Tva kvi zaklucheniq si prava si e moi izbor i shte si gi pravq kogato si resha i kogato si poiskam!
Az tiq predmeti(s izkluchenie na matematika) ne sum gi uchil ot 10-ti klas,i sega hop matura i trqbva da izbiram ot tqh?!?! zashto li?
Az ucha ikonomika i shte kandidatsvam s neq,a matura po ikonomika!?!? nqma,da go du*ame da uchime sa razkazvatelnite predmeti.. nali deto ne sme gi uchili 3 godini... dobre e izmisleno nqma spor![]()
I lichno na mene ne sa mi samo tova izpitite,koito kaza imam si dopulnitelno 4-ri.. bez maturi i bez kandidatsvane vuv VUZ,o da![]()
Lichno ne sum te obidil nikade.. ne budi povurhnosten![]()
Тази вечер тръгвам на лов...
Като хищник доближавам те
Ти си жертва - подчини се
и прави каквото искам аз...
Хайде, драскай и хапи ме!
Vij sega ne iskam da te napdam,moje bi si tuk samo da ni informirash,no izliza malko,che seedno ni obejdavash,che na 100% sme dlujni da gi durjim tiq maturi i nqma oturvane,a az sum ubeden che ne e taka
Zashtoto kakto ti sam kaza rabotata ne e bash kak trqbva.. taka che vinagi s dobra organizaciq moje da se razbie tova,nali taka![]()
Nqma da e za pruv put shte imame opit
11 клас са по нашата програма на обучение, 10-ти и 9-ти - също.
А м/у другото...матурата е на 1-ви, тъй че няма да има особено много време за повишителни.
Ако е истина това, което казва Сенчица(или по-точно учителят й) се всигаме на стачка и т'ва е, никой няма право да ми казва 6 месеца преди изпит, че е трябвало преди...ъъъ...5 години да започна да се подготвям по литература.Произведенията, изучени през 11 и 12 клас, и това е!Иначе - на бунт!
Edin razumno mislesht chovek!Първоначално написано от be_true
Както по-горе ви казах с риск да се повторя!
Всички ученици които тази година са 7-12 клас трябва да завършат средното си образование без матури!Защото те са започнали образованието си по старата програма и трябва да завършат по нея без да държат матури тъй като са в заварено положение!По новата програма са петокласниците и шестокластниците и те би трябвало да държат матури,защото са започнали по програмата с матури!Демек ако има матури трябва да са най-рано след около 6-7 години!
Аз , обаче мисля че няма абсолютно никакъв смисал ако имаш 6 в дипломата по предмета с който ще кандидатстваш да се явяваш по него на втората матура.Този предмет не е Литература,защото както знаете тази матура е задължителна,а втората матура е по предмет избран от ученика.Защо ли няма смисъл ами защото ако има 6 в дипломата а на матура изкараш 4 и се окаже че в правилника за прием на университета е записано че ако в дипломата имаш две оценки и едната е от зрелостен изпит като балообразуваща се ползва оценката от зрелостния изпит - това означава че след като изкараш на матура по-ниска оценка се прецакваш!Но пък от друга страна ако имаш 4 в дипломата и получиш по-висока оценка ти си ползваш като балообразуваща по-високата от двете оценки!
пффф...не знам какво мислят другите, но според мен е нормално, който е имал 6.00 в продължение на 5 години по даден предмет, да може да изкара отлична оценка на матура...Първоначално написано от doctors
![]()
реве ми се вече от тези матури страх ме е че ще ме правят и от дипломата и от ВУЗ а не знам с кой предмет да почна да се подготвям![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
да правим
учениците в Кърджали също ги е гнус от матурите
офффф не би трябвало да ги държим всичко става ненадейно никой не ги иска
що прави така тоя министър
'айде, де!Вече 'почнах да правя плакатитеПървоначално написано от sexita
![]()
Хора, замислете се малко.
След като ще има матура, значи учителите трябва да ни подготвят за такива. А как ще стане това след като те са на стачка. Неможе един ученик да се подготвя сам в къщи (е може но не е редно). подготовката за матурите трябва да започне още от влизането в гимнаиите, а не една или две години преди зрелостния изпит. Аз съм против тази стачка за увеличаването на заплатите им и съм против матурите.
Преди години когато премахнаха този вид изпит сринаха цялато образователна система на държавата. Сега ще стане същото като го въведът отново.
Нека решат веднъж за винаги ще има ли матури в България или не. И ако ще има то нека тази програма в която се вписва матурата да е за тези които тепърва започват средното си образование.
Не можеш да очакваш за 6 месеца(и по-малко) да те "подготвят", то става с учене по време на обучението ти в средното училище.Първоначално написано от s0bi3ski
Нас(моят клас)ни подготвят от 2 години за матури по бел, не мога да се оплача, чувствам се подготвена.
