.
Отговор в тема
Страница 1 от 5 12345 ПоследнаПърви
Резултати от 1 до 25 от общо 110
    Мега фен Аватара на machoka

Я да поразмишляваме малко...

Здравейте,

напоследък намирам нещо тревожно в света около себе си.. всеки един индивид до 20 годишна възраст главно, но много от тях и след това гледат да се вкарат в някакви рамки на социална прослойка..
    трябва или да си чалгар и гордо да се тупаш в гърдите като такъв, или въпросните 'Имо-та' или метъл, или пънк, скейтър или блейдър...
    ти трябва задължително да си последовател, да си част от такъв колектив или групичка. Задължително трябва да си част от субкултура, това те прави нещо по-специално от останалите, дори от останалите участници в другите субкултури.
    От гледната точка на всеки индивид, неговата избрана насоченост в принадлежността е нещо повече от всички останали.

Научили ми някакви 16 годишни пикльовци цялата дискография на някаква метъл група наизуст.. или знаят папагалски 5 комбинации на класическа или ел. китара, накичили се с всякакви пентаграми и флинтифлюшки, черната продърпана и 5 номера по-голяма тениска е задължителна разбира се, даже и за момичетата, които не могат разберат КОЛКО ГРОЗНО е момиче да се облича така... и се мислят за голямата работа.
    Скейтърите мислят, че блейдърите са луузери, рапърите - тия наркомани в повечето случаи заклеймяват като простащина чалгата, а всъщност самите те не виждат колко са затънали. Всички пък плюят по манекенките, заклеймяващи всички като леки момичета, макар да не е така /неизключвайки че в повечето случаи наистина е така/, но важното е да псуваш по самата мода от злоба, не по конкретен човек.
    Чалгарите знаят наизуст творчеството на Камелия и Ивана и го рецитират по концерти, но в училище се срамят, когато не могат да кажат и един куплет от български автор.

Въобще всичко живо се е свряло в къщурката на собствените си идеали и предрасъдъци и всичко отвъд входната врата бива заклеймявано, а ако не заклеймявано.. то поне отхвърляно безусловно като второ качество. Дори без обяснение.

Никой не може да погледне по-широко, никой няма по-отворен мироглед, надхвърлящ собствените убеждения, ако щете никой не се чувства гражданин на света - дори териториално се делим по мащаби - София срещу всички останали, но и Люлин с/у Младост, а дори и Люлин 4 срещу Люлин 5 -> типично по гето-вски.

Толкова е ограничено всичко.. толкова е пропаднало, че се отчайвам. Сякаш никой не държи вече на развитието на личността -> на образованието, на изучаването на възможно най-много от тези субкултури, придобивайки по-голяма обща култура.. стремежа да научиш всичко на този свят няма да те направи човек, знаещ всичко, но ще те обогати максимално много, ще те направи човек!

Абсолютно съгласен, но аз не се отчайвам, по - скоро ми е смешно

В момента не ми се пишат романи и най-простичко ще кажа,че те подкрепям изцяло.Отчайващо е.

Цитирай Първоначално написано от MusicIsTheKey
    В момента не ми се пишат романи и най-простичко ще кажа,че те подкрепям изцяло.Отчайващо е.
    Пиши бря, няма само аз да съм най-претакован да си драскам тука..

Абе аз в реалния живот това не го забелязвам толкова, кокото по форумите.

Относно метълските блузи на момичета. Найстина на повечето им стой грозно, но има и доста на които им стоят секси. Естествено, ако на фланелката не се вижда лицето на вокалиста на Кредъл ъф Филт или нещо от сорта.

Иначе самият аз смятам тези деления за оабсолютна глупост. Найстина повече чалгари са тъпи, но за да слушаш чалга не е нужно да си тъп, а да имаш ниска музикална култура, но всъщност надали и аз имам кой знае колко висока музикална култура. Със сигурност е по-висока от тази на масата чалгари, но пак съм нула в сравнение с един музикант.

бтв аз 16 годишният пикльо знам цялата дискография наизуст на поне 20 групи (не всичките са метъл)

Re: Я да поразмишляваме малко...

Цитирай Първоначално написано от machoka
    Здравейте,

напоследък намирам нещо тревожно в света около себе си.. всеки един индивид до 20 годишна възраст главно, но много от тях и след това гледат да се вкарат в някакви рамки на социална прослойка..
    трябва или да си чалгар и гордо да се тупаш в гърдите като такъв, или въпросните 'Имо-та' или метъл, или пънк, скейтър или блейдър...
    ти трябва задължително да си последовател, да си част от такъв колектив или групичка. Задължително трябва да си част от субкултура, това те прави нещо по-специално от останалите, дори от останалите участници в другите субкултури.
    От гледната точка на всеки индивид, неговата избрана насоченост в принадлежността е нещо повече от всички останали.

