Защо така смяташ doctors ? Защо смяташ , че е Нулев шансът ни да успеем ?
когато имам повече време,ще ти отговоря защо!Но просто нещата стоят така!Причините са доста!Първоначално написано от diyancho
Здравейте!
Аз съм от Пловдив и съм сред организаторите на назряващия ученически протест срещу матурите. Обръщам се към всички пловдивчани с молба за подкрепа и съдействие! Търся си по една малка армия от съорганизатори във всяко училище в града ни. Трябват ми мотивирани и яко нахъсани хора, които вярват, че има смисъл в това, което правим; хора, които да са готови на активна дейност и на които мога да разчитам! В случай, че се намерят такива ---> vitamaeternam@abv.bg . Подробностите ще обяснявам допълнително.
Първия призив съм го писала аз. И е блъскан с неточности, защото правната страна на нещата беше недоизпипана. Всъщност изобщо отсъстваше. Аз го раздавам емоционално, не съм по законите. Затова колегите от останалите градове, присъединили се към нас, създадоха един общ Призив - нещо средно между първия и втория с пробладаващо участие на втория.![]()
Благодаря на всички, които ни подкрепят, както и на тези, които ни опонират. Винаги е добре да чуеш и друга глдна точка.За мен е важен не толкова резултатът от цялата тая работа. За мен е важно да им покажем, че можем, че не падаме по-долу от випуск 2003 например. Голяма работа като не паднат матурите накрая! Ние поне ще знаем, че сме направили всичко по силите си; поне управляващите ще видят, че следващото поколение няма да го манипулират така лесно. Нека ни отсекат главите! Това поне ще значи, че не сме ги преклонили.
И все пак... Не е успял този, който не е опитал. Надежда винаги има. Имаме и достатъчно основания да протестираме. А и нищо не е в състояние да надвие силата на човешкия дух. Историята гъмжи от такива примери. И, ако не искаме да стане Априлско въстание, както казва многоуважаемата колежка от Пазарджик, трябва да действаме бързо и ефективно. Който е с мен и е готов да помага, да ми пише.
Здравейте,
Сега, когато завършваме средното си образование, МОН ни подлага на един небивал стрес, който ще ни коства време, усилия и много средства. Нека бъдат проведени ДЗИ (държавни зрелостни изпити) тогава, когато учениците, влизайки в дадено училище, знаят и как ще го завършат. Тогава, когато се променят програмите и учениците получат еднакви по качество и количество знания. Нека синхронизират ДЗИ и входа към висшите училища, защото сега, в края на учебната 2007-2008 г., ще се явим на по минимум 3 изпита и то по различни предмети. Също така датите за провеждане на ДЗИ съвпадат с датите на предварителни кандидатстудентски изпити за вход към висшите училища, а ако някой иска да кандидатства в чужбина може да изпуснат сроковете за записване в уни-тата, защото дипломата му няма да е готова на време!
В сайта на МОН за критерии за оценяване на ДЗИ има информация и за изпити, които са отпаднали, тоест информацията, която изнасят е стара и необновена! Откъде да знаем, че след един месец примерно няма да решат да променят критериите, та дори и самите изпити?! МОН не излиза с убедително становище, с което да ни убедят в ефективността и необходимостта от ДЗИ, с което да се достигне до тези толкова прокламирани яснота и прозрачност!
А що се касае до примерните изпити, как един ученик да добие пълна представа и да успее да се подготви за ДЗИ с по 1 примерен тест и с някаква книжка, за която дори не знаем дали е отпечатана?!
А за Нулевия шанс, това си зависи от нас! Ако сме единни и обединени, ако действаме адекватно и на време шансът ни ще нарастне! Относно анализът на призивите, аз просто прочетох едно мнение, което не видях никъде да е подкрепено с точни доказателства!
Първоначално написано от nausea
Искам само да ти кажа,че за матурите се говори от 2003 година,а от тогава е било редно да знаеш че все някога ще има матури.Мога да ти кажа че на никакъв стрес не те подлагат матурите,ако си си учил през годините ще си я вземеш,ако не сорри!А както знаете матурите са под формата на тестове!Толкова ли е сложно да се справиш с един тест?Аз не мисля че е толкова сложно!Стига сте се оправдавали,както съм казал и в друга тема единици са хората които мрънкат и реват срещу матурите.Хайде стига ревахте,ако ще ревете отидете при мама или при тате да ви избършат сълзите!Дръжте се като големи хора!
