- Форум
- По малко от всичко
- Всичко тийн накуп
- Вегетарианство...
Аз съм консуматор. Консумирам каквото ми харесва. Месото ми е вкусно, месо ям. Няма нищо вредно стига да се спазва мярка.
Ами освен да ти отвърна "Обогати си общата култура за месото". Хах. Същото е. Не мисля, че месото би могло да ми навреди. Моя приятелка е вегетарянка, ами....прилича на таква, която има глисти(не казвам, че задължително това е от вегетаряството, но то не и е и помогнало). Друг пример дядо ми е на 80 години и изглежда доста добре за възрастта си, цял живот яде месо, е не му е навредило за почти 1век...
Мисля, че и от една страна не е толкова неестествено да се яде месо. В природата хищничеството е доста често срещано. Е, хората сме хищници с право на избор.
А, по другия въпрос... Мен лично не си ме засегнала, но мисля, че е смешно да се изтъкваш в тийн форум, като говориш за обща култура и за интелигентност.![]()
Моля за научните изследвания! Стига общи приказки. Предложих да си мерим изследванията, ама явно те е шубе. ЩЕ ТЕ ЗАКОПАЯ! Не си пропагандирай глупостите!Първоначално написано от bloodybaby
Ако човека е създаден, за да ръфа месо, както се изразяваш, защо цялата му храносмилателна система е като на тревопасно?Първоначално написано от Ниго
Ето ти това :
Месоядни : нямат пори по кожата;организма се охлажда, чрез езика
Тревопасни : много пори по кожата, чрез, които се осъществява потоотделянето
Човек : много пори по кожата, чрез, които се осъществява потоотделянето
2.Месоядни : остри предни зъби(резци)за разкъсване на месото
Тревопасни : тъпи резци
Човек : тъпи резци
3.Месоядни : много слабо развити слюнни жлези(тъй като месото не се нуждае от предварително храносмилане
Тревопасни : добре развити слюнни жлези,необходими за предварителното смилане на зърнените храни и плодовете
Човек : добре развити слюнни жлези,необходими за предварителното смилане на зърнените храни и плодовете
4.Месоядни : кисела слюнка, несъдържаща птиалин,който е необходим за предварителното смилане на зърнени храни и плодове
Тревопасни : алкална слюнка,съдържаща птиалин,който е необходим за предварителното смилане на зърнени храни и плодове
Човек : алкална слюнка,съдържаща птиалин,който е необходим за предварителното смилане на зърнени храни и плодове
5.Месоядни : нямат плоски кътници,необходими за предъвкването на храната
Тревопасни : имат плоски кътници,необходими за предъвкването на храната
Човек : имат плоски кътници,необходими за предъвкването на храната
6.Месоядни : силна солна киселина в стомаха, необходима за смилането на изяденото месо и кости
Тревопасни : солната киселина в стомаха им е 10 пъти по - слаба от тази на месоядните
Човек : солната киселина в стомаха им е 10 пъти по - слаба от тази на месоядните
7.Месоядни : стомашно - чревният тракт е само 3 пъти по - дълъг от тялото и позволява гниещото месо да бъде своевременно изхвърлено от организма
Тревопасни : стомашно - чревният тракт е 8 - 10 пъти по - дълъг от тялото им(растителната храна се разлага много по - бавно от месната,затова може да стои по - дълго в червата)
Човек : стомашно - чревният тракт е 8 пъти по - дълъг от тялото.
8.Месоядни : Челюстите се отварят и се движат само нагоре и надолу
Тревопасни : Челюстите се движат нагоре, надолу и настрани
Човек : Челюстите се движат нагоре, надолу и настрани
Сега на другият въпрос - за световните шампиони, вегетарианци :
9.Месоядни : Пият вода лочейки с език
Тревопасни : Пият засмуквайки водата с устата си
Човек : Пие засмуквайки водата с устата си
Сега на другият ти въпрос - за световните шампиони :
Дейв Скот – единственият човек печелил повече от два пъти триатлонът “Железен човек” – шест пъти победител.
Едуин Мосес – непобедим осем години на 4оо м. бягане с препятствия.
Пааво Нуртми – двадесет световни рекорда по бягане на разстояние – девет олимпийски медала.
Робърт Суитгол – световен шампион по спортно ходене.
Сиксто Линарес – световен рекорд на 24 часовият триатлон ( плуване 4,8 мили, колоездене 185 мили и маратон 52,5 мили)
Пиеро Верот – световен рекорд по скоростно ски спускане.
Мърей Роуз - най-младият трикратен носител на златен медал от Олимпийските игри. Обявен е за един от най-добрите плувци на всички времена.
Джони Вайсмюлер – шестнадесет световни рекорда по плуване.
Риджли Абел – победител в осем национални шампионата по карате.
Андреас Калинг – шампион “Мистър свят” – културизъм.
Рой Хилиган – шампион “Мистър Америка” – културизъм.
А. Андерсон – поставил много световни рекорди по вдигане на тежести.
Гергана Брънзова – най-младата баскетболистка в НБА (WNBA), десета във вечната ранглиста.
Още?Мога да открия още доста!
А по въпросите за анемиите, недостига на не знам си какви витами и тем подобни, ще те разочаровам вероятно, казвайки ти, че повече от милиард души в света живеят изцяло и само с вегетарианска храна и са живи здрави, пъргави и тн...По твоята логика, аз би трябвало да съм труп вече или човешка развалина, след като от 17 години не съм помирисвала месо, яйца, риба, че дори и гъби!
За тези индианци, които споменаваш, не съм и чувала даже.Относно това, че вегетарианството не е естественото състояние на човека бих искала да цитирам Плутарх, който казва това : "Нима наистина питаш защо Питагор се е отказал от месото?Лично аз по - скоро се чудя, в какво психическо състояние е бил този, който пръв е поднесъл към устата си окървавената плът и е докоснал с устни трупа;какви обстоятелства са го принудили да нареди на масата си мъртви, разлагащи се тела и да нарече "храна" това, което до скоро е блеело, мучало, движело се е, дишало е...Защо не ядем вълци и лъвове, които застрашават живота ни,а убиваме безобидни покорни създания, които не могат да ни сторят никъкво зло, защото нямат ни нокти, ни бивници.Заради парче плът ние ги лишаваме от слънце,светлина и живот, на които те имат същото право, което и ние!",после Плутарх добавя предизвикателство към всички, които ядат месо : "Ако сте толкова сигурни, че животните са предназначени за ваша храна, тогава сами убийте това същество,чиято плът искате да изядете.Но го убийте с голи ръце и със зъби,както би направил тигъра, не с тояга, сатър или брадва!"
Та ето - отдавна са го казали хората.Ако толкова искаш да предизвикваш с медицинските си познания, аз също те предизвиквам - убий със зъби и нокти, месото което искаш да сложиш в устата си!Ако видя как го правиш, вероятно ще се съглася с теб, че сме устроени да ядем месо.Стиска ли ти това предизвикателство?
май не ти стиска дори да се регнеш,а ?
ЗапочвамПървоначално написано от Ниго
![]()
ЕВЕРЕТ КУП – професор по педиатрия и детска хирургия. Дълги години заемал важен пост в американската здравна система. Използва своя авторитет и присъствието си в медиите за здравно образование и продължава да е движеща сила за подобряване на общественото здраве.
“Вашият избор на хранене може да повлияе върху вашето здравословно състояние
повече от всяко друго действие, което бихте могли да предприемете.”
Съвременната медицинска общност като цяло все още не е единодушна в отговора на въпроса здравословно ли е или не за човека да яде месо. И все пак през последните десетилетия все повече уважавани представители на медицинската наука убедително твърдят, че вегетарианското хранене е по-здравословно. Тяхното мнение се основава на личния им опит и на множеството научни изследвания, провеждани по цял свят от утвърдени научни колективи. Все повече научни факти сочат, че вегетарианското меню поддържа по-добре здравето на човека и го предпазва от множество болести (сърдечен инфаркт, атеросклероза, мозъчен инсулт, рак, затлъстяване и др.), които са бич за съвременното човечество.
Месодобивната промишленост в световен мащаб е една жестока, но добре разработена и много печеливша машина за печелене на пари. Последните, които биха признали, че яденето на месо е нездравословно, са именно заетите в месопроизводството и търговията с месо, защото това признание работи против техните материални интереси. Дори може да бъдете сигурни, че по-невежите или безскрупулни представители на този оцапан с кръв бранш ще се опитват с реклами и други посредници до последно да ни убеждават, че непременно се нуждаем от месо. Затова ви съветваме: НЕ обръщайте внимание на платените реклами и заинтересованите мнения – търсете истината при неподкупените. И сред неподкупените търсете мнението на добре осведомените.