И, да, не го решаваме нито ти, нито аз..., тъй че не се коси напразно, с приказки нищо не се променя.
ПРИЗИВ
От 4 години насам всеки министър на образованието и науката се опитва да въведе задължителни матури след 12 клас. Трима от тях се провалиха и бяха сменени именно поради тази причина. Г-н Даниел Вълчев обаче си позволи да си играе с нашия випуск. Знаеше се, че матури ще има най-рано през 2008-2009 г. , но в последния момент, по средата на учебната 2006/2007г. , той спомена нашия випуск. Ние, като потърпевши, се обявяваме твърдо против настоящото въвеждане на задължителни държавни зрелостни изпити!
Държавните зрелостни изпити уеднаквяват критериите за оценяване в различни региони на страната. Но уеднаквени ли са плановете, по които работят учебните заведения? Уеднаквен ли е обемът на знания, които учениците получават по отделните матуритетни предмети? Зрелостният изпит изисква значителни знания и добра подготовка в областта на матуритетните предмети. Но има ли време за такава подготовка, когато липсва навременна информация за изпитните материали, липсва ясна програма за етапите от подготовката на подобен нов начин за стандартизирано оценяване? Матурите са разпространена форма за оценяване в ЕС. Но посочете ни смисъла от провеждането им, имайки предвид, че резултатите от матурите няма да бъдат приети за вход към държавните висши училища.
Не се чудете на ниската обществена подкрепа за матурите. Не се чудете на масовотo неодобрение от страна на ученици и техните родители. Дълго време мълчахме, но сега дойде моментът да надигнем глава. Може би сме все още деца, може би не умеем да си служим със словото така, както Вие умеете, г-н Министър. Вероятно не разбираме толкова, колкото един политик от Вашия ранг. Нямаме Вашата власт, нямаме Вашето образование. Но, каквито и да сме, имаме сърца, в които се надига справедлив гняв срещу Вашите своеволия!
Ние няма да се оставим да бъдем превърнати в "опитни зайчета" в ръцете на поредния министър, мислещ себе си за Месия на българското образование; решил, че може да се подиграва и да си играе със съдбите на хиляди млади хора!
Ето накратко нашите искания:
1.Отмяна на задължителните матури през 2008г.
2.Въвеждане на задължителни матури единствено и само след уеднаквяване на училищните планове и при наличието на достатъчно яснота относно изпитните материали и ползата от изпита.
Ако не бъдат изпълнени исканията ни, ще последват стачни действия и протестни митинги в национален мащаб. Няма да жалим сили и средства в името на справедливостта, която търсим!
Ние, учениците от гр. Пловдив и гр. Карлово, призоваваме медиите, младежките съвети, ученици, студенти, както и всички, за които нашият проблем не е чужд, да ни подкрепят, да застанат до нас и да се борят заедно с нас!
Призоваваме още випускниците от всички училища във всички градове на страната да се борят срещу самоцелното провеждане на матурите. Призоваваме ги да бъдат дейни и упорити, силни и непреклонни! Призоваваме към единство в името на едно по-добро бъдеще!
Организатори:
Ученици от гр. Пловдив и гр. Карлово
Защо имаме право да искаме отмяна на държавни зрелостни изпити?
Скъпи съвипускници,
За да ви отговоря на този въпрос първо ще ви запозная с приветствието на Министъра на Образованието и Науката Даниел Вълчев по случай първият учебен ден:
„Не мислете, че малко неща зависят от вас, не вярвайте, като ви казват, че един човек не може да промени света. Историята пази много примери за противното и всеки от вас може да бъде този човек.”
Ето основните въпроси и проблеми относно държавните зрелостни изпити:
1. Несъгласуваност между Закона за Народната Просвета и МОН, т.к. има липса на
координираност в прилагането на задължителните държавни зрелостни изпити и вход към висшите училища.
- Каква роля и тежест играят държавните зрелостни изпити за нашето кандидатстване и прием във ВУЗ?
- Възможен ли е парадоксът държавни зрелостни изпити и кандидатстудентски изпити да съвпаднат по дати?
2. Липса на позитивна нагласа на учениците, която ще докажем с нашата протестна подписка.
3. Според:
- чл. 23 ал. 1 от Закона за Народната Просвета :
„ Основното образование се осъществява на два етапа: начален – от I до IV клас включително, и прогимназиален – от V до VIII клас включително.”
- чл. 23 ал. 3 от Закона за Народната Просвета :
„ Придобиването на основно образование се удостоверява със свидетелство за завършено основно образование, което е окончателно.”
