- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Здравни проблеми и болести
- Момичета, газираното вреди на костите ви!
Газираните напитки намаляват плътността на костите на тийнейджърките и ги правят много податливи на счупване, показва американско проучване.
Резултатите са направени въз основа на изследване на 460 момичета на 15 години. Всеки от тях е трябвало да опише колко често пие газирани напитки, дали спортува и дали е преживявал травми на костите.
Оказало се, че 60% от момичетата почти не спортуват, а 80% пият редовно газирани напитки със захар.
Всяко пето момиче е имало поне едно счупване на някоя от костите преди да навърши 15 години.
Учените установили, че има зависимост между броя на счупените кости и изпитото количество газирани напитки.
Почитателките на тези пълни със захар безалкохолни са по-податливи на проблеми с костите три пъти повече от момичетата, които предпочитат прясно изцедените плодови сокове.
Все още не съвсем ясно какво точно от газираните напитки намалява плътността на костите, но според специалистите това е съдържащата се в тях фосфорна киселина.
Повишеното приемане на тази киселина буквално изпива калция от костите, а той, както знаем, е много важен за здравето на костната система.
Другото възможно обяснение е, че младежите предпочитат газираното пред млякото, което е основен източник на калций в организма и така увреждат костите си.
Тъй като храненето по време на пубертета е изключително важно за правилното развитие на организма, пиенето (и яденето) на вредни храни се отразява на цялостното състояние на организма за десетилетия напред.
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
maleee tva ako verno az ne treq da imam kosa we
p1k i to moita kosa prez kvo minava - vseki den ili q izpravqm po nz kolko vreme ili neprek1snato po neq ima gelove pqni lakove i sekvi takiva ne6ta
GAZIRANOTO NE VREDIIIIIIIII
Мечтай си...GAZIRANOTO NE VREDIIIIIIIII
Не само на костите ами и на зъбите вреди.
Don’t you wish you were unborn again
Just for a minute
Just for a minute more
ne samo.spomaga dosta i za celulit.
moq nevinnost i greh.....
Веднъж пуснали изваден зъб в чаша газирана напитка и за една нощ той просто ...се стопил![]()
Ама в горещото аз пак пия, зная че вреди, но ... пия си![]()
Cherry_girl@_@ -> mtg1992bg
Т'ва са тъпи митовеГледах mythbusters точно като разбиваха този мит.. е зъба изобщо не се разтопи
![]()
Че е вредно, вредно е.. особено с тази захар
Но от мен да знаете Light-a е още по-вреден, заради подсладителя, на който му забравих името в момента..
Дайте сега да се затворим в кибритена кутия, защото въздухът навън също е вреден. Да не пием, да не пушим, да не ядем/пием това и онова, ами да легнем и да чакаме онази със сърпа.
Чудиш се дали си бременна? Кажи:
1. Дата на последна редовна менструация /ПРМ/ 2. Дата на рисков полов акт и 3. Продължителност на менструалния цикъл /МЦ/.
Списък на медикаментите, отпускани без рецепта- http://www.bda.bg/images/stories/doc...ed_inf/OTC.pdf За всички останали отнасяте БАН!
Шофирай разумно- стигни жив!
Газираното не уврежда само костите,а и корема/стомаха/,зъбите.Аз избягвам да пия безалкохолно.
xAHAXHHAXHAXHAXHXHAhAXH teb te poznavam![]()
a tva e super tupo,koe vredi i koe ne vredi...boli me h**...az smqtam da si jiveq jivota,a vie ?
Aз също смятам да си го живея...но здравословно.![]()
Don’t you wish you were unborn again
Just for a minute
Just for a minute more
Пю, добре че е мит туй със зъба! Много гадно ми прозвуча , като ми го казаха![]()
Cherry_girl@_@ -> mtg1992bg
a az trqa da sum bezzubaMislq 4e 6e mi otiva a
Дори да умра,не ще загина
не ще увехне мойта кожа,
защото алкохола който ще изпия
не ще ми позволи да се разложа.
Не сипвайте на гроба ми вода,
на онзи свят не искам да се мия,
но ако възкръсна от пръстта,
ще бъде само за да се напия.
довре 4е мраза газирано. особено кола аууууууууу повдига ми се от нея ъъ![]()
Попринцип не пия газирано щото после имам странен вкус в устата пък и тва найстина е гадно за костите![]()
и се образува целулит от газираното...Първоначално написано от MistyMonster/LikeViolence
![]()
![]()
Първоначално написано от comics