Можете да бъдете сигурни, че фактите в полза на вегетарианското хранене са вече достатъчно категорични и неопровержими, щом това вече са принудени да признаят дори официални държавни служители, ангажирани в месния бранш
ДЕЙВИД СТРОУД от Американския институт за месото казва:
“Някои хора ще продължат да искат да ядат месо... Ние сме съгласни, че вегетарианството е по-здравословно.”
Следват факти и мнения на специалисти, които говорят достатъчно сами по себе си и ние няма да ги коментираме. Представяме ви една съвсем малка част от огромното количество информация, която доказва здравословния ефект на вегетарианството. Нека добре осведомените учени говорят. Тяхна е задачата да обясняват нещата, търсейки по научен път истината. Нека и практическият опит говори, защото винаги има факти, които науката не може да обясни, но не може и да отхвърли.
Може ли вегетарианското меню да подобри или възстанови здравето и да предотврати някои заболявания? Отговорът е: “ДА!”
ПРАВИЛНОТО ВЕГЕТАРИАНСКО ХРАНЕНЕ СЪС СИГУРНОСТ ПОДОБРЯВА ЗДРАВЕТО И ПРЕДПАЗВА ОТ МНОГО ЗАБОЛЯВАНИЯ. Това твърдят както милиони вегетарианци от цял свят, така вече и съвременната наука. Допреди 40 години повечето европейски медици не са мислели така. Но днес множество достоверни медицински изследвания вече са доказали предимствата на вегетарианската диета и връзката между месоядството и такива убийци като сърдечно-съдовите болести и рака, поради което на вегетарианството вече се гледа с друго око.
Д-р УИЛЯМ КАСТЕЛИ
“Вегетарианците имат най-добрата диета. Те имат най-ниските нива на сърдечно-съдови болести в сравнение с всяка друга група в страната (САЩ)... Някои хора се подиграват на вегетарианците, но те имат най-ниско ниво на сърдечните удари (сърдечните инфаркти) и 60% по-малко случаи на рак. Сега те надживяват другите хора с около 6 години.”
Още от 60-те години учените са предполагали, че месната диета е свързана по някакъв начин с развитието на атеросклерозата и болестите на сърцето. През 1961 г. Journal of the American Association (орган на американския лекарски съюз – бел. пр.) отбелязва: “От 90 до 97% от сърдечно-съдовите заболявания могат да бъдат предотвратени чрез вегетарианска диета.”
Оттогава досега множество добре организирани научни изследвания са доказали, че в Западна Европа, САЩ, Австралия и други развити страни по света, месото е най-големият убиец след тютюна и алкохола.
НИЙЛ БЪРНАРД – Президент на лекарския комитет за отговорна медицина (САЩ):
“Месодобивната индустрия е довела до повече смъртни случаи на американци, отколкото всички войни на този век, всички природни бедствия и всички автомобилни катастрофи, събрани заедно. Ако месото е твоята идея за “храна за истински хора”, по-добре е да живееш наистина близо до много добра болница.”
Доказано е, че човешкият организъм не е приспособен да се справя с големи количества животински мазнини и холестерол.
Една анкета, проведена сред 214 учени, които се занимават с изследвания върху атеросклерозата в 23 страни, показва почти пълно съгласие по въпроса за връзката между начина на хранене, нивото на холестерола в кръвта и сърдечно-съдовите заболявания.
Консумирането на голямо количество животински мазнини (те съдържат холестерол) причинява ранна и силно изразена атеросклероза, което нарушава кръвообращението и най-често води до сериозни заболявания (високо артериално кръвно налягане, исхемична болест на сърцето, мозъчен инсулт и др.)
Т. КОЛИН КЕМБЪЛ
“Аз израснах във ферма за млекопроизводство и ядях в изобилие месо и яйца до преди 20 години. Аз започнах да правя изследване за храненето и десет години след това моето семейство направи огромни промени в храненето. Аз само обърнах внимание на това, което фактите ми казват: научните доказателства дойдоха на първо място.”
Учени от университета в Милано и болницата в Маджоре са доказали, че растителният протеин допринася за понижаване нивото на холестерола. В една дописка до британското медицинско списание The Lancet, D.C.R. Sirtori заключава, че хората с високо ниво на холестерола, водещо до сърдечно-съдови заболявания “могат да постигнат подобрение чрез диета, която включва белтъчини само от растителен произход.”
ДИИН ОРНИШ:
“Не разбирам защо някои смятат, че е драстично да съветваш хората да ядат добре балансирана вегетарианска храна, когато в медицината е традиция да се оперират хора и да се дават понижаващи холестерола лекарства до края на живота им” (това е по-драстично и може да се избегне в повечето случаи чрез вегетарианското хранене).
ВРЪЗКА МЕЖДУ МЕСОЯДСТВОТО И РАКОВИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ
Изследванията от последните 20 години показват, че съществува връзка между месоядството и рака на дебелото черво, на ректума, на гърдите и на пикочния мехур. Тези видове рак се срещат рядко сред хората, които малко или изобщо не употребяват месо, като например адвентистите от седмия ден, японците и индийците, но преобладават сред народите, които се хранят с месо.
Една друга статия в британското медицинско списание Lancet съобщава, че “хората, които живеят в области с висока смъртност от карцином (злокачествен рак) на дебелото черво, консумират предимно храни с високо съдържане на мазнини и животински белтъчини, докато хората, които живеят в области с ниска смъртност от карцином, се хранят предимно с вегетарианска храна с ниско съдържание на мазнини и животински продукти.”
ГАРИ ПЛЕЙЪР
“Колкото по-близо до вегетарианството сте, толкова по-добре.”
Роло Ръсел в своите “Бележки върху причините за рака” пише: “Констатирах, че от 25 народности, които употребяват много месо, при 19 се среща висока заболеваемост от рак и само при една - ниска, докато от 35 народности, които употребяват малко или никакво месо, при нито една не се среща висока заболеваемост от рак.”
ЗАЩО МЕСОЯДЦИТЕ БОЛЕДУВАТ ПО -ЧЕСТО ОТ ТЕЗИ БОЛЕСТИ?
Редица специалисти, имайки предвид анатомията и физиологията на човека смятат, че месото е неестествена и затова вредна за човека храна.
Д-р УИЛИЯМ С. РОБЕРТС:
“Когато убиваме животни, за да ги изядем, те накрая убиват нас, понеже тяхната плът никога не е била предназначена за човешките същества, които са растителноядни по природа.”
Биолозите и специалистите по хранене посочват главно, че човешкият храносмилателен тракт не е приспособен към храносмилане на месо. Месоядните животни имат къс чревен тракт (около 3 пъти дължината на тялото на животните), който позволява бързо да се изхвърли токсичното, разлагащо се месо. Растителните храни се развалят по-бавно от месото, затова растителноядните имат черва поне 6 пъти дължината на тялото. Човек има дълъг чревен тракт, подобно на тревопасните. Затова, ако яде месо, той се интоксикира (отравя) и това води до множество сериозни заболявания и дори рак.
Необходимо е да се обърне внимание и на химикалите, които се добавят в месото. След като животното бъде заклано, плътта му веднага започва да се разлага и след няколко дни добива болнав сиво-зелен цвят. Месната промишленост прикрива това обезцветяване, като добавя към месото нитрати, нитрити и други консерванти, за да му предаде яркочервен цвят. Но изследванията вече са показали, че много от тези консерванти са канцерогенни.
Това, което прави проблемът още по-сериозен, е огромното количество химически вещества, които се добавят в храната на добитъка. Гари и Стивън Нъл в книгата “Отровите във вашето тяло” казват следното: “Животните се отглеждат и угояват, като непрекъснато се тъпчат с успокоителни, хормони, антибиотици и още 2 700 други лекарства. Тази обработка започва още преди раждането и продължава много след смъртта. Въпреки че тези лекарства все още се съдържат в месото, когато го ядете, законът не изисква те да бъдат упоменати върху опаковката.”
Поради подобни разкрития, както и на базата на други научни изследвания, Американската национална академия на науките през 1983 г. докладва, че хората могат да предотвратят много от най-разпространените видове рак, ако ядат по-малко тлъсто месо и повече зеленчуци и зърнени храни.”
ХАРВИ ДАЙМАНД:
“Сложете бебето в кошчето с ябълка и заек. Ако изяде заека и си играе с ябълката, аз ще ви купя нова кола.”