- чл. 23 ал. 4 от Закона за Народната Просвета :
„ Свидетелство за основно образование се получава след завършен VIII клас и дава право за продължаване на образованието или професионалното обучение.”
3.1. Профилираните гимназии получават свидетелство за основно образование след завършен IX клас. Защо това не е описано в Закона за Народната Просвета?
3.2. Според Националната програма за развитие на училищното образование и предучилищното възпитание и подготовка (2006-2015 г.) „всички ученици завършват основно образование, получават свидетелство и преминават в следващия етап на образование в един и същи момент” и „в края на учебната 2013/2014 г. ще завърши и ще положи държавни зрелостни изпити първият випуск, обучаван изцяло в рамките на новата образователна структура.”
Каква е правотата в провеждането на държавни зрелостни изпити за нас, като преходен випуск, при положение, че учим по различни учебни програми? И не сме ли поредния „опит, надявам се- сполучлив” както казва и г-жа Валентина Богданова (депутат от Коалиция за България) на заседанието на Комисията по образованието на 19 април 2006г. ?
4. 12 клас на випуск 2007/ 2008 г. са в по-неблагоприятно положение в сравнение с 12 клас на предходните випуски, които са нямали задължителни държавни зрелостни изпити, но през 2008 г. наравно с нас могат да кандидатстват за висши учебни заведения.
5. До провеждане на задължителни държавни зрелостни изпити за даден випуск(т.е. 2007/2008 г.) се провеждат пробни такива за предните випуски. Защо не са обобщени, разпространени и съпоставени резултатите от пробните изпити, за да бъде установено не само актуалното състояние на училищното образование, но и да се проследят тенденциите в неговото развитие за да бъдат държавните зрелостни изпити съобразени не само с интересите на МОН, но и с възможностите на нас- учениците?
6. До този момент МОН не е излязло с официално становище и не дава убедителни аргументи относно смисъла и ползата от държавните зрелостни изпити, наложени в този вид, в този момент и по този начин. Тези държавни зрелостни изпити не са критерий за грамотност и зрялост. Те не могат да бъдат нито унифициран изход на средното образование, нито вход за ВУЗ.
7. В момента съществена част от учебния процес е изведена извън училището под формата на платени курсове и частни уроци. Приетите до момента нормативни документи не осигуряват предпоставки за връщане на обучението в класната стая. Те не само няма да ограничат практиката на допълнителна платена подготовка , а напротив - ще увеличат необходимостта от такава.
Потвърждавайки желанието си за реформиране на българското образование по смислен и цивилизован начин и отчитайки всички наслоени проблеми и противоречия относно провеждането на държавните зрелостни изпити в настоящата учебна година, ние като буден и единен випуск имаме пълното право да от
подкряпам diyancho до последно
Благодаря Ви за подкрепата !!! До този момент сме се обединили Пловдив,Пазарджик, Карлово , Сопот и Котел срещу матурите. Който иска да се присъедини към нас , нека да ми пише на e-mail: diyancho@abv.bg или на skype : petranca . Още веднъж Ви благодаря !!!
Подкрепям ви напълно.Първоначално написано от diyancho
От Пловдив съм, ако има стачка или нещо такова идвам с вас =D>![]()
грамотна съм и ще кандидатствам с литература (и история) и затова ми е все тая дали ще има матури
ако ги махнат - супер. ако пък не... апф, голяма работа![]()
Собственост на Canis_Dirus
С риск отново да се повторя!!!!Но това е истината!!!
Както съм описал в едно дълго изказване в темата!Няма как да се влиза в университет с оценки от матурите!Няма да се повтарям защо,обяснил съм го мисля доста добре!Второ матури не би трябвало да има за всички които са в момента 7-12 клас,защото всички те са по старата програма и са заварено положение!Нова е програмата за петокласниците и шестокластниците,но докато те стигнат 12 клас ще минат 6-7 години.Значи би трябвало матури да има най-рано след около 6 години!
Но тези неща не ги решаваме нито аз,нито вие,има си хора които ги решават!
Първоначално написано от doctors
естествено, че няма да са вход за университетите
само техническия взимат матурите, но в другите - не
Собственост на Canis_Dirus
Първоначално написано от diyancho
Призива ти е добър,но аз като доста по-голям от теб и завършил средното си образование,в началото на новия век!Бих искал да ти кажа някой неща!
Както в по-горното си мнение матури трябва да има най-рано след 6-7 години,което означава че първите които ще държат задължителни матури трябва да са учениците от 5 и 6-ти клас които са започнали по новата учебна програма,а всички останали ученици които тази година са 7-12 клас трябва да завършат средното си образование без матури!