Научили ми някакви 16 годишни пикльовци цялата дискография на някаква метъл група наизуст.. или знаят папагалски 5 комбинации на класическа или ел. китара, накичили се с всякакви пентаграми и флинтифлюшки, черната продърпана и 5 номера по-голяма тениска е задължителна разбира се, даже и за момичетата, които не могат разберат КОЛКО ГРОЗНО е момиче да се облича така... и се мислят за голямата работа.
    Скейтърите мислят, че блейдърите са луузери, рапърите - тия наркомани в повечето случаи заклеймяват като простащина чалгата, а всъщност самите те не виждат колко са затънали. Всички пък плюят по манекенките, заклеймяващи всички като леки момичета, макар да не е така /неизключвайки че в повечето случаи наистина е така/, но важното е да псуваш по самата мода от злоба, не по конкретен човек.
    Чалгарите знаят наизуст творчеството на Камелия и Ивана и го рецитират по концерти, но в училище се срамят, когато не могат да кажат и един куплет от български автор.

Въобще всичко живо се е свряло в къщурката на собствените си идеали и предрасъдъци и всичко отвъд входната врата бива заклеймявано, а ако не заклеймявано.. то поне отхвърляно безусловно като второ качество. Дори без обяснение.

Никой не може да погледне по-широко, никой няма по-отворен мироглед, надхвърлящ собствените убеждения, ако щете никой не се чувства гражданин на света - дори териториално се делим по мащаби - София срещу всички останали, но и Люлин с/у Младост, а дори и Люлин 4 срещу Люлин 5 -> типично по гето-вски.

Толкова е ограничено всичко.. толкова е пропаднало, че се отчайвам. Сякаш никой не държи вече на развитието на личността -> на образованието, на изучаването на възможно най-много от тези субкултури, придобивайки по-голяма обща култура.. стремежа да научиш всичко на този свят няма да те направи човек, знаещ всичко, но ще те обогати максимално много, ще те направи човек!
    Тва за Люлин ще го подмина..
    Относно това което си написал..Отчайващо е ,но са много малко ИНДИВИДИТЕ,който не се причисляват към някаква " култура".Сякаш всеки търси себе си,и надявайки се да се открие,да се изгради като личност и се причислява към дадена "култура" . В това принципно няма нищо лошо ест..и все пак.Тва вече е абсолютно нормално за тийновете.Най-смешното ,трагично и т.н. е че вместо всеки да израстне с този период от живота си,да го приеме като + (да речем,не винаги) това приобщаване към дадена група от хора,го приема като начин на живот и вместо да се развие като широко скроена личност става или както ти каза - чалгарче ,което мрази метълите или метълче,готово да извади очите на чалгарите и т.н. Така само се насажда омраза едини към други..И тук може да се чуе " Аз ще си правя каквото искам,няма да ви слушам,кеф си ми е така.." Еми че да се оправят..Никой не може да влее акъл на човек,който не е готов поне да опита да погледне нещата от другата страна.И дори и тази хубава тема,ще изчезне,ще бъде прочетена от няколко човека и след тва пак ще се почнат темите "Емотата са яки" " метъл/чалга" и тн..
    Бети,много ще те папкам! / Ни мога да пофяфам!!!!

Супер фен Аватара на In4iTu_
    Град
    Варна
    Просто сега така е "модно"... Говорила съм и с майка ми по този въпрос. Тя ми каза, че по нейното време е нямало такива деления, което ми се струва по-нормално от случващото се сега. Не казвам, че по време на нейната младост (било е отдавна ) е нямало хора, които слушат метъл и т.н. , но е нямало чак такива разделения, всеки е приемал музиката и стила на другия.
    The journey never ends.
    Love is like the wind. You can't see it but you can always feel it!
    Take a risk. Dare to move. Love is a leap of faith.

Никой не може да влее акъл на човек,който не е готов поне да опита да погледне нещата от другата страна.
    Там е работата, че на тази възраст не можеш да влееш акъл на никой.. /имам предвид че никой не приема да му се влива/.. всеки трябва САМ да достигне до правилният извод. Всеки трябва да допусне грешка, и всеки допуска.. разликата е кой си взеима поука и кой съумява да се поправи.