Програмите няма как да се променят в близките 6-7 години,просто няма как да стане това!Нови са програмите в момента при петокласниците и шестокласниците!Не може когато си в заварено положение и си почнал по една програма да завършиш по друга.Всички които тази година са 7-12 клас трябва да завършат средното си образование по програмата която са почнали в случая без матури,а матурите са заложени в програмата на сегашните петокласници и шестокласници.Ето защо няма как да се променят учебните програми,защото когато човек е започнал по една програма свършва по нея!Май много ти се иска с матура да влизаш в Университет?Това няма как да стане,подробно съм обяснил за кандидатстудентските изпити!Защо ще има кандидатстудентски изпити и защо матурата няма и не може да бъде вход за ВУЗ,всичко това е обяснено в темата,но на по предна страница,мошеш да го прочетеш!Няма смисъл сега отново да ги обеснявам нещата!Така че само мога да кажа,че кандидатстудентски изпити винаги е имало и ще ги има и за напред,не само през 2008,но и през 2009,2010 и т.н,демек и в бъдеще!Матурите са 2 ако не си разбрал вече си го разбрал защото ти го казвам!Едната е по Бел която е задължителна за всички,а другата е по предмет по избор на ученика!От каде ги изкара тези най-малко 3 изпита и т,н!Е след матурите са кандидатстудентските изпити!Мон в момента са излезнали с информация и доста неща са обяснени!
Датите на ДЗИ няма да съвпаднат с предварителните кандидатстудентски изпити в университетите,защото в университетите датите за предварителните кандидатстудентски изпити ще бъдат съгласувани взависимост от датите на матурите,за да не съвпадат с държавните зрелостни изпити!Така че не само тази година но и за напред,датите на ДЗИ няма да съвпадат с датите на предварителните кандидатстудентски изпити.А както в преден постинг съм обяснил не може да има съвпадение на дати за матури с изпити от редовната кандидатстудентска кампания тъй като матурите се провеждат в сесия Май-Юни.Обясних и в този постинг че няма да има съвпадение на датите на ДЗИ с дати на предварителни кандидатстудентски изпити!
Няма как да има съвпадение!!!
В преден пост обясних че дипломите на завършващите през 2008 и след 2008,ще бъдат готови навреме,както и до сега,няма причини за закъснение на дипломите!Дипломите ще се връчват в сроковете които до сега!Така че няма как да изпуснеш срока за кандидатстване в чужбина!Срока за кандидатстване в чужбина може да бъде изпуснат ако учебната година бъде анулирана,което се надявам да не стане,или ако тя бъде удължена поради продължаващите вече 6-ти ден учителски стачки!
Но ти май не четеш,какво съм обеснил в предни постинги и просто задаваш въпроси на които вече съм отговорил!
Информацията в сайта на Мон е напълно актуална,критериите за оценяване и информацията е актуална,мога само да ти кажа ,че изнесената информация е много точна!Отпаднали са само изпити по физическо,рисуване и други такива предмети,но всичко друго си е актуално!За да отпаднат физическо,рисуване и др влезна в сила поправка във закона!Ако прочетеш наредбите в страницата на Мон може да видиш кога е влезнала в сила с последните промени брой 74 ОТ 14.09.2007 влезнали в държавен вестник!Значи всичко си е точно и актуално!Така че с това недей да се оправдаваш!Мон не може да променя критерии!След като има обявени едни критерии те са си такива!И тези критерии ще са не само за тази година но и за следващите години!Те няма да бъдат променяни защото това са изискванията за успешно взимане на матура!Те не могат да бъдат други,след като си има изисквания които са задължителни за да се справиш с матурата!
Ами с примерен тест,човек може да добие добра представа,какво е необходимо да знае,и в общи линии какво ще представлява матурата.Има си програми за подготовка и е описано много ясно и подробно какво е необходимо да знаеш за да си вземеш матурата!Не виждам да имаш нулев шанс,шанса ти е добър,ако си седнеш на дупето и четеш!Ами единици сте хората които лаете срещу матури и ревете!
Не вярвам да успеете и нещо да промените!След като е решено че такива ще има значи ще има!А пък ако искате стачкувайте,протестирайте и каквото щете правете!Абсолютно съм сигурен че няма да успеете!Всичко вече е публикувано в държавен вестник а щом там се публикуват нещата не може да ги премахнеш!Освен това,какво си мислиш че ако дойде друг министър нещата ще се променят ли?Мога да ти кажа че нищо няма да се промени!Всички мнения тук са подкрепени в голяма степен с доказателства и с знанията и опита на хора които са по-големи от вас и са по-наясно с нещата от живота!Това е!
