Специално за заядливите момиченца цитирам последната част в споменатия учебник за гаметогенезата:

4.При овогенезата разпределението на цитоплазмата е неравномерно. От една незряла полова клетка се образува само една зряла яйцеклетка и три полярни телца, които впоследствие загиват. Тяхната функция е да отстранят част от хромозомите по време на мейозата, с което осигуряват хаплоидния хромозомен набор на яйцеклетката.

А ако случайно имаш предвид, че овогенезата на жената я спряна във фазата на зреене и всеки месец протича именно тази фаза - вярно е. Само че в случая изобщо не ставаше дума за това. Не те знам дали учиш наизуст и нещо не си доразбрала или просто искаш да се заяждаш, ама няма да стане с мен, защото макар и да е възможно нещо да ми убегне - в случая съм права и ти го доказах дори с така добре уж познавания от теб учебник. Айде, отивай да го прочетеш още веднъж.
to4no tva ima predvid,ima si qicekletka de4ica neprosveteni,a putvo te se nari4at ovociti,koito sa zaobikoleni ot epitelni kletki zaedno obrazuva6ti folikuli.sled nastupvane na polova ta zrqlost vseki mesec se otdelqt ot organizma (menstruaciq) aide kato ne znaete ne draznete tezi,koito pone u4at tezi ne6ta