Първоначално написано от
Exoras
Така... Живо се интересувам от темата за антиоксидантната защита на организма и прочие. Имам някои познати лекари и фармацевти, които ще разпитам по въпроса, но все пак бих желал да чуя и някои мнения тук. Момче съм, 22 годишен. Поради факта, че нивата на убохинин, или така наречения Коензим 10 (Q10) след 20 годишна възраст в кръвта намаляват бих искал да попитам в какви дози мога да го приемам и евентуално какви препарати, освен Кудесан на НАНОМЕД ООД го има. По същия начин бих искал да поразпитам за ефекта от глутатиона и как мога да си го доставям по естествен/изкуствен път. Същото се касае и за супероксид дисмутазата и каталазата, но те ме вълнуват по-слабо.
Бих искал да чуя също така мнението относно приема на комбинирани таблетки от витамини и микроелементи веднъж дневно и разделния такъв ( 3 пъти дневно селектирани съответно по групи витамини/минерали с комбинирано усилено въздействие върху организма), тъй като уж е доказано, че например витамин Ц пречи на усвояването на витамин Б и неща от сорта.
здр
Коензим 10 нашумя най-вече покрай агресивните кампании на т.н "мрежови компании" продаващи отдавна известни в-ва на космически цени.
Q10 може да се намери под разни имена и в разни расфасовки на различни цени, но ако купувате се придържайте към доверен производител, като имате предвид, че повечето от нещата написани за Коензим 10 имат по-скоро пожелателен характер, отколкото реално доказан ефект.
за да се компенсира евентуален недостиг на глутатион се приема N-ацетилцистеин, отдавана известно муколитично средство.
не ми е мн ясно защо на 22 проявявате такъв интерес към атиоксидантната терапия, едва ли имате нужда от нея, но трябва да разберете и запомните две неща:
- няма такова чудодейно средство, приемът на което да ликвидира евентуален оксидативен стрес! борбата с него (когато се налага) е комплекс от мерки включ. касещи начина на живот.
- самият Живот Е продукт на оксидативните процеси, на окислението, на горенето в клетката. благодарение точно на тези процеси и живеем
за витамините също не са прости нещата. за тяхното действие не е толкова важно тяхното количество, колкото правилното съотношение помежду им.
м/у отделните витамини съществуват сложни взаимоотношения. например: хипервитаминоза А се балансира чрез В1 съчетан с С. приема на С в изобилие намалява депонирането на А в черния дроб. свръхприема на А и на Д води до хиповитаминоза С. хипервитаминоза Д се балансира чрез А, а се премахва чрез В1. недоимък на А дава картина на Д-хипервитаминоза. високи дози В1 дават РР-авитаминоза (пелагра). големите дози никотинова киселина (вит РР) проявява авитаминозите А, В1, С. В1 пък забавя явленията на авитаминозите С и А. А спестява използването на В1. между А и Е има синергизъм. големи дози В12 повишава нуждата от В1 и В6 и РР. В6 усилва излъчването от организма на В1 и В6. В1 затруднява усвояването на В6. между С и Р има синергизъм и т.н.....и т.н...и т.н....