.

Виж резултатите на анкетата: Вярвате ли в прераждането?

Гласували
52. Вие не можете да гласувате в тази анкета
  • Не

17 32,69%
  • Да

35 67,31%
Отговор в тема
Страница 1 от 8 12345 ... ПоследнаПърви
Резултати от 1 до 25 от общо 180

Прераждането...

Здравейте!
    Бих искала да разбера, вярвате ли в прераждането?
    Ако вярвате - защо?
    Ако не вярвате - защо?
    Аз лично вярвам в прераждането.Чела съм много по тези въпроси, а и някък ми се струва нереално всичко да свърши в ковчег и да ме ядат червеите.Мисля, че над тялото стои душа, която е безсмъртна!

Мега фен Аватара на quench
    нали? изглежда невъзможно нашто невероятно, полубожествено съзнание (та ние сме уникални!!!) да свършва чрез една проста смърт! не може една проста биохимия да изразява чувства и да ракзрива тайните на вселената! тези невероятни качества могат да са плод само на една метафизика от най-висше ниво!

може би не си запозната толкова добре с истинския смисъл на будизма/джайнизма/индуизма, откъдето всъщност идва идеята за прераждането
    - живота е страдание
    - когато се прераждаш, не получаваш втори шанс, защото никое създание, освен няколко легендарни брахми, Равана - царят на демоните и по-късно в будизма - самия Буда, не са успявали да се справят с предизвикалтествата на творението и да спазят всички правила, за да се въздигнат до божествен статус
    - когато страдаш, ти страдаш посредством своята анима, което означава, че дори да си червей без развита нервна система, твоето битие усеща страданието
    - на всяка карчак от която и да е част от пътя на преражданията ти можеш да направиш грешка и да се върнеш цикъл назад

мисля,че не бих желал да вярвам в прераждането

оттук обаче черпят идеи разни хитроумни секти, които ти казват обикновено
    "дай ни всичките си земни притежания и се самоубий, за да се преродиш по-чист и по-възвишен"

Be proud in your arrogance

http://vbox7.com/play:eca29fe0

колкото до послендото ти изречение, че душата е безсмъртна - нека да разгледаме накратко наистина основните концепции на световните религии

Християнство - душата ти е безсмъртна, когато умреш, тя остава в състояние на безвремеие и очакване на деня на Страшния съд, когато Бог ще отсъди греховете на всички и тези, които са постигнали Божията любов и Божието познание ще се съединят със същността на Бог, докато тези, които са съгрешили и са недостойни, ще изчезнат
    Раят и Адът са концепции на ислямът
    Единственият АД в християнството е запазен само за падналите ангели и Сатаната

Ислям - душата ти е безсмъртна, когато умреш, попадаш пред вратите на рая, където архангел Азраел отсъжда съдбата на душата ти - ако си твърде грешен, отиваш в чистилището, където си подложен на по-скоро умствени, отколкото на физически мъки (нямаш тяло все пак) - например, припомняш си и осъзнаваш дълбоката си грешка, когато си съгрешавал; така чакаш деня на страшния съд, когато ако си се покаял, ще застанеш редом до ангелите и ще поведеш борба срещу шейтаните; ако си бил праведен, Азраел ще те изпрати в Рая до деня на страшния съд, когато ще застанеш редом до ангелите в борбата
    Тези, коит до деня на апокалипсиса не са се покаяли, ще отидат в Ада, също като дяволите
    Трябва да признаем обаче, че мисюлманите признават постиженията на велики хора от други религии и те също намират място в рая.