Второ матурите няма как да бъдат вход за ВУЗ подробно по тези въпроси съм писал в предни страници на темата,доста обширно!Така че тук няма да се повтарям защо!Искането ви под номер 1 не бива да е отмяна на задължителните матури само през 2008,но и до тогава докато тези които сега са 5-6 клас стигнат до 12 клас,защото те трябва да са първите които трябва да държат матури!А не вие и випуските след вас които тази година са 7-12 клас!
Искане 2- трябва да важи за периода когато учениците от сегашния 5-6 клас достигнат до момента за матурите.Учебния план за тях е уеднаквен!Така че вие може да не го искате това!Няма смисъл от него!
Много неща мога да ви кажа по тези въпроси,тъй като съм доста навътре,така че питайте!
Здравей Деанчо на теб и на тези които мислят по същия начин!Първоначално написано от diyancho
Искам да ти кажа някой неща които е хубаво да знаете!
1. Несъгласуваност между Закона за Народната Просвета и МОН, т.к. има липса на
координираност в прилагането на задължителните държавни зрелостни изпити и вход към висшите училища.
- Каква роля и тежест играят държавните зрелостни изпити за нашето кандидатстване и прием във ВУЗ?
- Възможен ли е парадоксът държавни зрелостни изпити и кандидатстудентски изпити да съвпаднат по дати?
Отговарям на въпросите ти така!
- Напротив,съгласуваност между законите за народна просвета и Мон има,но просто държавните зрелостни изпити би трябвало да се приложат при учениците които тази година са 5-6 клас защото те са по програмата с заложена матура,и те ще бъдат добре подготвени за матурите.Също така незнам каква кординираност очакваш да има при прилагането на държавните зрелостни изпити и вход за Вуз,както ти е известно държавните зрелостни изпити не могат да бъдат вход за ВУЗ и няма да бъдат приети за такива!Кандидатстудентски изпити винаги е имало и такива ще има и за напред!!!Те просто няма как да отпаднат така че стига сте си мислили глупости.
С риск да се повторя ти копирам отговори на този въпрос!
Както е известно всички които завършават през 2008 и след 2008,ще държат и матури и кандидатстудентски изпити.Ако някой си мисли че кандидатстудентските изпити ще отпаднат просто се лъже много здраво.Ето ви повече инфо по въпроса,а и както знаете има причини по които вузовете няма да се откажат от тях,като пример загуба на финансови средства,оценките от матурите не са мерило за знанията на кандидатстудента и не се равняват на оценките от кандидатстудентския изпит,никаква съпоставка между сложността на матурата и кандидатстудентския изпити,демек че матурите са доста по-леки от кандидатстудентските изпити а и материала необходим за кандидатстудентски изпити е по-голям от този за матури,автономия на университетите и т,н.Ето повече инфо:
?Това няма как да стане обаче,и защо сега ще ви обесня:
1.На състоялата се среща на ректорите на университети през лятото,с гръм и трясък беше отхвърлена идеята,матурите да служат като вход за ВУЗ.Беше решено също че университетите ще продължат да си провеждат кандидатстудентски изпити и ,че чрез тях ще се осъществява прием на студенти в Висшите училища,а не с матури!.Или по-точно казано приема във Университет ще става по същия начин както и до момента.Кандидатстудентск изпити винаги е имало и ще има и за напред.Не само през 2008,но и през 2009,2010 и т,н.Ако някой си мисли че кандидатстудентските изпити ще отпаднат някой здраво се лъже или е доста наивен за да вярва на такива неща.Никой държащ на себе си Университет не би се отказал от кандидатстудентските изпити и да ги замести с матура,това няма как да стане.Както ви е ясно,преди време същия този министър каза че не може да наложи на вузовете да приемат с матури вместо кандидатстудентски изпити и че никой не може да им го наложи,защото всяка намеса по тези въпроси в решенията на университетите се вози като нарушаване на автономията им,а както е известно всеки университет си е автономен.И самите университети трябвало да решат дали да приемат с кандидатстудентски изпити или с матури.Ето университетите го решиха,че няма да приемат с матури,а че ще продължат да си приемат студенти по същия начин както до сега и за напред с кандидатстудентски изпити в самото висше училище.Както виждате всичко това което казвам съм го подкрепил с написаното по горе ви решение на университетите.Е да за някой университети които нямат кандидати може да отпаднат кандидатстудентските изпити и да приемат с матура,пример за университет от този тип са Шуменския университет и други като него.Но в Университетите които имат кандидати и за които има наплив,няма как да отпаднат кандидатстудентските изпити,или самия вуз да се откаже от тях,в тях приема ще си става както до момента и за напред,а не с матурите!Известно е че всички завършващи от 2008 и след 2008,ще държат матури за завършване на средно образование,а ако искат да учат висше ще трябва да се явяват на кандидатстудентски изпити,което показва че тези матури са излишни в случая,но пък може да се окажат като пробен изпит преди кандидатстудентските изпити и може в това отношение да се окажат полезни.Така че скъпи ученици,четете и се борете за да успеете.Не си мислете глупости и не се подлъгвайте че няма да има кандидатстудентски изпити или че те ще отпаднат и ще бъдат заменени с матури,това няма как да стане просто мислете трезво и правилно.Кандидатстудентс и изпити винаги е имало и ще има.Не си мислете глупости и не се лъжете че ще отпаднат,това просто няма как да стане от изказаните по горе от мен твърдения!Така че четете и бъдете упорити.Успех на всички вас!