ЧОВЕЦИТЕ ПО ПРИРОДА СА РАСТИТЕЛНОЯДНИ.
Американската асоциация на диетолозите отбелязва, че “По-голямата част от човечеството през по-голямата част от историята се е хранило с вегетарианска или почти вегетарианска храна.”
И по-голямата част от света все още живее по този начин. Дори в повечето промишлено развити страни голямата консумация на месо датира от по-малко от сто години. Тя започва с хладилните камиони и консумативното общество на XX век.
Дори и през XX век човешкото тяло не се е приспособило към яденето на месо. Именитият шведски учен Карл фон Линей заявява: “Сравнението между устройството на човека - вътрешно и външно - и това на другите животни показва, че плодовете и сочните зеленчуци са естествената за човека храна.”
ДОСТАВКАТА НА ПРОТЕИНИ (БЕЛТЪЦИ)
Що се отнася до протеините, д-р Пааво Айрола, изтъкнат авторитет в областта на храненето и биологията, казва следното: “Официално препоръчваната дажба белтъчини е спаднала от 150 гр преди 20 години до 45 гр днес. Защо? Защото сериозни изследвания по целия свят са доказали, че нашият организъм няма нужда от толкова много протеини, че действителните му потребности са само от 30 до 45 гр на ден. Белтъчините, консумирани в излишък, не само се похабяват, но нанасят сериозна вреда на организма и дори стават причина за такива убийствени болести като рак и сърдечно-съдови заболявания. За да получите 45 гр протеини дневно, не е нужно да ядете месо; може да си ги набавите от стопроцентово вегетарианско меню, съставено от различни зърнени храни, леща, орехи, зеленчуци и плодове.”
Млечните продукти, зърнените, бобовите храни и ядките са естествени концентрати от протеини. Сиренето, фъстъците и лещата например съдържат повече белтък в единица тегло, отколкото хамбургерът, свинското или телешката пържола. Въпреки това, специалистите по хранене доскоро считаха, че само месото, рибата, яйцата и млечните продукти, съдържат пълноценен белтък, включващ осемте незаменими аминокиселини, които не се синтезират от човешкия организъм, и че всички растителни протеини са непълноценни (т. е. не съдържат поне една от тези аминокиселини). Но последните научни изследвания показват, че доста растителни храни съдържат незаменими белтъчини.
Например изследвания в Каролинския институт в Швейцария и Института Макс Планк в Германия са доказали, че повечето зеленчуци, плодове, семена, орехи и зърнени храни представляват прекрасен източник на пълноценни белтъчини. Всъщност техните протеини се усвояват по-лесно от месните и не съдържат никакви токсини. Практически е невъзможно да изпитате недостиг на белтъчини, ако ядете достатъчно натурална, нерафинирана храна.
Д-р НАТАН ПРИТКИН - Доктор по медицина. Основател на световноизвестен център по дълголетие. Програмата му е базирана на наука и изследвания и предлага цялостен метод, който комбинира специално хранене и физически упражнения. London Business Times определя методът на Приткин като “Безспорно най-ефективната в света програма за промяна, която включва диета, упражнения и промяна в начина на живот.”:
“Вегетарианците често се безпокоят за приемането на достатъчно протеини, но аз не познавам нито един експерт по хранене, който може да даде диета от природни храни, която да даде в резултат недостиг на витамини, стига да няма недостиг в калориите. Вие се нуждаете само от 5 или 6% калории от протеини общо... и то е практически невъзможно да се получат под 9% в обикновените диети.”
ДЖОН МАКДУГЪЛ:
“Важен факт, който трябва да се запомни е, че всички природни диети, включително чистите вегетариански диети без следа от млечни продукти, съдържат количества калций, които са над необходимото за задоволяване на хранителните нужди. Всъщност липса на калций, причинена от недостатъчното му количество в диетата, е неизвестно да се е случвала при хората.”
АЛБЕРТ АЙНЩАЙН:
“Нищо няма да допринесе за човешкото здраве и да повиши шансовете за оцеляване живота на земята толкова, колкото еволюцията на вегетарианското хранене.”
Статията е подготвена по материали от Интернет и от книгите:
“Резерви на нашия организъм” на Агаджанян и Котков, МФ, София, 1985;
“Вегетарианството - кратко научно изследване”, Хелиопол.
Заблуди относно вегетарианството :
1.Мнението, че човек не може да живее пълноценно, ако не яде месо, е широко разпространена заблуда. Тя не почива на никакви конкретни научни и емпирични доказателства. Дори напротив - хилядолетният опит на човечеството и изследванията на съвременната наука ясно сочат, че балансираното вегетарианско хранене прави човека по-здрав, по-жизнен и по-дълголетен.
2.Твърдението, че човек по естество е устроен да яде месо, е заблуда, оборена от най-видните анатоми и физиолози още през XIX век. И тогавашната, и днешната наука не може да отрече фактите: устройството и функцията на човешката храносмилателна система има доста съществени отлики от тази на хищните животни. Храносмилателната система на човека е много по-близка до тази на висшите тревопасни и плодоядни бозайници и най-вече до тази на маймуните, които винаги са били вегетарианци
Доктор УИЛИЯМ С. РОБЕРТС (доктор по медицина):
“Когато убиваме животни, за да ги изядем, те накрая убиват нас, понеже тяхната плът никога не е била предназначена за човешките същества, които са растителноядни по природа.”
3.Заблуда е да се смята, че растенията не съдържат достатъчно количество белтъчини за човека. Най-новите научни факти сочат, че в доста растения се съдържат белтъчини, които в някои случаи са не само колкото в месото, но дори повече от него. И нещо повече - растителните белтъци са по-лесно усвоими и много по-здравословни
4.Твърдението, че вегетарианците не могат да си набавят с храната така наречените “незаменими” аминокиселини е най-смешната и най-модерна заблуда. Защото как са оцелели и още повече как са живели пълноценно хилядите вегетарианци по цял свят, някои от които поколения наред не са вкусвали месо? Правилно подбраната растителна храна в съчетание с млечна храна (необходима при децата) осигурява абсолютно всички нужди на организма, включително и нуждите от белтъчини.
Доктор НАТАН ПРИТКИН - доктор по медицина, основател на световноизвестен център по дълголетие. Програмата му е базирана на наука и изследвания и предлага цялостен метод, който комбинира специално хранене и физически упражнения. London Business Times определя методът на Приткин като “Безспорно най-ефективната в света програма за промяна, която включва диета, упражнения и промяна в начина на живот.”:
“Вегетарианците често се безпокоят за приемането на достатъчно протеини, но аз не познавам нито един експерт по хранене, който може да предпише диета от природни храни, която да даде в резултат недостиг на витамини, стига да няма недостиг в калориите. Вие се нуждаете само от 5 или 6% калории от протеини общо... и то е практически невъзможно да се получат под 9% в обикновените диети.”
5.Заблуда е мнението, че вегетарианската храна не съдържа достатъчно калций.
Д-р ДЖОН МАКДУГЪЛ:
“Важен факт, който трябва да се запомни е, че всички природни диети, включително чистите вегетариански диети, без следа от млечни продукти, съдържат количества калций, които са над необходимото за задоволяване на хранителните нужди... Всъщност липса на калций, причинена от недостатъчното му количество в диетата, е неизвестно да се е случвала при хората.”
6.В заблуда могат да изпаднат и новите вегетарианци, ако мислят, че единствено отказването от месна храна им гарантира здравословно хранене. И като вегетарианци можете да се храните неправилно. Ако ядете само кифли, вафли и банички, едва ли ще се радвате на най-добро здраве. Дори като вегетарианци е необходимо да подбирате и приемате разнообразна и висококачествена храна, която обичате.
Още за спорта и вегетарианството :
Робърт Суийтгъл – световен рекордьор по ходене на свръхдълги разстояния;
Бил Пикъринг – световен рекордьор в преплуването на Ламанша;
Мърей Роуз – световен рекордьор по плуване свободен стил на 400 и 1 300 метра;
Рой Хилигън – спечелил титлата “Мистър Америка” в шампионата по бодибилдинг;
Перо Веро – световен рекордьор по ски спускане;
Естел Грей и Черил Марек – световни рекордьори в колоездачна тандем обиколка;
Риджли Абел – победител в 8 шампионата на САЩ по карате.
Ето ти и още спортисти вегетарианци, световни шампиони!Още ?
