Цитирай Първоначално написано от naMy4Ho_KoTe

За Ескапел нямам представа дали е нормално, но веднъж ми се наложи да взема постинор. Беше ми свършил преди дена и ми дойде пак. (Веднъж за Коледа, веднъж за Нова Година.. Не пропускам празник).

При това се случва (говорила съм с гинеколожка) момичето да овулира по време на мензис (което е много шантаво и рядко, но се случва) и да и дойде пак след седмица-две.
Не съм специалист, но тези противозачатъчни който се взимат "ударно" не убиват ли яйцеклетката и това да предизвиква повторната менструация??

Как действа Постинор Дуо/Escapelle?

С ударната доза хормон се предизвикват две неща:
Действие 1 - прекъсване на овулацията, т.е. ако тя още не е настъпила, xормоните спират нарастването на фоликула и неговото спукване за да не се отдели зряла яйцеклетка. В следствие на това може да станат две неща - едното е нарастването на фоликула да спре само за ден-два-три, после организмът да се възстанови и да продължи нарастването на същия фоликул откъдето е спрял. Да си се отдели яйцеклетката като истинската менструация закъснее с малко. Или второто е организмът да не се възстанови, нарастването на въпросния фоликул да спре изцяло, той да не се изхвърли, а да се превърне в яйчникова фоликуларна киста (която по-късно ще се наложи да лекувате). Менструалцият цикъл в този случай ще започне отначало с започване нарастването на нов фоликул, което води до цялостно изместване на цикъла и закъснение на следващата истинска менструация с много време.

Действие 2 - предизвиква се маточно кървене за отделяне на маточната лигавица така че в случай, че яйцеклетка вече се е отделила и/или е била оплодена да бъде изхвърлена заедно с кървенето и да не може да се вгнезди в матката. Обикновено се появява няколко дни до седмица след приема.

Заради двете си действие трябва да ви е вече ясно защо два постинора в един цикъл не се пият!!!