Това е от мой друг постинг в темата!За да не го пиша на ново го копирам!!!
А както по-горе съм казал никой не може да наложи на университет да приема с матура и да отпаднат кандидатстудентските изпити,защото както ти е известно университетите са автономни и те си решават тези въпроси,а по-горе съм ти написал и решението на университетите!Така че нито министър нито когото и да било може да се меси в автономията на университетите и да решава каквото и да било!!!Те са автономни и никой не може да им се меси.Така че от всичко казано тук следва че кандидатстудентските изпити няма да отпаднат и ще ги има и за напред както през 2008,така и след 2008,2009,2010 и т,н.Всичко това е обяснено подробно малко по-нагоре!!!
Тежеста на държавните зрелостни изпити е следната задължителна матура по Литература!И по предмет по-избор на ученика е втората матура.Ако се върнем по-назад в годините задължителни матури имаше по литература и математика,допреди няколко години!
Но при нас имаше освобождаване от матури при успех 5 и над 5.00 от всичките години!Но си имаше задължителните матури,едната преди пак беше Литература,както е сега!Ако не кандидатстваш с Литература в университет нямаш никакъв проблем,колко ще изкараш на матурата,втората матура също ако избереш предмет с които няма да кандидастваш проблем пак няма да имаш.Оценките от матурите се отразяват на общия успех от дипломата.Но пък общия успех от дипломата не се ползва при кандидатстване в нито един университет и това е добре защото ако се ползваше поставя в неравностойно положение всички кандидатстващи.Точно преди години по тази причина за да не се поставят кандидатстудентите в неравностойно положение беше взето решение общия успех от дипломата да не играе при кандидастването и така стоят нещата и до днес и за напред също ще е така!Записано е в няколко закона.Решението е взето от Министъра на образованието,министерски съвет,ректорите на университети!Така че общия успех от дипломата не играе при кандидастване Във висше училище,взимат се само оценките по предметите по които ще кандидастваш като балообразуващи и другата част от бала се образува от оценките от кандидатстудентските изпити!
Относно тежеста на Матурите при кандидастване във ВУЗ и приема е никакъв!Ако не кандидастваш с предмети по които се явяваш на матура.И ако имаш високи оценки в дипломата по предметите с които ще кандидастваш в Университета тогава тежеста на матурите относно кандидастването и приема в университет е никаква!Да кажа и друго нещо примерно искаш да кандидастваш с биология в университета ако имаш 4 в дипломата си,ако се явиш по биология на матура и изкараш 5-6 ти при кандидастване ще си ползваш по-високата оценка и ще имаш възможност да направиш по-висок бал!Така че тук има плюс от матурата,вместо да се явяваш на повишителни изпити за оценка ти се явяваш на матура и си ползваш по-високата оценка при кандидастване за образуване на бал.Но ако имаш 6 в дипломата по даден предмет и наистина знаеш нещата не би трябвало да имаш проблем да изкараш същата оценка и на матурата,но пък от друга страна защо да се явяваш на втората матура,по предмет с който ще кандидастваш ако имаш 6.Аз не виждам смисъл ако имаш 6 по даден предмет да се явяваш на матура втора по предмет с който ще кандидастваш защото да не изкараш по-ниска оценка и в правилника на университета да се окаже че ако в дипломата има две оценки по даден предмет и има проведен държавен изпит като балообразуваща се ползва оценката от държавния изпит,а изкарана по-ниска оценка може да те прецака.Но тези въпроси се решава от унивеситетите.Аз ако бях на вашето място щях да си държа задължителната матура по литература,а на втората матура бих се явил по предмет с който няма да кандидаствам,но съм добре подготвен.Просто кандидатстудентските изпити са си необходими за прием на студенти,не може с оценка от матура да се влиза в университет.Просто кандидатстудентски изпити винаги е имало и за напред пак ще има,просто никой университет не би се отказал от тях и не би започнал да приема оценка от матура като вход за Вуз!
По-този въпрос съм дал обяснение малко по-горе,така че тук няма да се повтарям!
Надявам се добре да съм ти отговорил,на точка 1 от първия въпрос!