Billie Jean King – тенис шампион;
Killer Kowalski – борец;
Katerine Monbiot – световна шампионка по канадска борба;
Jonathan Boyer – колоездач;
Jutta Miller – многократен световен шампион по уиндсърф;
Geoff Rowley – професионален скейтбордист;
Fiona Oakes – олимпийска шампионка по колоездене, сега бяга маратон;
Andreas Cahling – бодибилдър;
Bill Pearl – един от най-известните културисти, печелил титлите мистър Америка и мистър Вселена;
Simon Cope – колоездач;
Robert de Costella – маратонско бягане;
Kristine Evert – тенис шампионка;
Jamie Lim – професионален сноубордист;
Cheryl Marek – колоездене;
Jamie Thomas – професионален скейтбордист
Още ?
Разяснение ?
Вегетарианската храна е превъзходна – и за здравето, и за спорта, и за живота. Тя дава максимално количество енергия и жизненост – на практика тя ме зарежда с всичко, което ми е нужно да се поддържам в най-добрата си физическа форма и да се съревновавам с най-добрите.”
Робърт Милар, професионален колоездач от световна класа
Вегетарианството е най-подходящият начин на хранене за кънкьорите-маратонци.
Дейвид Филипс, вегетарианец и маратонец-кънкьор от световна величина от Ню Йорк е един от малкото в САЩ кънкьори бегачи на дълги разстояния. Филипс е и вегетарианец. Неотдавна той участва в изтощителния маратон 200К в гр. Рованиеми, Финландия, в Северния полярен кръг. “Не отидох, за да спечеля. Единственото ми желание бе да оцелея”, казва Филипс, който в продължение на 8 ч. и 20 мин. се борил с жестоките пориви на арктическия вятър, докато се е мъчил да избягва коварните за всеки кънкьор цепнатини в леда. За да придобие издръжливостта, необходима му за този изтощителен маратон, Филипс или е карал колело по 402,25 км, или е покривал разстояния от 160,90 км с кънки на лед всяка седмица в продължение на цяла година. Да развиваш мускулите на краката е важно, но да се запасяваш с енергия, която да движи тези мускули в продължение на толкова много часове, е не по-малко важно. До началото на маратона Филипс се е зареждал с енергия благодарение на богатите на въглехидрати тестени изделия, картофи и други зеленчуци. По време на състезанието той носил енергийни пръчки и бутилки със зареждаща с енергия напитка, чиято основна съставка е глюкозата. Освен това изял огромно количество “почти вкочанени” банани, които организаторите на маратона подавали на участниците в кънки-маратона.
Вегетарианството е начинът на хранене, който прогонва умората. Увеличаването на енергията продължава да се нарежда на едно от първите места в списъка на положителните промени, които настъпват при хората, възприели вегетарианството. “Почти на всеки трима вегетарианци един съобщава за по-голям прилив на сила и енергия и по-голяма издръжливост, като това са най-често посочваните плюсове на вегетарианството за здравето”, пишат проф. Пол Р. Амато и Соня А. Партридж, в книгата им озаглавена “Новите вегетарианци: укрепване на здравето и запазване на живота.” Много хора, които усещат прилив на нова енергия, започват да се занимават със спорт и скоро установяват, че зачеркването на месото в менюто им е свързано с по-добри постижения, което не е никак изненадващо
Спортистите вегетарианци без съмнение са напълно равностойни на останалите спортисти и дори нещо повече – при всички спортове, изискващи продължителна физическа работа, вегетарианците имат преимущество поради начина си на хранене. За това говорят следващите интересни факти.
ЕКСПЕРИМЕНТ С ВОДАЧИ НА РИКШИ
В началото на XIX век професор Релз направил интересен експеримент с участието на двама млади японски водачи на рикши. И двамата били вегетарианци по неволя, смятайки месната храна за забранен разкош. Две седмици професорът наблюдавал как младежите ежедневно пробягвали в горещината около 40 километра, теглейки зад себе си рикшата с 80-килограмовия стопанин, без да чувстват умора. Телесната им маса практически оставала постоянна, макар че се хранели с растителна храна, калорийността на която била два пъти по-малка от нормата. След това на младежите започнали да дават толкова месо, колкото им се искало. В резултат на това след три дни и у двамата се появила добре изразена умора при изпълнението на привичната за тях тежка физическа работа. Щом обаче се върнали към вегетарианското нискокалорийно меню, физическата им работоспособност отново станала висока.
ДРУГ ФАКТ
Американският изследовател Ървинг Фишер наблюдавал 15 души, хранещи се с месо, и 32 вегетарианци и стигнал до извода, че у вегетарианците физическата издръжливост е два пъти по-голяма.
СЪТЕЗАНИЯ ПО СПОРТНО ХОДЕНЕ
Правят впечатление резултатите от специалните състезания, проведени в Германия. През 1898 г. 8 вегетарианци и 14 месоядци се състезавали по спортно ходене на разстояние 112,5 км. Всички вегетарианци успешно преминали това разстояние, при което първият от тях постигнал време 14 часа и 11 минути. Едва 1 час след като последният, осмият, вегетарианец пресякъл финала, съдиите дочакали първия и единствен представител на месоядците, който съумял да премине разстоянието. Останалите се отказали на половината път.
През 1902 г. месоядците се опитали да се реваншират. Този път за спортното ходене бил избран маршрутът от Берлин до Дрезден. От 18 вегетарианци 10 преодолели цялото разстояние, а от 14 месоядци – само трима. Абсолютен шампион станал вегетарианец, който изминал разстоянието 7 часа по-бързо, отколкото лидерът на отбора на месоядците.
Третото и последно състезание между представителите на двете направления в диетологията се състояло през 1908 г. На участниците в това състезание предложили да изминат пешком 200 км. От 11 вегетарианци с тази задача се справили 8, а от 13 месоядци – 5. Вегетарианците финиширали с номера 1, 2, 3, 6, 8, 9, 10, 11. Месоядците достигнали финала с номера 4, 5, 7, 12, 13.
КАКВО ДА ЯДЕМ ПРЕДИ СТАРТА?
“Като гледам как някои бегачи се хранят с бифтеци преди старта, – казва новозеландския треньор Артур Лидиърд - струва ми се, че те се страхуват да не умрат от глад още на първите 50 м от разстоянието.”
В продължение на много години повечето хора са смятали, че щом мускулите са съставени от белтъци, допълнителната порция белтъчини в храната ще спомогне за нарастването на мускулите и на тяхната сила. Оказва се обаче, че за мускулната работа много по-важна е храната, богата на въглехидрати, благодарение на които се попълват запасите от гликоген в мускулите.
ПО-БОГАТАТА НА ВЪГЛЕХИДРАТИ ХРАНА ДАВА ПО-ГОЛЯМА ИЗДРЪЖЛИВОСТ
Приемането на твърде много протеини отслабва силите на организма. В една серия от тестове за издръжливост, проведени от д-р Ървин Фишер от Университета в Йейл, вегетарианците са се представили два пъти по-добре от месоядците. След като д-р Фишер намалил с 20% дневната дажба белтъчини на невегетарианците, те показали с 33% по-добри резултати.
Много други изследвания са доказали, че едно пълноценно вегетарианско меню има по-висока хранителна стойност от месото. Едно изследване на д-р Дж. Йотекво и В. Кимани в Брюкселския университет е доказало, че вегетарианците имат 2-3 пъти по-голяма издръжливост на физически натоварвания от месоядците и се възстановяват напълно от умората 5 минути по-бързо.
Интересни в тази връзка са изследванията на шведския учен Пер-Олаф Остранд. Девет спортисти доброволци работили до пълно изнемогване на велоергометър. След обичайното хранене, препоръчвано на спортистите (при първоначално съдържание на гликоген в границите на 1,75 гр на 100 гр влажна мускулна тъкан), доброволците издържали в продължение на 114 минути натоварване, при което потреблението на кислород е 75% от максималното. След 3 дни, в които храната се състояла само от въглехидрати, съдържанието на гликогена било по-високо (3,51 гр на 100 гр влажна мускулна тъкан). Същото натоварване спортистите издържали в продължение на 167 минути (53 минути повече от първия път).
ЛЕКА АТЛЕТИКА - МАРАТОН
Не е чудно тогава, че английският маратонец Томпсън на състоялия се в началото на 70-те години шампионат на Европа по лека атлетика в Рим, завоювал златен медал. Той пробягал маратонската дистанция за 2 часа 13 мин. и 12 сек., благодарение не само на редовните тренировки, но и на преимуществото на вегетарианската си диета.