Цитирай Първоначално написано от In4iTu_
    Просто сега така е "модно"... Говорила съм и с майка ми по този въпрос. Тя ми каза, че по нейното време е нямало такива деления, което ми се струва по-нормално от случващото се сега. Не казвам, че по време на нейната младост (било е отдавна ) е нямало хора, които слушат метъл и т.н. , но е нямало чак такива разделения, всеки е примал музиката и стила на другия.
    По времето на майките ни политическата диктовка не е позволявала друго. Сега е моментът, в който всеки излага свободно себе си на показ, без някой да може да му търси отговорност.

Просто сега така е "модно"... Говорила съм и с майка ми по този въпрос. Тя ми каза, че по нейното време е нямало такива деления, което ми се струва по-нормално от случващото се сега. Не казвам, че по време на нейната младост (било е отдавна ) е нямало хора, които слушат метъл и т.н. , но е нямало чак такива разделения, всеки е примал музиката и стила на другия.

Сега всеки се напъва да бъде различен,невсякъде може да прочетеш мнения от рода "Бъди себе си,Бъди различен.." . Я пак? Различен,като всеки се стреми да прилича на някой..неосъзнато даже..Да си различен явно значи да бъдеш като някой..

Никой не може да влее акъл на човек,който не е готов поне да опита да погледне нещата от другата страна.
    Там е работата, че на тази възраст не можеш да влееш акъл на никой.. /имам предвид че никой не приема да му се влива/.. всеки трябва САМ да достигне до правилният извод. Всеки трябва да допусне грешка, и всеки допуска.. разликата е кой си взеима поука и кой съумява да се поправи.

Оо напротив Мачок , та нали все от кякъде е тръгнало това " Чалгарите на сапун" и от там всяко метълче ( ще ме прощавате и аз слушам предимно метъл) да го повтаря тва?Явно че може да се влияе..

Не казвам, че по време на нейната младост (било е отдавна ) е нямало хора, които слушат метъл и т.н. , но е нямало чак такива разделения, всеки е приемал музиката и стила на другия.
    Всъщност хората слушащи тогава рок и метъл са били далеч повече от сега. Мейнстрийм вълната в метъла е 80-те години на миналия век.

Иначе забравих, че най-добрият ми приятел е чалгар. И цялата "караница" е вопдхвърляне на майтапи от време на време относно чалгата и метъла.

В тийн годините или ставаш човек или не, после е трудно да се промениш, пък и това не е от напоследък от мноого мноого отдавна хората се делят по какви ли не чудати причини. Аз колко време не се вписвах в нито една субкултура... винаги са ме дразнели ограниченията им.

Цитирай Първоначално написано от Fuckin'Hostile
    В тийн годините или ставаш човек или не, после е трудно да се промениш, пък и това не е от напоследък от мноого мноого отдавна хората се делят по какви ли не чудати причини. Аз колко време не се вписвах в нито една субкултура... винаги са ме дразнели ограниченията им.

Сега си се вписал?И по-добре ли се чувстваш?

Мега фен Аватара на bulgarche
    Град
    Стара Загорка
    Код:
    Сякаш никой не държи вече на развитието на личността -> на образованието, на изучаването на възможно най-много от тези субкултури
    Е как...нали всеки ден се смянят. Днес метъли, утре чалгари, след няког ден и фешъни...всеки ден са различни. Явно не успяват "да си изберат" какви ще са
    Бих казал че почти нямам нищо против отделните субкултури и всякаквите ориентации. Най-малкото едно без друго не може.
    Най-много се дразня от това че всеки втори е "някакъв си" и не може да му се стои насреща, но въпреки това не може да върже едно изречение, камо ли то във връзка своите убеждения и "оправдание" защо "е" такъв?

А не е ли това страх от самотата? Ставаш част от определена прослойка, защото иначе можеш да си останеш сам, отритнат от другите само защото си различен примерно.
    Не съм съвсем съгласна с Ice_Queen_, че да си различен непременно означава да подражаваш на някого несъзнателно. Колелото се върти. Нищо чак толкова различно не можеш да измислиш... просто можеш да се опиташ да бъдеш себе си и да изразиш свободно собственото си разбиране. Именно това ни прави различни, че не мислим по един и същ начин.
    Сред тийнейджърите сега наистина е модерно да си такъв или онакъв... ако в обкръжението ти са чалгари и ти ако не станеш като тях, рискуваш да си седиш сам вкъщи, докато другите 'куфеят' на поредния хит на Ивана в дискотеката, или другият вариант е да си намериш други приятели, и да потърсиш хора със сходни интереси. Да, ама и това е трудно... и се примиряваш.... и просто и ти ставаш чалгар... за да те приемат... иначе.... сам...
    [/b]
    Разорена съм, но щастлива
    Бедна, но мила
    Висока, но здраво стъпила на земята
    Нормална, но обсебена
    Загубена съм, но пълна с надежда.