Точка 2
Възможен ли е парадоксът държавни зрелостни изпити и кандидатстудентски изпити да съвпаднат по дати?
Не този парадокс не е възможен!Няма как да се получи съвпадение на датите за провеждане на държавните зрелостни изпити и датите за провеждане на кандидатстудентски изпити.Както е известно датите за държавните зрелостни изпити с последните промени в закона ще се в началото на всяка учебна година а държавните зрелостни изпити(матури) се провеждат през Май-Юни (до 10 Юни),а кандидатстудентските изпити се провеждат през месец Юли,така че няма как да се получи съвпадение на датите за матура и на датите за кандидатстудентски изпити!В по-горните редове съм обеснил защо.Както е известно всеки университет си прави график за кандидатстудентските изпити през месец Юли!
Дипломите на завършващите през 2008 и след 2008 имено през 2009,2010,2011,2012 и т,н ще се връчват до края на Юни,в първите дни на Юли най-късно!Още един път ще повторя,няма как да има съвпадение на дати за матури и кандидатстудентски изпити,по-горе съм обяснил защо!!!
2. Липса на позитивна нагласа на учениците, която ще докажем с нашата протестна подписка.
Ако наистина мислите да почнете подписка е редно да се изгладят някой неточности във вашите искания и във двете мнения които си пуснал тук по темата!Защото аз ги виждам неточностите и не само аз но предполагам и другите колеги тук във форума!Хубаво е когато пишат нещата или се почват подписки да са изяснени нещата и да сте наясно както правите!В този вид виждам доста неточности,предполагам тях ще ги видят и други колеги тук във форума!
3. Според:
- чл. 23 ал. 1 от Закона за Народната Просвета :
„ Основното образование се осъществява на два етапа: начален – от I до IV клас включително, и прогимназиален – от V до VIII клас включително.”
- чл. 23 ал. 3 от Закона за Народната Просвета :
„ Придобиването на основно образование се удостоверява със свидетелство за завършено основно образование, което е окончателно.”
- чл. 23 ал. 4 от Закона за Народната Просвета :
„ Свидетелство за основно образование се получава след завършен VIII клас и дава право за продължаване на образованието или професионалното обучение.”
да по закона е така,осново образование се получава след завършен 8-ми клас,при учениците които тази година са 5-6 клас сега такова образование ще се получава след 7-ми клас,тъй като те са по-новата програма,когато те стигнат в 7-ми клас ще го завършат със тестове за да получат основно образование!
При тях задължително ще е обучението до 10 клас,съгласно програмата за развитие на училищното образование,и след 10 клас ако искаш ще може да напуснеш училище,но няма да имаш право да кандидастваш в университет!Всички които имат завършен 12 клас явили се на матури,ще могат да се явят на кандидатстудентски изпити и да имат Възможност да продължат образованието си!
Както казах по-горе с риск отново да се повторя.Всички ученици които тази година са 7-12 клас са по-старата програма и са във заварено положение и следва да завършат средното си образование при условията при които са го започнали тоест без матури.Всички ученици които тази година са 7-12 клас не трябва да държат матура при завършване на средното си образование!
Всички останали ученици които тази година са 7-ми клас ще завършат основното си образование след 8-ми клас.Но идващите след тях които тази година са 5-6 клас ще завършат основно образовние след 7 клас,по-горе съм обяснил защо!
3.1. Профилираните гимназии получават свидетелство за основно образование след завършен IX клас. Защо това не е описано в Закона за Народната Просвета?
Има го в закона,това е допълнение към закона.Причината за това е ,че при тях 8 клас се води нулева година,и през нея се осъществява главно изучаването на профилиращи предмети.Затова те получават диплома за завършено основно образование след завършен IX клас!
Така че всичко си е в рамките на закона!
3.2. Според Националната програма за развитие на училищното образование и предучилищното възпитание и подготовка (2006-2015 г.) „всички ученици завършват основно образование, получават свидетелство и преминават в следващия етап на образование в един и същи момент” и „в края на учебната 2013/2014 г. ще завърши и ще положи държавни зрелостни изпити първият випуск, обучаван изцяло в рамките на новата образователна структура.”
Да това е така!Както по-горе казах тези които тази година са 5-6 клас завършват основното си образование след 7 клас,а не както до момента след 8,освен това те ще държат матури през 2013/2014 за завършване на средно образование т.е първите матури трябва да се проведат тогава през 2013/2014 година,което ще рече за сегашните шестокласници,а не за учениците които сега са 7-12 клас!!!Демек тук тези матури са незаконни за всички випуски които тази година са 7-12 клас!!!И може да се оспорват!