Много маратонци от тогава до днес също са били вегетарианци за постоянно или за кратък период преди състезанията с цел по-добри постижения
НАЙ-ГОЛЕМИТЕ, НАЙ-ИЗДРЪЖЛИВИТЕ И СИЛНИ ЖИВОТНИ СА “ВЕГЕТАРИАНЦИ”. За това, че вегетарианският режим на хранене дава и великолепни физически възможности, свидетелстват и примери от животинския свят.
Конят – това красиво, силно и издръжливо животно се храни с трева и зърно. Нима конят отстъпва по издръжливост на кучето? Не случайно съществуват изразите “работи като кон”, но “уморен като куче”.
И хищникът ястреб не може да се състезава по издръжливост с хранещия се със зърно пощенски гълъб, който прелита от Англия в Северна Америка.
Слонът, който е най-голямото животно на планетата, е растителнояден.
Човекоподобната маймуна горила (също като орангутанът и шимпанзето) има сходен с човешкия строеж на зъбите и на стомашно-чревния тракт. Горилата се храни с растителна храна и въпреки това е 4 пъти по-силна от човека. Независимо от своята ловкост и подвижност, горилата е лишена от инстинкта да преследва другите животни.
казах медицински изследвания.
Аз на допир си усещам резците сравнително остри. ОСвен това тревопасните почти нямат резци.
За какво са ни кучешките зъби?
ЧОВЕКА Е ВСЕЯДЕН!
Тревопасни - преживат. Ти преживяш ли?
Джони Вайсмюлер само във вегетариански сайтове го пишат вегетарианец.
Вегетарианстово е типичния избор за някои атлети, за който е важно ниското тегло. като маратонци, беачи на дълги расзсояние и катерачи.
За съжаление еволюцията ни е лишила от острите зъби на приматите, които са ни предци. Но съм извивал врата на кокошка - не енищо особено. Освен това съм ловил риба с ръце.Плутарх добавя предизвикателство към всички, които ядат месо : "Ако сте толкова сигурни, че животните са предназначени за ваша храна, тогава сами убийте това същество,чиято плът искате да изядете.Но го убийте с голи ръце и със зъби,както би направил тигъра, не с тояга, сатър или брадва!"
Яж както искаш. Явно можеш да цитираш само популярни сайтове и на ниво биохимия ти куцат много здраво нещата.
А аз след 21 години усилено ядене на месо и яйца. В момента половин килограм месо и поне 5 яйца на ден не съм боледувал сериозно, имам великолепни кръвни изследвания, имам желязно кръвно и абсолютно никакви здравословни проблеми. Както и Др. Аткинс, който дожива 98 и умря от мозъчно сътресение понеже падна на лед и си удари главата лошо. както и българските столетници набиващи месо и яйца по планините. ПОнеже столенците живеят в планините и често ядат месо за разлика от хората по полето.
и като се регна какво? Ананоминоста остава същата. АКо се регна мога да те затрупам с МЕДИЦИНСКИ изследвания относно вегетарианството, но не виждам смисъл.
Тъни в невежество, овцо!
Май овцата си ти, не аз...Защото въпреки медицинските изследвания, които искаш, ти не даваш ни един основателен довод, човек да е създаден да яде месо!Първоначално написано от Ниго
Иначе може да се обиждаме...и да дърдорим глупости...Явно в това те бива повече, отколкото в доказване на глупостите, които говориш!Невежата в случая си ти, не аз!
Не съм чел цялата тема. Просто казвам личното си мнение поприцип. Така сме устроени, така живеем. Както едни животни изяждат други, така и едни животни (ние) изяждаме други. Още повече, че за да ги отглеждме и ръзвъждаме по-добре малко или много им осигоряваме по-качествен живот и сигурност за оцеляване на вида. Така че не виждам нищо лошо.
Ами витамините, А,Д, Ц (от меките вътрешносити очите), Б комплекс (от черния дорб), пурините, протеините, незаменимите есенциални мастни киселини, незаменимите Аминокиселини не са ли достатъчни основания????
А ето как стоят нещата:
Преди много, много, много години един вид маймуни се направили на много хитри, спрямо останалите видове маймуни и започнали да ядат месо, то взело че им харесало и те продължили да го ядът. Обаче имало странични ефекти, с течение на доста, доста време, протеините които се съдържали в него, накарали тялото и най-вече мозъка им да мутира по особен начин ........... сега тези маймуни са добре известни на всички - наричаме ги хора и според тази "история" им е напълно противоестествено да не ядът месо!
Как вегетарианците атлети си набавят нужните белтъци?
неприятно впечатление ми прави, че въпросният режим за "станве на голям и силен" на г-н Малер, за да компенсира невъзможността на веганския режим на хранен да достави необходимото количество белтък на организма, използва "естествени" храни от рода на - "белтъчен изолат от грах", "белтъчен изолат от ориз" и прочи подобни "храни", които могат да бъдат намерени на всяка втора крачка в Природата.
какъв е процента успешни спортисти вегетарианци спрямо другите спортисти? НИЩОЖЕН. Преди да се появят синтезираните протеини и хранителните добавки процента успешни вегетарианци спортисти е 0!
Съответно вадя на показ мед. изследвания
ncbi.nlm.nih.gov/sites/entrez?cmd=Retrieve&db=PubMed&list_uids=10702160&d opt=Abstract
Едно скромно ссписъче от ~900 книжки за месоядните ни предци
acs.ucalgary.ca/~helmer/biblio. html
Малко общо инфо за наивните вегетарианци
second-opinions.co.uk/vegetarian. html
да вземем нашия най-близък родственик (99,8% генно съвпадение) шимпанзето. Ах какви кучешки зъби имат, пък и не само те Пък колко тона месо унищожава едно стадо за месец. Абе абсолютни вегетарианци.
малко за соята - любимата храна на вегетарианците
1. Atanassova N (2000). Comparative Effects of Neonatal Exposure of Male Rats to Potent and Weak (Environmental) Estrogens on Spermatogenesis at Puberty and the Relationship to Adult Testis Size and Fertility: Evidence for Stimulatory Effects of Low Estrogen Levels. Endocrinology Vol. 141, No. 10 3898-3907
Тоест човека може и само от месо да си набави нжеобходимата глюкоза, но не може да си набави от марули необходимите мазнини.Освен това е възможен синтез на глюкоза от глицерол - съставна част на триглициридите (триглицерид - молекула, под чиято форма съществуват мазните, съдържа тривалентния алкохол глицерол със закачени за него 3 мстни киселини, или 2 мастни киселини и фосфатен остатък, или холестерин или ... ). Което ще рече, че при определни обстоятелства от мазните може да се синтезира глюкоза. Освен това организмът може да синтезира глюкоза (освен от глицерола) и от аминокиселините (нещо, което не е добре да се допуска, но все пак се случва) и от лактата (всичко това при неоглюкогенезата)
МОля да ми бъдат предоставени медицински изследвания потвърждаващи вредите от местото, които отговарят на следните изисквания:
1. Не сса провеждани върху изолирано групи (индианци о поречието на Амазонка, туземци от остров с 500 души население)
2. провеждани са достатъчно дълго (поне 3 месеца, за да се адаптира огранизма)
3. Взимани са под влияние странични фактори и е изведена корелация
4. Не са правени върху растителноядни животни. Понеже смохотворната хипотеза за вредате на холестерола тръгва от един руснак на име Аничков, който тъпче зайчета с по 200 грама сланина на ден (енергия достатъчна на зряла жена) и те взели, че умрели от инфаркт. Ако аз тъпча лъвчета с по 100 кг броколи (пропорционално количество енергия) и те ще пукнат от рак на стомаха (ако издържат толкова), или от отказване на бъбъреци/ сърце ...
Няма незаменими аминокиселини!Първоначално написано от Ниго
А ти смяташ, че витамините, се набавят от месната храна ли?Май спора нататък е напълно излишен!Вегетарианците, не само атлети си набавят нужните белтъци от храната!от вегетарианска храна!
За витамините, които споменаваш :
А : Особено значение се отдава на баластните вещества, които се съдържат в обвивката на зърното. Те подобряват перисталтиката, снижават нивото на холестерола в кръвта и според някои учени имат важно значение в профилактиката на рака на дебелото черво. Тези баластни вещества се съдържат в пълнозърнестия хляб, кафявия неполиран ориз, в различните видове булгур. Ненаситените мастни киселини, съдържащи се в житните растения противодействат на животинските мазнини, които са главната причина за развитие на атеросклероза. Освен това в тях се съдържат и витамините от група В, както и витамин А е Е, които са важни антиоксиданти.