Всички други религии и култове в момента са твърде анимистични и лишени от философия на метафизиката им. Говоря за модерните напоследък уикка и разни други древни култове

quench
    Прав си, че съм доста повлияна от изтока, във вярванията си в прераждането.Бих искала да отбележа, че и съм доста добре запозната с източна литература.Допускаш няколко фактически грешки относно божественото и не божественото!Първо - Буда не е Бог, а духовен учите, с мисия на земята да спре ненужното избиване на живи същества, за консумация на телата им(месо).Той не е основоположник на нова или стара религия, затова да се говори за религия Будизъм е абсолютно погрешно!
    Съгласна съм, че прераждайки се не получаваме втори шанс, а всъщност още страдания породени от грешки допуснати в предишен живот - говоря за закона на кармата или казано по друг начин закон за действие и противодействие и следствията от това!
    оттук обаче черпят идеи разни хитроумни секти, които ти казват обикновено
    "дай ни всичките си земни притежания и се самоубий, за да се преродиш по-чист и по-възвишен"
    Тук съм напълно съгласна с теб!Не много известен факт е, че дори от Християнството са били извадени пасажите за прераждането и една от причините е точно тази, която си написал - че ще се появят много лъжепророци!Друга съществена причина, е че невярвайки в прераждането, човек може да бъде много по - лесно подчинен, а знае се че прераждането е било премахнато от християнството от римската църква!

Методологичните ти забележки са взети предвид.

Постигането на нирвана е постигане на божествената есенция, макар наистина да не можеш да придобиеш атрибутите на боговете, които се даряват само то Индра и то не винаги

Буда не е бог, но той полага основите на друга религия, която е изведена извън пантеона на индуизма - тъй като и индуизма, и китайската митология са плод на примесване на древни легенди и на бюрократични измислици - индуизма е създаден въз основа на ведите, които са променени от арийците, завладели Индия; китайската митология е базирана на предания и на пантеистични култове, които са оформени умишлено от властта доста по-късно. Важното е,че и индуизма, и китайския пантеон и ред са така оформени, че да внушават вярата в съществуващия ред - господарите заповядват, слугите изпълняват - и то в доста по-силна степен от култа на християнската църква, например.
    Та, Буда е създал религия, която дава надежда на обикновения човек - е нирвана е постижима, че постигането й зависи само от твоята воля. Макар учението му да не отрича директно боговете от стария пантеон, той на пракитка ги игнорира. Едната или двете референции в по-късни трудове въз основа на ученията му, споменаващи някой бог, не са почитане на пантеон. Дори, ако знаеш може би, в началните периоди след появата на будизма, неговите последователи са били преследвани от жреците на индийския пантеон.

Изобщо, това, което исках да внуша чрез приказките ми за това каква е тая или оная религия е,че самият култ е създаден винаги и само за да ти насади определна, чужда философия и гледна точка и да те накара да имаш определено отношение към външните въздесйтвия.
    Например, погледни всички източни народи - през от антични времена до днес техните членове страдат заради гледната си точка - прекланяй се пред Господарите, сниши глава, мислейки си за собствената си обреченост.

Мега фен Аватара на RoyTheReaper
    Съвсем реално си е да те ядат червеите след като умреш. Смъртта е края на живота и след нея няма нищо. Живеем в материален свят и такова животно като безсмъртна душа няма.

На това мое становище се основава и отношението ми към смъртта: тя е най-лошото нещо което може да се случи на човек.

защо? има далеч по-лоши неща, които могат да се случат на някой човек - вж. Clockwork orange

Мега фен Аватара на koalka
    Не вярвам в прераждането.Не мисля, че то е възможно.

Бих споменала, че за да придобиеш определени божествени атрибути, трябва да служиш на боговете, които имат властта да ги дадат, а не само на Индра.Предимно бих казала на Шива!
    Будистите наистина са били буквално изгонени от Индия и голяма част от тях са се пръснали из Китай.Причините за изгонването на будистите от Индия са, че те изповядват всъщност предписания допълващи ведите, наричайки ги религия и служат на личност, която не е Бог - имам в предвид Буда!Не съм сигурна какво точно имаш в предвид с "пантеон" - би ли пояснил?
    Не знам колко са променени ведите през годините, но знам че са едни от първите писмени източници на определен тип информация и датират от преди около 5000 години!В много голяма степен в тях се проповядва подчинението на слугите, към господарите, но от друга страна там са описани и качествата на истинските господари.Всъщност подчинявайки се безпрекословно на истински господар, слугата бива предпазен от допускането на нови волни грешки и трупането на нова карма!
    И във връзка с последният абзац, на писаното от теб!Тъй като съм била на изток, бих могла само да кажа, че въпреки мизерията и кофти условията на живот, хората там са много по - щастливи отколкото ние на запад!Най - малкото - никъде в Индия не видях депресиран или сдухан човек....Причини за тези неща - непонятни!
    И да - съгласна съм - наистина религиите и според мен са създадени, за да има някакъв контрол на обикновенните хора...Кой знае защо ли съм до някъде религиозна...
    А за прераждането ... може би не ми се иска всичко да свърши, затова ми е чужда идеята да умра и край!Има и много примери за хора спомнящи си предишни животи.По склонна съм да приема тази версия, отколкото червеите
    И друго - наистина смятам, че има и по - гадно от смъртта!По - гадното са болестите, при които нито си жив с живите, нито си умрял с умрелите...