Цитирай Първоначално написано от sh3_1s_7h3_0n3
    А не е ли това страх от самотата? Ставаш част от определена прослойка, защото иначе можеш да си останеш сам, отритнат от другите само защото си различен примерно.
    Не съм съвсем съгласна с Ice_Queen_, че да си различен непременно означава да подражаваш на някого несъзнателно. Колелото се върти. Нищо чак толкова различно не можеш да измислиш... просто можеш да се опиташ да бъдеш себе си и да изразиш свободно собственото си разбиране. Именно това ни прави различни, че не мислим по един и същ начин.
    Сред тийнейджърите сега наистина е модерно да си такъв или онакъв... ако в обкръжението ти са чалгари и ти ако не станеш като тях, рискуваш да си седиш сам вкъщи, докато другите 'куфеят' на поредния хит на Ивана в дискотеката, или другият вариант е да си намериш други приятели, и да потърсиш хора със сходни интереси. Да, ама и това е трудно... и се примиряваш.... и просто и ти ставаш чалгар... за да те приемат... иначе.... сам...
    [/b]
    нее имах в предвид,че повечето са пририпали да са различни,а накрая в този си стремеж,заприличват на другите..

Цитирай Първоначално написано от Ice_Queen_

Сега си се вписал?И по-добре ли се чувстваш?
    Ами аз не съм си търсил, случайно стана посредством една моя любима група, друпнах няколко техни любими пънк и хардкор групи, стана ми интересно, от там научих за стрейт едж и все едно четях собствените си мисли... има 3 правила - не пуши, не пий, не се дрогирай никакви други ограничения, а точно тези три неща никога не са ме влечали... Дали се чувствам по - добре, може би... малко

sh3_1s_7h3_0n3,

е защо... многократно съм заявявал, че мога да куфея както на Ивана, така и на Аксел Роуз, а на следващият ден да свиря Шопен примерно на сцената. . .

би трябвало, ако искаш.. да си приятел с всякакви групички и да не си отритнат.. така че не опираме до това... а до необходимостта да се класифицираш в някакъв род, но не само това - а отблъсквайки първосигнално всичко останало..

е, да.. то това да си различен в днешно време май е станало по-скоро клише... и то е 'модерно' да се казва... всеки се чуди как да се направи на по-интересен, за да го забележат, а да не бъде забутан в някой ъгъл и да го подминават като пътен знак... МОДА!...
    Бедна, но мила
    Нормална, но обсебена

Град
    Пловдив
    Съгласна съм с теб, макар че последните два-три реда изобщо не ги сфанах..пък и не се и помъчих. Иначе си прав всъщност.

Та.. в квартала ми примерно не се делим на групи.. честно говоря! Разбира се, повечето слушат чалга, но има и други които слушат рап, трети слушат някви класики и т.н. Има спорове за стиловете музика, но определено никой не гоним за това че предпочита различна музика или се облича различно. Едните са богати, и макар че всеки вижда разликата в начина на обличане и на живеене изобщо, никой не се надценява, защото не всички са такива.

За разлика от даскалото ми. Там всички вървят на групи от по 10 човека. Едните, както каза machoka , се обличат ужасно грозно, изглеждат като комплексарчета, гледат злобно ВИНАГИ и като задминат някой "чалгар" го псуват просташки. Другите ходят с къси поли и оглеждат завистнически момичетата, които минат, като си въртят кичур коса на пръста или мляскат дъвки като някви селяндурки. Тяхните приятелчета слагат розовите блузки на сърчица и мъниста, залижат се, напръскат се с женски парфюм, който отдалече вуни на маргаритки и ходят наперено с тяхните фалшиви очилца. Трети пък знаят само един магазин, обличат се с дрехи само от него, и се хвалят пред всеки който срещнат за това че са си рязали вените.. Тяхните "депресии" пък изобщо не са до мода и музика.. просто на тях им хлопа дъската.

И всичкото тва за кво.. Убедена съм, и никой не може да ми промени мнението, че винаги сме били така... Хората винаги са се деляли на групи.. още в началото на човечеството... Замислям се обаче защо трябва всичките метъли, чалгари, пънкари, фешъни, гъзари, пчелари, месари и тъпанари да се подминават, да се гледат злобно и да се псуват само заради предразсъдъци. Сякаш музиката и облеклото управляват хората.. това е тъпотия..

Мачок, не всички обаче са такива. Много мои приятели, вкл и аз, слушат всичко, нямат само един стил на обличане и никога не преценяват хората отдалече. За тях няма групи или гета. Ето това са нормални хора.