Б : В структурата на храненето на българина зърнените храни задоволяват около 50% от дневните енергийни потребности. Към тях се отнасят пшеница, ръж, ечемик, овес, царевица, ориз и др. Зърното се състои от зародиш - 1.5%, ендосперм - 85% и обвивка - около 14%. Най-висока биологична активност притежава зародишът, който съдържа всички вещества необходими за развитието на бъдещото растение. Следват обвивките, поради високото съдържание на витамини (предимно от група В), минерали и целулоза. Основната маса на зърното - ендоспермът е съставена предимно от скорбелени зърна.
Ц : И децата знаят, че витамин "це" се набавя от цитрусови плодове и тн., които са особено богати на този витамин.Ако щещ за пример - люти чушки, съдържат 36 пъти повече витамин це, от един лимон!
Д : Царевичните зърна съдържат висок процент (до 10%) мазнини, около 85% въглехидрати и витамините В1, В2, В6, Д. Царевичното масло има силно понижаващо нивото на холестерина действие.
А ти витамините от месото ли си ги набавяш?Даже и невегетарианците знаят, че в месото няма витамини!
Ето още малко инфо, от къде и как могат да се набавят много от "незаменимите" за човека вещества :
За около половината от населението на Земята оризът е от основно значение. В страните с традиционна консумация на ориз се използва предимно кафявият неполиран ориз. Обвивката и зародишът, които се отстраняват при полирането съдържат два пъти повече белтък, отколкото останалата част на зърното, десетки пъти повече мазнини, органични фосфорни съединения, включително лецитин и много витамини от групата В. Оризовата отвара подтиска моториката на червата и е с добър ефект при остри стомашно-чревни разтройства.
Просото е една от булгурените култури, която за съжаление почти не се използва у нас. Ястията с просо са с висока хранителна и лечебна стойност. Съдържа до 3% мазнини, около 10% белтъчини и по-малко целулоза от пшеницата и овеса. Съчетанието на аминокиселини в него е изключително благоприятно, като в това отношение отстъпва само на елдата. Съдържа значителни количества никотинова киселина, която има съдоразширяващо и понижаващо липидите в кръвта действие. Сравнително високо е съдържанието на мед, никел, манган, цинк.
Покълналите зърна отдавна са познати на източните народи. Напоследък се засили интересът към тях и у нас. С какво все пак се отличават покълналите зърна от непрорасналите и храните от тях, с които изобилства трапезата ни. Полезните свойства на покълналите зърна се дължат не само на спестяване на преработката им, но също и на активизиране на редица ензимни процеси, съпроводени с натрупване на големи количества биологично активни вещества. Нараства количеството на витамините. При това всички те са в лесно усвоима форма, в оптимална комбинация и дори при приемане на по-големи количества кълнове няма опасност от предозиране, защото съществуват естествени антагонистични взаимоотношения между някои витамини. Например холинът, съдържащ се в кълновете, при определени условия неутрализира витамин В1 и РР, увреждащи в големи дози черния дроб. Съществуват и процеси на взаимно засилване на ефектите - витамин Е увеличава натрупването на витамин А в организма, а метионинът, холинът и инозитолът засилват ефектите на витамин Е. Процентното съдържание на витамините А и Е в кълновете, особено в царевичните е значително. Покълналите зърна се използват за профилактика на такива сериозни заболявания като рак, диабет, анемии, хронични инфекции, а също при безплодие, интоксикации с тежки метали, затлъстяване, нарушения в растежа и зрението. Доказано е също така и лъчезащитното им действие. От тях не се пълнее. Нещо повече, баластните вещества в тях регулират перисталтиката и нормалната микробна флора на червата и редуцират усвояването на излишните калории. В домашни условия могат да се покълнат всички видове семена, като единственото условие е те да са със запазена обвивка и зародиш и да не са подлагани на никаква обработка. Семената предварително се накисват във вода за няколко часа, след което се разстилат в неметален затворен съд, като се следи през цялото време да са влажни. Изплакват се един или два пъти дневно. При стайна темература те покълват за 24-48 часа. Оптималната дължина на кълновете е около 2 мм. Преди употреба се измиват обилно с течаща вода.
Прочети внимателно също и това :
Получаване на повече желязо
Някои скорошни проучвания показват, че сърдечните атаки са по-чести при хора с повишени нива на складираното в организма желязо. Учените забелязват, че при жените преди менопаузата, сърдечните заболявания са по-редки и нарастват значително след спиране на менструацията. Смяташе се, че това се дължи на спадане нивото на хормоните, с което намалява и количеството на “добрия”
Хемохроматозата, която е генетично-обусловено заболяване, се характеризира с повишена абсорбция на желязо, което се отлага във вътрешните органи (черен дроб, сърце, бъбреци). Нивото на желязо надвишава 5 до 50 пъти нормата. Заболяването се открива късно, тъй като се проявява с нехарактерни симптоми. Лечението е свързано с ограничаване приема на желязо и някои лекарствени препарати подтискащи абсорбцията му и спомагащи за извличането му от железните депа.
Недостиг на желязо
Желязото е съставна част на хемоглобина, пренасящ кислорода до всяка клетка на организма, затова то е незаменим компонент в диетата. Недостигът на желязо е един от най-честите хранителни дефицити. От него е засегната около 10 % от популацията, като рискови групи са бременни, кърмачки, новородени, тийнейджъри. Недостъгът на желязо води до анемия, раздразнителност, лесна умора, главоболие.
Добър начин за недопускане намаляването на железните нива в организма е спазването на балансирана вегетарианска диета с достатъчен прием на желязо. Повечето хора погрешно смятат, че вегетарианците са по-застрашени от различни хранителни дефицити. Това обаче не е вярно. Редица проучвания показват, че желязодефицитната анемия не е по-честа сред вегетарианците, в сравнение с общата популация. Причина за това е, че вегетарианската диета включва храни богати на желязо и витамин С. Ако количеството на желязото се изрази в mg / 100 калории се вижда че някои от вегетарианските храни са много по-богати на желязо в сравнение с месните храни.
Храна Желязо в mg / 100 калории
Спанак 5.4
Леща 2.9
Броколи 2.1
Сушени смокини 1.6
Хамбургер 0.8
Пиле (печено) 0.6
Свинска пържола 0.2
Сухо мляко 0.1
Препоръчваните дневни нужди от желязо са 10 mg за мъже и жени в менопауза и 15 mg за останалите групи. Добър източник на желязо са бобовите храни, тъмно зелените листни зеленчуци, меласа, булгур, сини сливи и мн.др. В храносмилателната система обаче се абсорбират едва 2-20 % от постъпващото желязо. За повишаване на усвояването му се препоръчва прием на плодове и зеленчуци богати на витамин С при всяко ядене. Такива са цитрусовите плодове (грейпфрут, портокал, лимон, мандарини), ягоди, боровинки, пъпеш, манго, киви, папая, диня, листните зеленчуци, броколи, брюкселско зеле, карфиол, гулия, картофи, сладък пипер, домати.
Друг начин за повишаване абсорбицията на желязо е избягването на кафе и чай. Установено е, че кафето намалява абсорбцията на желязо с над 39 %, а чаят над 64 %. Смята се, че това се дължи на танина и някои други субстанции, които образуват комплекси с желязото и блокират всмукването му от лигавицата на стомашно-чревния тракт. Това се наблюдава, дори когато кафето е изпито 1 час след хранене. Добавянето на мляко към кафето още повече намалява абсорбцията на желязо. Така че по-добре се насладете на чаша портокалов сок, вместо на кафе. Ако все пак не можете без кафе, изпийте го най-малко 1 час преди ядене.
Калцият в храните, но най-вече в хранителните добавки също подтиска усвояването на желязото.
На следващата схема са показани някои от вегетерианските източници на желязо.
