Има един цитат от Фр. Ницше, който показвам във всяка такава тема. Мошно, аз пък познавам чалгар, който е прехвърлил трийсетте, женен е и където и да отиде, все разправя за любовниците си. Ето го и цитатчето:
Цитирай Първоначално написано от Фридрих Ницше
Имам един въпрос само за тебе, брате мой:като отвес спускам този въпрос в душата ти, за да узная колко дълбока е тя.
Ти си млад и желаеш да имаш дете и брак. Ала аз те питам:дали си ти човек, който може да желае дете?
Дали си победителят, себепокорителят, повелителят на сетивата, господарят на добродетелите си? Тъй те питам аз.
Или от твоето желание говори скотът и нуждата? Или може би самотността? Или враждата със самия себе си?
Аз искам твоята победа и твоята свобода да копнеят по дете. Живи паметници ти трябва да издигнеш на победата и на освобождението си.
Над себе си трябва да градиш. Ала по-напред трябва да изградиш себе си-хармоничен тялом и духом.
Не само трябва да се размножаваш, а и на ръст да растеш! За това нека ти помогне градината на брака!
Трябва да си създадеш едно по-висше тяло, изначално движение, самозадвижващо се колело-един създател трябва да създадеш.
"Брак"-тъй наричам аз волята на една човешка двойка да създаде едно същество, което е повече от своите създатели. Взаимна страхопочит зова аз брака, страхопочит като пред люде, обладани от една и съща воля.
Нека това бъде смисълът на твоя брак. Ала това, което многолюдието, тези лишни люде, зоват брак-ах, как да го назова аз?
Ах, тази духован нищета на такава двойка! Ах, тази кал в душата на двойката! Ах, това жалко удоволствие на двойката!
Брак назовават те всичко това и отгоре на всичко твърдят, че браковете им уж били сключени на небето.
Не, аз не го желая, не ми трябва това небе на лишните люде. Не, не ги обичам, не обичам тези вплетени в небесна мрежа скотове.
Далеч от мене и богът, който, накуцвайки, идва, за да благослови тези, които не е съединил.
......................
Много краткотрайни лудории-това се нарича у вас "любов". А бракът ви слага край на всички краткотрайни лудории, край, който означава дълготрайна глупост.
..................
Ала дори и вашата най-дълбока любов е само възторжен символ и мъчителна жарка страст. Факел е тя, който трябва да осветява пътищата ви към висината.