Разбира се трябва в днешно време ТРЯБВА да си от няква група.. иначе си никой.. и дори вие да казвате че се обличате с ваш си стил и не гледате ква е модата, а какви са ви предпочитанията, съм сигурна че не ходите с кварталните курвички, или обратното - с кварталните хипари... и вие сте от някоя група.. защото не можете да сте по едно и също време навсякъде. И не следите само вашите интереси, колкото и да ви се иска. Ето това е лошото... демокрация, демокрация, ама пак се налага да гледаш грозните мутри на ликетата които "определят модата", д***а!

И така.. накрая моя извод : защо се делим на гета - първо, за да не се изпотрепем от спорове... все пак хората винаги спорят, а когато имат различни интереси спорът преминава в бой... и второ, заради простоия. най-вече заради простотия!
    ...Its just one of those days
    Feelin' like a freight train
    First one to complain
    Leaves with a blood stain
    Damn right I'm a maniac
    You better watch your back
    Cuz I'm fuckin' up your program...

Повече от фен
    съгласна съм,че да има деление е малко или много кофти.Но цялата тази работа идва от разликата на тия култури в начина на мислене манталитет, цели , мечти и тн. Ясно е,че има изключения , съвсем не слагам всички под един общ знаменател ,но за мен музиката която слушаш малко или много определя личността ти.Сега-хранете ме,че не можеш да съдиш хората по музиката , която слушат , но нещата са взаимно свързани. За едни целта е да отидат в кръчмата, да слушат Гергана и Глория и да се нaпият с водка...в даскалото срещам такива и чувам такива разговори..за тях Петък е ден мечта...за умственият им багаж няма да говоря...Други като мен чакат поредното парти ,за да изтрещят на макс и след това всичко да си е както преди ..аз обаче не живея с тая мисъл и мога и със това и без това...давам за пример тези два типа, щото единя е често срещан , другият го знам от личен опит...за метали, емота и тн. няма да говоря, защото не съм достатъчно и напълно запозната, а щом е така си мълча!
    Та..помислете, какво могат да си говорят тези 2 типа хора. Да, те могат да общуват, да си казват 'Здрасти' да говорят по общи теми, но да бъдат едно цяло, една компания..някак не върви. Просто гледните им точки са наплно различни, което води до нежелание за контакти.Не твърдя,че няма такива случаи-има ,но малко.Найстина зависи от лицата, но е трудно да се получи така...всеки със своята среда и там се чуства свой и добре,открива своята среда и това, което му се нрави най-много...за това са тези култури...за да откриеш себе си в някоя от тях...не говориме за всички псевдо-трута.И все пак има едно изречениице- Our deeds determine us as much as we determine our deeds...та заменете deeds с attitude/way of life/points of view

Не даваш правилните примери според мен. Описаните от теб хора се водят, че слушат някаква музика, но за тях тя няма никакво значение. Те дори не слушат музика.
    Възможно ли е да бъде по-красиво?

То това е проблема - не можеш да спориш нормално, всеки се зъби, кажа ли че не харесвам Иванa се ще се намерят някви лютаци да ми размахват юмруци, защото не могат две думи на кръст да вържат. Преди имах дълга коса... викаха ми метъл не съм се обличал в черно, просто имах коса до раменете, кефеше ме, слушам такава музика, но никога не съм влизал в прототипа за метъл

sh3_1s_7h3_0n3,

е защо... многократно съм заявявал, че мога да куфея както на Ивана, така и на Аксел Роуз, а на следващият ден да свиря Шопен примерно на сцената. . .

би трябвало, ако искаш.. да си приятел с всякакви групички и да не си отритнат.. така че не опираме до това... а до необходимостта да се класифицираш в някакъв род, но не само това - а отблъсквайки първосигнално всичко останало..
    ти можеш да куфееш и на Ивана и на Аксел Роуз, но ти искаш да си приятел с всякакви групички... на повечето им стига да са само в една...
    пак изтъркания пример с чалгари и метали примерно... едните псуват другите, др-те им го връщат и те... ти си м/у чука и наковалнята и избираш да си част само от едната, за да можеш да се впишеш... иначе си аут... от 2 стола на земята...
    много хора обичат рамките...харесва им да живеят според определени стереотипи на поведение и ги спазват. малко са такива като теб, които са широко скроени и могат да избухват на всякаква музика.
    т'ва е просто характер илииии...не знам точно, което се формира предимно от социалната среда... 'такива са около теб, такъв си и ти'... а и както Ice_Queen_ каза, че обикновено хората подражават съзнателно или не на другите... защо го правят?
    Бедна, но мила
    Нормална, но обсебена

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си