Храна Количество Желязо в mg
Цвекло 1/2 чаша 1.4
Булгур (сварен) 1 чаша 1.8
Меласа 1 с.л. 3.5
Сушени смокини 5 2.1
Бобови (сварени) 1 чаша 5.2
Леща (сварена) 1 чаша 6.6
Сок от сини сливи 1 чаша 3.0
Спанак 1/2 чаша 3.2
Соеви зърна (сварени) 1 чаша 8.8
Тофу 100 грама 0.7-6.6
Нахут (сварен) 1 чаша 4.7
Стафиди 1/2 чаша 2.2
Сушени кайсии 5 1.6
Домат голям 1.4
Бадеми 1/4 чаша 1.3
Грах (сварен) 1 чаша 1.2
Сусам 2 с.л. 1.2
Слънчогледови семки 1/4 чаша 1.2
Броколи (варени) 1 чаша 1.1
Брюкселско зеле (варено) 1 чаша 1.1
Просо (сварено) 1 чаша 1.0
Сини сливи 5 1.0
Диня 1 резен 1.0
Източници на витамин В 12 във вегетарианската диета
Витамин В 12 е необходим за разделянето на клетките и образуването на кръвните елементи. Препоръчваните дневни нужди от витамин В 12 са много малки – 1 m
Вегетарианци, които преди това са консумирали месни продукти разполагат със запаси от витамин В 12, които са им достатъчни за 20-30 и повече години.
Източник на витамин В 12 е бирената мая, която се предлага и под форма на таблетки. Добър източник на витамин В 12 са овесените ядки и всички останали житни растения. Някои от предлаганите на пазара продукти са обогатени на витамин В 12, затова предварително се уведомявайте за съдържанието на купуваните от вас храни. Соевото мляко и соевите аналози на месото също са обогатени с витамин В 12. Добър източник на витамин В 12 са водораслите.
Някои вегетарианци набавят витамин В 12 чрез хранителни добавки, различни комбинирани мулти – витаминни препарати и др. Понякога те съдържат много по-големи от необходимите количества витамин В 12, който не се абсорбира в стомашно-чревния тракт. Затова тези добавки трябва да се приемат няколко пъти седмично.
Нуждите от калций
Калцият е много важен минерал в човешкото тяло. В костите се съдържат големи количества калций, което ги прави здрави и устойчиви. Той се използва и при съкращенията на мускулите, при предаването на нервните импулси и други процеси в организма, които са толкова важни, че при недостатъчен прием на калций с храната, той се извлича от костите, за да осигури осъществяването на тези процеси.
Освен млякото и млечните продукти има и много други източници на калций от растителен произход.
Храна Количество Калций в mg
Соево (оризово) мляко
1 чаша 150 – 500
Пълноценни зърна (сварени)
1 чаша 357
Меласа
2 с.л. 342
Тофу (с калциев сулфат)
100 гр. 80-230
Портокалов сок
1 чаша 300
Соеви зърна (сварени)
1 чаша 175
Сусам
2 с.л. 160
Смокини
5 средни 135
Бадеми
1/4 чаша 97
Броколи (сварени)
1 чаша 94
Бадемово масло
2 с.л. 86
Добре е да се знае, че оксаловата киселина, която се съдържа в някои растения се свързва с калция и намалява абсорбцията му.
Тофу е един от най-често препоръчваните източници на калций за вегетарианци. Количеството на калция в него зависи от начина на коагулация на соевия протеин. Като преципитиращи агенти се използват калциев сулфат или магнезиев хлорид, което е отразено на опаковката. Тофу получен след въздействие с калциев сулфат съдържа повече калций.
Препоръчваните дневни дози от калций са следните: за възрастта 19 – 50 години, те са 1000 mg, а над 51 години – 1200 mg. Калциевите нужди се определят и от дневния прием на протеини и сол. Диета с високо съдържание на протеини значително повишава дневните загуби на калций от организма. Доказано е, че за всеки грам протеин, загубите на калций в урината нарастват с около 1 mg. Тъй като в стомашно-чревния тракт се абсорбират само 10 % от приетия с храната калций, лесно може да се пресметне, че за всеки грам протеин, трябва да прибавим още 10 mgкалций към дневното си меню. От тук може да се направи извода, че хората консумиращи месо (повече протеини) се нуждаят от по-големи количества калций. Друг важен факт за вегетарианците е, че соевият протеин, дори приет в големи количества, не води до загуби на калций с урината. Диета с ниско съдържание на протеини (около 44 грама на ден) има също неблагоприятен ефект върху калциевият метаболизъм.
Готварската сол също повишава загубите на калций с 5 – 10 mg за всеки грам сол приет с храната.
Вегетарианците трябва да включват в диетата си качествени източници на калций, като успоредно с това приемат умерени количества протеини. Полезни са също ежедневната гимнастика, аеробика, разходки, бягане, които спомагат за поддържане на здрави кости.
Редица проучвания показват, че повишеният прием на калций не води до предпазване от остеопороза и намален риск от фрактури. Установени са редица рискови фактори, които водят до намаление на плътността на костите – женски пол, напреднала възраст, тютюнопушене, прием на големи количества алкохол, Кавказка и Ориенталска раса, прием на стероиди, ранна менопауза, продължително обездвижване, недостатъчно количество на витамин Д.
Протеините във вегетарианската диета
Вегетарианците са засипвани от въпроси по какъв начин набавят необходимите им протеини и дали те са в достатъчно количество. Въпреки че протеините са незаменими хранителни вещества, играещи ключова роля за функционирането на организма, дневните нужди от тях не са толкова големи. Само една от десет калории трябва да се набавят за сметка на протеините. Диетата на спортистите е богата на въглехидрати, а не на протеини както много от хората смятат. Препоръчваният прием на протеини е 8/10 от грама за всеки килограм тегло. Вегетарианците получават разнообразни растителни протеини в количество около 0.8 до 1 грам за килограм тегло (напр. Мъж с тегло 79 килограма, трябва да получи 63-79 грама протеини на ден, за жена с тегло 63 килограма тези нужди са 50-63 грама белтъчини дневно). Ако се спрем на продуктите, които консумират вегетарианците ще се окаже, че те получават около 10-12 % от калориите си от протеини, докато при невегетарианците те са около 15-17 % от калориите. От тук следва, че диетата на вегетарианците е с по-ниско съдържание на протеини, но консумацията на повече белтъчини не е предимство, тъй като повишава рискът от остеопороза и бъбречни заболявания.
На следващата схема са показани някои от източниците на пълноценни белтъчини и количиството протеини съдържащи се в тях, както и грамовете протеин на 100 калории от съответния продукт.
Храна Количество Грам Протеини
Грам/100 калории
Соеви зърна (сварени) 1 чаша 29 9.6
Леща (сварена) 1 чаша 18 7.8
Тофу 8-15 10-12.2
Бобови (сварени) 1чаша 15 6.8
Грах (сварен) 1 чаша 15 5.4
Соево мляко 1 чаша 3-10 3-12
Какаово масло 2 с.л. 8 4.1
Спагети (сварени) 1 чаша 7 3.4
Спанак (сварен) 1 чаша 6 11
Булгур (сварен) 1 чаша 6 3.7
Слънчогледови семки 1/4 чаша 6 3.3
Бадеми 1/4 чаша 6 2.8
Броколи (сварени) 1 чаша 5 10.5
Пълнозърнест хляб 2 филии 5 3.9
Бадемово масло 2 с.л. 5 2.4
Кафяв ориз (сварен) 1 чаша 5 2,1
Картофи 1 средно голям 4 2.6
От тук се вижда, че не е трудно да се набавят необходимите белтъчини чрез храна с растителен произход. Всички зеленчуци, зърнени и бобови храни, ядки и семена съдържат протеини, а някои от тях в голямо количество. Плодовете, захарта, мазнините и алкохола не осигуряват достатъчно протеини, така че диета съставена само от тези храни ще бъде бедна по отношение на белтъчините.
На следващата схема са дадени за сравнение някои животински източници на протеини.
Храна Количество Грам Протеини
Грам/100 калории
Пиле (печено) 28 17.9
Свинско (печено) 25 11.4
Патица (печена) 21 20.6
Краве мляко 1 чаша 8 5.1
Кашкавал 7 6.2
Яйце 1 брой 6 8.4
Препоръчваните дневни нужди от протеини за мъже са около 63 грама, а за жени около 50 грама. Препоръчват се не повече от 4.5 грама протеин на 100 калории.
От тук следва, че болшинството от не-вегетарианските източници на протеини имат твърде високо белтъчно съдържание, докато разнообразната вегетарианска диета осигурява необходимото, ненадхвърлящо дневните нужди количество протеини.
Белтъците са изградени от аминокиселини (20 различни по химичен строеж), които всъщност са необходимите структурни елементи на човешкото тяло. Девет от тях са незаменими, т.е. не се синтезират в човешкия организъм и трябва да си ги набавим чрез храната. Кравето мляко, соята и спанака съдържат всички аминокиселини. Останалите вегетариански източници на протеини също съдържат всички аминокиселини, но количеството на някои от тях не е достатъчно. Например, зърнените храни съдържат малко количество лизин, а лещените храни са бедни на метионин. Затова се препоръчва разнообразно хранене, включващо непреработени зърнени и бобови храни, ядки, семена и зеленчуци, така че ако една храна съдържа малко количество от дадена аминокиселини, то да бъде компенсирано от друга с високо съдържание на същата аминокиселина. Следователно не трябва да разчитаме само на един източник на протеини в дневното си меню.