Супер фен Аватара на _donna_
    не разбирам цялата идея на тия измислици с прераждането.
    не разбирам защо на хората са им нужни,какво точно представляват като религия или вярване,как изобщо се е появила такава безумна идея и нормално ли е едни хора на цивилизацията/колкото и гей да звучи/ да вярват в такива неща.естествено,че не сме само тяло и физически нужди,инстинкти..имаме разум,развиваме всичко онова у нас,което наричаме с общото име "душа",но ..тя не би могла да се прероди,най-малкото,защото не може да се докаже,че тя се преражда..

"какво искаш да кажеш,че в момента стадо царствени типове ни наблюдават отгоре?" това е смисъла.помним хората които обичаме,животите им и съветите им.а те вече са тор за нарцисите..

Супер фен Аватара на LunaTriCk
    Град
    Anfield
    колкото кучетата се прераждат, толкова и хората.

някои сте толкова скучни...

не може просто да пукнеш. физически - да, но душевно - тц! както обичам да казвам - искам да вярвам. трябва да има нещо след това. иначе не е интересно.
    Ще ти подаря ядрена глава,
    влажен динамит, тротил, цветя!
    Ако бях това, което си сега,
    мой приятелю, бих се взривил...

Град
    В шоколадовите долини :)
    Определено вярвам,в момента чета езотерична литература..всъщност тов а правя от 2 години насам,и смятам,че е НЕвъзможно да се изпари цялата енергоинформационна енергия от нас... ,НЯма начин. Всичко това ...всички ние,сме едни Огромни енергии събрани благодарение на други енергии ТОчно в този ред на клетките Точно по този начин,В едни тела,които псоле може да изгният но енергията не е нещо,което изчезва.
    Дори това е научно доказано,само нензнам защо не се изучава.Толкова Физици са направили,просто невероятни открития за Тази Енергия(Всъщност нашият Дух както го наричаме),Но наистина сложное да се възприеме от всички,шредполагам за това не е нещо ,което да се учи.
    При мен всичко започна когато започнах да практикува Ребъртинг...една книга,се отвори ..сякаш в съзнанието ми...
    Който има възможност да отдели няколко годинки от своето Физическо съществуване,няма да съжалява ,ако реши да се образова на тази тематика.Няма да съжалява ..и за следващият живот
    Смятам,че един малд човек в днешно време,има нужда от едно такова духовно издигане на Собствения си дух и тяло
    Неподходящ размер на снимка в подпис!
    Неподходящо съдържание на снимка в подпис!

Цитирай Първоначално написано от bloodybaby
    А за прераждането ... може би не ми се иска всичко да свърши, затова ми е чужда идеята да умра и край!Има и много примери за хора спомнящи си предишни животи.По склонна съм да приема тази версия, отколкото червеите

анимата ти се преражда, а не съзнанието ти - така че след смъртта ти си напълно мъртва

само аватарите на Вишну могат да си припомнят предишните форми на анимата си, защото есенцията на Вишну е божествена

