висока) тъй като варианта едновременно учене на медицина и бачкане, за да се издържате е почти невъзможен. Ако за много други възможности е възможно, то за медицината не е.

По-добре да се завърши извън Бг и директно да си влезеш или в тамошната болница или да те поканят някъде другаде.
Не винаги става така директно както си го представяте Вие. Във France, доскоро, българите учещи там трябваше да подписват една декларация, че няма да практикуват на територията на страната след завършването си, ОСВЕН ако някой не прецени че са изключително ценни кадри и не ги покани официално да останат (това не важеше за фармацията, но пък не всеки е склонен да инвестира средства и сили в образование на Запад, за да стане продавач с висше образование.. ако има някой студент фармация, който посещава форума да ме извини).

В крайна сметка ако това Ви е призванието където и да учите ще стане нещо от Вас.. Учейки на Запад няма гаранция, че ще станете добър лекар (до сега тук когато съм имала здравословен проблем все така ме лекуват, че при всяко прибиране в Бг се "долекувам"..)..

Казвам Ви го като човек, който преди няколко години беше изправен пред дилемата да остане и да учи в медицинска академия или .. да замине