Ето как вегетарианците си набавят, незаменимото!
Процента, на успели спортисти вегетарианци, може да ти се струива нищожен, но те са най - добрите в областа си!Освен това има още много, не ми се търси да ти ги показвам!
Ако си толкова добре осведомен, за колкото се изтъкваш, би трябвало да знаеш, че между "веган" и "вегетарианец" има една много сериозна разлика!Ти въобще знаеш ли, че това са различни в същността си системи на хранене?
Това противоречи на всеки един от учебниците по биохимия, които имам в къщи, но явно те биохимиците нищо не знаят.Няма незаменими аминокиселини!
А ти смяташ, че витамините, се набавят от месната храна ли?Май спора нататък е напълно излишен!Вегетарианците, не само атлети си набавят нужните белтъци от храната!от вегетарианска храна!
Напълно е възможно. Как са си набавяли витамини през ледниковия период? От месото, очите и вътрешностите. Аз ям само месо, ияца и много малко млечно продукти (предимно масло и сметана).
Имам в изобилие от всички витамини. Имам чудесни здрави кости, нямам нито една пломба.
Ако беше предоставила медицинско изследване отговарящо на критериите ми да продължа спора, ама
запознай се с Framingham Heart Study - най-обширното за момента продължава почти 60 години.In Framingham, Mass, the more saturated fat one ate, the more cholesterol one ate, the more calories one ate, the lower the person's serum cholesterol
Мога да те запозная и с мойто кръвни изследвания. "Най-доброто съотношения LDL:HDL холестертол и най-ниски нива на триглицериди, които съм виждал от години" - доктора ми го каза.
Я кажи кофти ли е да си със суха кожа? малко е гадно да ти е нисък витамин А, ама кво да се прави горките животни.
Като толкова ги обичаш не им яж от храната!
Що помоля тогава лаиците да си траят в дупките и да приемат фактите от новите медицински изследвания. Книги от 1985 не ми вършат работа. Тогава още не се е предполагала вредата от тренс мазнините дори!Първоначално написано от bloodybaby
Аз давам информация на англииски понеже:
1. Всички големи научни изследвания се провеждат или в англоговорящи страни, или имат превод на англииски
2. научната база в България е безнадеждно остаряла и в Медицински ВУЗ-ове учат по учебници отпреди 20 години (аз чета от по-нова биохимия, макар да уча съвсем друго)
3. Няма медицински журнали на български достъпни в интернет.
Всички виждат докъде стигнаха американците с тяхната "low in animal fat" (бедна на животински мазнини) диета.
С хора, които не четат медицински журнали и специализирана литература не ми се спори.
Малко инфо на Български:
няколко нови научни изслевания показват интересна връзка между консумацията на животински наситени мазнини и риска от сърдечно-съдови заболявания.
Приема на наситени мазнини НАМАЛЯВА нивата на холестереол и триглизериди в кръвта, като същевременно увеличава обема на молекулите на холестерола, което затруднява оксидацията му.
малко мъдрост от древноста.
Ескомосите, които ядат само месо и мазнини никога не страдат от инфаркт, инсулт, рак. Не знаят какво е безплодие. Това важи та тези, които не са опознали въглехидратите и растенията.Херодот пише за срещата между Персийска делегация и кралят на Етиопия 5 век преди Христа: "..Най-накрая кралят на Етиопия опита от виното и му се стори вкусно, след като научи за процеса му на производство. И накрая за последен въпрос той попита кралят на Персия какво яде и до каква възраст живеят Персийците. Следва обяснение за житото и хляба, и че кралят яде хляб и че Персийците обикновенно не оживявали повече от 80години.... От своя страна Персийците питали тиопците колко дълго живеят и какво ядат. Отговорът на Етиопците ил, че живеят обикновено 120 години и ядат сварено месо и мляко..".
Я сега обясни на децата акак влияе на инсулина една закуска от плодове и какво е влиянието на инсулина върху здравето!
Ако вземем примета ти от преди няколко поста, че няколко маймуни са прояли месо и са се превърнали в човеци, би трябвало от сегашният ти пример за месоядните шимпанзета, да следва, че и те са бъдещи човеци.Обаче си остават шимпанзета - не еволюират!Първоначално написано от Ниго
Любимата храна на вегетарианците, май не е само любимата на теб соя!Поне аз досега в живота си соя не съм вкусвала, а ти постоянно ми я навираш в очите!По - склонна съм да вярвам, че е твоя любима храна!
по въпросите ти, за медицинските изследвания, ще дам един пример!През 1961г. в списанието на Американската асоциация на лекарите, е побликувано следното : "90-97% от сърдечно - съдовите заболявания, могат да бъдат предотвтарени чрез вегетарианска диета"(Journal of the american association/JAMA176:134 - 5,1961)Oт тогава насам редица сериозни изследвания доказват, че след тютюнопушенето и алкохолизма, консумацията на месо е главната причина за рискова смъртност в Западна Европа,САЩ,Австралия и развитите страни от други континенти!Анкета сред 214 учени,занимаващи се с изследвания на атеросклерозата в 23 страни по света,показва, че практически всички признават съществуването на пряка зависимост,между начина на хранене, равнището на холестерина в кръвта и сърдечно - съдовите заболявания(Kaare R. Norum, "What is the Experts'Opinion on Diet and Coronary heart Diseases?" Journal of the Norwegian Medical Association,12 Feb 1977)
В книгата си "За причините за раковите заболявания" Роло Ръсел пише : "Установих, че от 25 страни, чието население използва предимно месна храна, 19 се характеризират с много висок процент на раковите заболявания и само в една страна този процент е относително нисък.И в същото време от 35 страни, където населението консумира месо в съвсем ограничени количества или изобщо не консумира месо, няма нито една, в която процентът на раковите заболявания да е висок!"("Cancer and other Diseases from Meat Consumption,Blanche Leonardo,Ph.D.1979,p 12)
Ако тъпчеш лъвчета с броколи , вероятно няма да са много здрави и ще погинат - за тях месото е естествена храна!Неоспоримо.Но ти лъвче ли си , или си човек?Същата структура на тялото ли имаш като лъва или различна?май не са съвсем еднакви....
Хм.. Същото май може да се каже и за теб. Ти овца ли си или човек? Същата структура на тялото ли имаш като овцата или различна? Май не са съвсем еднакви...Първоначално написано от bloodybaby
В момента просто се опитваш да обиждаш.малко по - нагоре даодх схема на сходствата и различията в телата на месоядните и на тревопасните.Човека всъщност е с организъм като на тревопасните, отколкото на месоядните!Първоначално написано от malka_sladuranka
както моето тяло е сходно до това, на тревопасните, така и твоето!Ще се огранича в употребата на епитети!
Трябва ли да съм овца, за да мисля различно от повечето хора?
Аз лично нищо против вегетарианството нямам, нещка хората, които искат да живея така да го правят.Но лично аз не мога без месо.Не се засищам само със целенчуци, ние се нуждаем от месо.Човешкият организъм е такъв.Не мисля да става вегетарианска.Пилешкото си е най-хубаво.![]()
Разбира се, че не, но трябва да си овца да си губиш времето цял ден да се опитваш да убедиш мнозинството, че ти си права...Първоначално написано от bloodybaby
=D> =D> =D>Първоначално написано от malka_sladuranka
Всъщност радвам се, че мога да дам знанието, което имам на другите!Бих се радвала ако го прочетат повече хора,защото това най - малкото значи, че повече хора ще го получат.Не се опитвам да убедя никой в нищо - просто споделям това, което знам с другите и смятам, че това, е нещо похвално!Цял ден "загубих" да давам на другите!Ти колко време загуби, за да дадеш нещо на някой днес?
Щом смяташ, че съм овца, изказвайки убежденията си, "губейки" времето си, за да ги изкажа, твоя си работа!Аз имам достатъчно време, да правя, каквото ми харесва, за някой може да е загубено време, за мен е удоволствие!Освен това правейки това, което ми харесва, мога да дам нещо, което някой търси!
Надявам се, че поне в егоизъм няма да ме обвиниш сега...До момента само си ме обиждала и си ми правила забележки, което по - скоро говори не добре за теб, отколкото за мен!