Каква е правотата в провеждането на държавни зрелостни изпити за нас, като преходен випуск, при положение, че учим по различни учебни програми? И не сме ли поредния „опит, надявам се- сполучлив” както казва и г-жа Валентина Богданова (депутат от Коалиция за България) на заседанието на Комисията по образованието на 19 април 2006г. ?
Не е редно да има матури за всички ученици които тази година са 7-12 клас с риск да се повторя отново,го казвам тези ученици които тази година са 7-12 клас трябва да завършат средното си образование без матури тъй като те са по програмата в която не са заложени матурите ,матурите са заложени в програмата на учениците от 5-6 клас които са в момента!!Това се вижда и от програмата за развитие на училищното образование!
4. 12 клас на випуск 2007/ 2008 г. са в по-неблагоприятно положение в сравнение с 12 клас на предходните випуски, които са нямали задължителни държавни зрелостни изпити, но през 2008 г. наравно с нас могат да кандидатстват за висши учебни заведения.
Не мисля че вие сте поставени в по-неблагоприятни условия в сравнение с 12 клас от предните випуски!!По конституция всеки човек има право на достъп до образование,ти искаш да ми кажеш че на тези хора трябва да се ограничи достъпа до образование ли,и да не могат да кандидастват висше и т,н.Както е записано в конситуцията всеки човек има право на образование,и трябва да му бъде дадена възможност да се образова.Дори човек да е на 50 години,той може да кандидаства в университет,дори и на 40 пак може да кандидаства,ако ще и на 100 години да е пак може да кандидаства,не може да се ограничава правото на хората за образование!Това е право на всеки човек и е записано в конституцията!
Никой не поставя вашия випуск и следващите випуски в неравностойно положение!
Матурата по литература е задължителна,втората задължителна матура е по предмет по избор на ученика!
Всички кандидастващи ученици са поставени при равни условия,както е известно всички ученици ще държат задължителната матура по литература!!!Втората матура е по избран от тебе предмет!Но аз ако съм не бих се явил на матура втора по предмет по който ще кандидаствам ако имам отлична оценка,защото на матурата може да изкарам по-ниска по този предмет!Бих си избрал матура по която съм подготвен добре,но
няма да кандидаствам с него!Защото при положение че имаш отлична оценка,няма смисъл от втората матурата да е по предмета с който ще кандидатстваш!Защото може да се окаже че в правилника на университетите е записано,че ако в дипломата на кандидатстудента има две оценки по балообразуващ предмет от годините на обучение и от държавен зрелостен изпит се приема като балобразуваща оценката от зрелостния изпит,в правилника на някой университети може да е записано че кандидастудента участва с по-високата оценка,в други може да е записано че кандидатстудента решава с коя оценка да участва при формиране на бала,което е добре!Но от друга страна ако имаш 4 в дипломата по предмет с които ще кандидастваш и се явиш на матура и изкараш отличен 6,ти ще може да си ползваш отличната оценка,което е доста добре,защото ще направиш по-висок бал и няма да ти е нужно да се явяваш на тези повишителни изпити за оценка.Тоест матурата обезмисля изпитите за повишаване на оценката!
До провеждане на задължителни държавни зрелостни изпити за даден випуск(т.е. 2007/2008 г.) се провеждат пробни такива за предните випуски. Защо не са обобщени, разпространени и съпоставени резултатите от пробните изпити, за да бъде установено не само актуалното състояние на училищното образование, но и да се проследят тенденциите в неговото развитие за да бъдат държавните зрелостни изпити съобразени не само с интересите на МОН, но и с възможностите на нас- учениците?
Ами да,правят се пробни такива изпити,и то с доста випуски.Аз по-горе съм ти казал по закон кога трябва да има матури и защо!Ако говорим точно резултатите от проведените миналата година зрелостни изпити са обобщени,разпространени и съпоставени и е установено актуалното състояние на училищното образование,и с риск отново да се повторя матури трябва да има за учениците които тази година са 5-6 клас демек когато те стигнат 12 клас тогава за тях трябва да има матури,а учениците които тази година са 7-12 клас трябва да завършат средното си образование без матури!Ами едно е интереса на Мон друго е как стоят нещата в действителност!Относно възможностите на учениците се предполага че при една солидна и добра подготовка,матурите не би било да са проблем за всеки ученик!Тоест той би се справил по най-добрия начин с матурите!
6. До този момент МОН не е излязло с официално становище и не дава убедителни аргументи относно смисъла и ползата от държавните зрелостни изпити, наложени в този вид, в този момент и по този начин. Тези държавни зрелостни изпити не са критерий за грамотност и зрялост. Те не могат да бъдат нито унифициран изход на средното образование, нито вход за ВУЗ.
Ами няма с какво становище да излезне Мон в момента!По-горе съм обеснил как стоят нещата!