Индра е този, който чрез своята ваджра дава атрибутите на останалите ведически богове - Чандра, Агни, Рудра, Сома, Варуна и т.н.
    Брама, Вишну и Шива (Тримурти), както и Кали, са богове от пост-ведическия период, които са донесени и наложени от арийските племена. Техните дарове са в духа на философските религии. Докато старите ведически богове даряват шампионите си и по-малковажните богове с т.нар. атрибути - например, Чандра е оригиналния ведически бог на луната и раждането - но той дарява Сома с атрибута да приготвя божествената нашитка със същото име - сома - която боговете пият, за да запазят безсмъртие и да могат да размишляват над смисъла на Вселената на друго ниво; по-късно арийския пантеон измества Чандра и го заменя изцяло със Сома

Пантеон е набора от всички божества в дадена религия.

mysi,

тази т.нар. енергия е измервана от руски учени за първи път и са използвали изключително фини радиологични инструменти - в последствие повторното преглеждане на дължината на вълната, измерена тогава - говорим за 30-ина години по-късно - открива, че тази енергия в действителност е изключително слаба радиация на алфа частички (!!!) - което само по себе си е учудващо, защото не се предполага, че човешкото тяло е способно изобщо да отделя продукти на ядрен разпад!!!
    но като вземе предвид общия фон на радиация, идваща от кората на планетата и от космоса (т.нар. естествена), мисля, че освен в контролирана среда не е възможно да се измери подобно отделяне - например, при ексхумация на гроб на гробищата

http://en.wikipedia.org/wiki/Rebirthing-Breathwork

това ли практикуваш? щото да ти кажа, че това е като да пушиш марихуана, само че постигаш мозъчната наркоза чрез високи нива на въглероден двуокис

Град
    www.hypnoza.org/courses.html+%D1%80%D0%B5%D0%B1%D1%8A%D1%80%D1%82% D0%B8%D0%BD%D0%B3&hl=bg&ct=clnk&cd=1&gl=bg]За Ребъртинг[/url]

И наред със всичко това съм изяла бая литература,виж на мен съзнанието вече няма кой да ми го прмени.Всъщност склонна съм да се съгласяя,че в тези книги и учение се крие една малка маниполация,но съм убедена,че човек преживява ли всичко това се издига духовно

Супер фен Аватара на LunaTriCk
    Град
    Anfield
    Цитирай Първоначално написано от пор

не може просто да пукнеш. физически - да, но душевно - тц! както обичам да казвам - искам да вярвам. трябва да има нещо след това. иначе не е интересно.
    някои сте толкова наивни...

Човек има органи, няма душа. А органите имат срок на годност без гаранция или право на рекламация. А когато годноста им свърши, свършваш и ти. Живота ти минава на кинолента малко преди да затвориш за последно очите си и толкова. Край.
    Простичко е. Незнам защо хората си усложнавят живота с богове, рай, ад, карми и други подобни. От скука, от липса на секс ли от какво ?

Цитирай Първоначално написано от mysi
    но съм убедена,че човек преживява ли всичко това се издига духовно
    кое ти се издига? духа?

аз познавам 2 функции на ЦНС - интелектуалност и воля

духът още никой не го е измерил на килограм

щом талантливите духовни водачи още от зората на човечеството пробутват "духа" като евтина стока, защото тея умни хора не са открили доказателства, с които да се защитят от злите учени и чрез които да помогнат на повече хора да се Издигнат?

мистификация....

Ако трябва да избирам между това да живея в измислен свят и да ми е интересно и да живея в реален свят и да не ми е интересно, определено бих избрал второто. Да, не е интересно да умреш. Но кой ни пита? Това просто се случва.

Смъртта е страшна, но това не означава, че трябва да си измисляме някакви абсурдни теории, за да успокоим този страх.

)OФ .. на мн места се споменава за прераждането и не може да няма нещо вярно! Просто и религиите са различни,а говорят за това......
    и човек има душа(хахха или почти всеки ! .... откъде идват всички тези чувства и емоции .....
    НО никой неможе да каже! Така че какво спорите тук!

Град
    Цитирай Първоначално написано от Lake_bodom

Ако трябва да избирам между това да живея в измислен свят и да ми е интересно и да живея в реален свят и да не ми е интересно, определено бих избрал второто. Да, не е интересно да умреш. Но кой ни пита? Това просто се случва.

Смъртта е страшна, но това не означава, че трябва да си измисляме някакви абсурдни теории, за да успокоим този страх.
    Смъртта не е страшна.... Никога не е била.... Смъртта е Факт!!!!

quench:
    ЗАпочвам да си мисля,че повърхностно гледаш на нещата..Много учени са застъпили тези теории.
    За много от хората това е едно сложно понятие,защото обикновенно енергията се определя като нещо "нефизическо",и те или не могат да разберат какво означава това,илине могат да си обясняткак така нещо ,което е с нефизическа природа,може да има материолни осезателни ефекти.
    Ситуацията,в която се намираме по отношение на енергията,е аналогична на тази,която е създала в началото на изледванията на електрияеската енергия,примерно.
    Ок казваш духът никой не го е измерил на килограм,но мога да ти кажа че фотонът също не притежава маса,но въпреки това бомбардировка с поток от фотони може да доведе до ТВЪРДЕ осезаеми ефекти....
    Както ида е виж..така можем и оше чаосве да пишем..нито аз нито ти ще можем да си прменим мниението..но помни едно...стига съзнанието да се запазва с духа,ще пеем други песни ,когато дойде момента

гледам доста дълбоко на нещата, драга - това, че не желая да приема жреческите мамбо-джамбо простотии, върху които разни хора вземат докторати в някой съмнителен университет в Тайланд, а после пишат 10 книги, с които зарибяват хората със слаба воля и ментално нестабилните, не означава, че не съм разучил достатъчно добре въпроса, по който говоря

every time someone says "God", an angel stands up and applauses!!!

:P

когато някой заговори за душата и нейните измерения, това автоматично означава, че:
    А. е опитен манипулатор, който се стреми към завладяване на най-долните страхове и опасения на хората и експлоатиране на комплексираните им домогвания до това да са значими
    Б. е ментално болен, който търси сепцифично изразяване на халюцинациите си (звездите ми го говорят), или пък търси просто подкрепа всред подобните нему
    В. съчетава по специфичен начин увереността си в собствените си болни фантазии с вродените си манипулативани способности, харизма или социален нюх

как ще отговориш на това?

Цитирай Първоначално написано от TheNightRider
    Цитирай Първоначално написано от Lake_bodom

Има толкова много неща извън разбирането на хората... Та, казваш, че ако го няма, значи не съществува?
    Ъъъ... ако го няма, значи не съществува? Какво имаш предвид?

Не мисля, че истината е нещо субективно. Има неща които са и неща които не са. А нещата които са, могат да се видят/пипнат/усетят. Примерно, ако ти кажа, че в стаята ти се намира летяща крава с розови очила, ще ми повярваш ли?

Вероятно не (наблягам на вероятно ). Защото не я виждаш.

Град
    Цитирай Първоначално написано от quench
    гледам доста дълбоко на нещата, драга - това, че не желая да приема жреческите мамбо-джамбо простотии, върху които разни хора вземат докторати в някой съмнителен университет в Тайланд, а после пишат 10 книги, с които зарибяват хората със слаба воля и ментално нестабилните, не означава, че не съм разучил достатъчно добре въпроса, по който говоря

every time someone says "God", an angel stands up and applauses!!!

:P

когато някой заговори за душата и нейните измерения, това автоматично означава, че:
    А. е опитен манипулатор, който се стреми към завладяване на най-долните страхове и опасения на хората и експлоатиране на комплексираните им домогвания до това да са значими
    Б. е ментално болен, който търси сепцифично изразяване на халюцинациите си (звездите ми го говорят), или пък търси просто подкрепа всред подобните нему
    В. съчетава по специфичен начин увереността си в собствените си болни фантазии с вродените си манипулативани способности, харизма или социален нюх

как ще отговориш на това?
    Хахах Скъпи..Жестоко бъркаш за моята личност....

ne vqrvam.. zashto li nz.. izglejda mi super neveroqtno

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си