Мон може да ползва матурите като критерий за завършване на средно образование за да бъде повишено неговото качество!Държавните зрелостни изпити могат да бъдат само изход от средно образование доколкото могат и изход да бъдат ,но няма как да бъдат вход към ВУЗ.Като вход за ВУЗ се използват кандидатстудентските изпити!По-горе доста подробно съм обяснил защо!
Матурата може да е полезна за повишаване на оценка ако в дипломата имаш по-ниска такава по предмет с които ще кандидастваш вместо да се явяваш на изпит за повишаване на оценката!
7. В момента съществена част от учебния процес е изведена извън училището под формата на платени курсове и частни уроци. Приетите до момента нормативни документи не осигуряват предпоставки за връщане на обучението в класната стая. Те не само няма да ограничат практиката на допълнителна платена подготовка , а напротив - ще увеличат необходимостта от такава.
Не мисля че по-голямата част от учебния процес е изведена от училището под форма на платени курсове и частни уроци.В училище също могат да се научат доста неща и да се получи необходимата подготовка за матура и за кандидатстудентски изпити!А не мислите ли че няма как да се прекрати практиката на частните уроци?Ако учителите взимаха добри заплати те щяха да си гледат по-съвестно работата и щяха да полагат по-голямо желание и труд за да дадат още по-добра подготовка на учениците и кандидатстудентите!Е ако заплатите на учителите бяха такива които да отговарят на достойното заплащане на тяхния труд,тогава може би малко щеше да бъде намалена практиката с частните уроци!Но това няма как да стане за момента и в близките няколко години!
Потвърждавайки желанието си за реформиране на българското образование по смислен и цивилизован начин и отчитайки всички наслоени проблеми и противоречия относно провеждането на държавните зрелостни изпити в настоящата учебна година, ние като буден и единен випуск имаме пълното право да от..... не си го дописал приятел!
Донякъде българското образование може да има нужда от реформа,но тази нужда от реформа не е голяма.От много страни в Европа и Света се твърди че Българското образование е доста качествено,и не само от чужбина но и наши специалисти го твърдят и наистина си е качествено образованието ни,въпреки че някой хора твърдят обратното,визирам г-н Даниел Вълчев,Сергей Станишев и други като тях които казват че качеството на образованието падало и това налагало реформи.Не е вярно че качеството на образованието пада,това е просто поредната лъжа на някой хора!
Държавни зрелостни изпити не трябва да има за учениците които тази година са 7-12 клас,те трябва да завършат средното си образование без държавни изпити(Матури)така че не бива матурите да бъдат отменени само за вашия випуск,те трябва да бъдат отменени за всички випуски които тази година са 7-12 клас,защото всички вие сте по една програма и сте започнали без матури!!Така че ако ще се бориш се бори матурите да бъдат отменени за всички тези випуски които отново ще се повторя които тази година са от 7 до 12 клас!!
Матури трябва да има за учениците които тази година са 5-6 клас защото в техните програми за заложени матурите!!!
Надявам се добре да съм обеснил нещата които съм написал,и съм отговорил на момчето пуснало призивите!
Абе не знам ама тва е пълна глупост... Аз съм съгласна с постовете на DjBaloon (извинявай ако не се пише така)... Това са супер много изпити... Просто тотална побърквация за бъдещите кандидат-студенти. От тая седмица почнах уроци по БЕЛ и История за кандидатстване във ВУЗ и като гледам колко е трудно не знам как ще смогна с ученето по всички. На мене тая година ми предстоят тамън 5 изпита - 2 кандидат-студентски,2 матури и държавен изпит по Счетоводство. Не знае за кое по-напред да се хвана. За капак на всичко имам да правя 4 или 5 проекта по други предмети в училище... Имам чувството,че тая година ще психясам... За мене матурите са безсмислени. Или добре хубаво да ги въведат,но тогава да махнат нещо друго. Да го направят така,че да се влиза във ВУЗ примерно с тия матури. Не става-еми като не става да ги махнат бе баси
Ние не сме роботи както се изказаха по-нагоре... Аз съм твърдо ЗА стачка против матурите! Дайте да се организираме и ние софиянци! Баси кво ше ни прават на маймуни...
![]()
![]()
![]()
Поставянето на предпазен колан отнема 7 секунди от твоят живот - изживей го целия!
Шофирайте внимателно! Нека кажем НЕ НА ВОЙНАТА ПО ПЪТИЩАТА!
давайте да правим нещо че закъсняваме колкото по бързо се организираме толкова по добре
Преди да правите каквото и да било,оправете всички неточности които ги има в призива.Аз доста добре съм ви ги обеснил!Не може във този вид с неточности вие да правите призиви.А дали имате шанс да успеете той е Нулев!Първоначално написано от feddel