На мен ми остава още една година, но също доста се сдухвам. Без желание да се оправдавам мисля, че не трябваше матурите да са именно при нас. Някак си по твърде много програми левитирахме последните години и съм убеден, че ще има много големи дупки между учения материал и изисквания от теста.
С риск да се повторя,както по-горе съм казал,според мен матури не трябва да има за всички ученици които тази година са 7-12 клас,всички те ,трябва да завършат средното си образование без матури,тъй като в програмата им не са заложени матури,матури би трябвало да има за учениците които тази година са 5 и 6 клас,тъй като в тяхната програма са заложени матури!Но тези неща не ги решаваме нто аз, нито вие,други хора ги решават!Първоначално написано от lavidaloca
Първо няма матури, има държавни зрелостни изпити. Ако сте достатъчно запознат, както се представяте, щяхте да сте точен нали?
Действате като поставено лице на МОН! Успяхте да обновите сайта?
Няма да спрете нашият порив и желание за справедливост и равнопоставеност!
kvo 6te pravim sq s tiq 6ibani matura haide vsi4ki na sta4ka inak 6te ni go nabiqt mn zdravo v zadnicite
dam i az sum ot preebanite s maturite taq godina.. ne sum pipala ni6u prez godinite i sa izvednuj kursove uroci maturi pa izpiti.. emi s izvinenie ebalo si e maikata![]()
Don't confuse hate with jelousy...bitch!
to4no no trq da se vdignim vsi4ki 12-to klasnici i da sta4kuvame ne samo daskalite da ska4at
Виж какво ще ти кажа първо ДЗИ(Държавен зрелостен изпит)и матура са едно и също!!!Така че не мисля че съм в грешка или съм направил някаква неточност!Второ,достатъчно съм запознат с много неща и имам доста по-голям опит от теб!Нещата в страницата са обновени!А каква равнопоставност търсиш и каква справедливост?Или гледаш само вашия випуск да няма матури,а другите след вас да имат?След като искаш да се бориш да няма матури,ами бори се да няма матури за всички випуски които тази година са в 7-12 клас,тъй като в тяхната програма е заложено завършване без матури(ДЗИ),бори се първите випуски при които да има матура(ДЗИ) да са сегашните петокласници и шестокласници в които програми са заложени матурите!Това е!Първоначално написано от nausea
Вместо да защитите вашите учители,и да седнете да учите,вие се занимавате с глупости!И пак да ти кажа,не съм поставено лице на никого!Нямам нищо общо с Мон!
Какво ще правиш ли?Ами ще сядаш на задника си и ще четеш,това ще правиш!Първоначално написано от piskaa
Хахахаха,преебана била!!!!Ами как няма да си преебана,като за матурите се говори от 2003 година.Ами да си пипала учебника през годините и да си учила,сама си си виновна,не съм ти виновен аз или когото и да било!Първоначално написано от zelena feq
Кой каквото прави за себе си го прави!Ти си си виновна че през годините не си учила,ами кой знае къде си ходила,къде в кафенето по време на част да пушиш цигарки,къде сте забягвали от часове и т,н!Сега ще учиш ако искаш да завършиш!Сама си си виновна всичко сега да ти е нанагорно!Ако си беше учила системно през годините,не би имало проблем да се справиш с матурите и с каквото и да било!Това е положението!
Вярваш ли си като говориш за стачки на 12-класниците,защото аз не ти вярвам!Няма кой да се дигне на стачки от учениците!Ако се вдигне някой те ще са единици!Първоначално написано от piskaa
Нищо не може да промените колкото и да не ви се иска!
Ще я видим тази работа !!! Пенсионерите като теб ги е яд на всички пичове,които не губят времето си в учене на аксиомки и теоремки и си живеят живота.Първоначално написано от doctors
Ето го и мнението на един пич от друг форум "Ей,обаче лесно ви е на вас (и на мен в това число),когато не сте държали матури .Не е за първи път един измислен министър да си прави експерименти с учениците .След като ще има матури и госпожа Tonic иска да сме като в белите държави (няма да коментирам очевидния расизъм и надменно отношение ),защо не се премахнат приемните изпити ? Да ви кажа ли,ако не се сещате ? Отговорът е корупция. Няма да има възможност да си купиш място в университета,да си платиш за оценката на изпита.А това са маса пари,която влиза в джоба на някой ректор или друго университетско величие .Кураж ученици,не се давайте на смешния министър,какво разбира този адвокат от образование ?
P.S.Матури-ок,но не и приемни изпити,нека това е мотото ви ."
Доста е показателно нали?
Приятел с голяма злоба си написал всичко това!С хора с които не може човек да се разбере по хубаво да не се занимава!Отнася се за такива хора като тебе!Да не казвам голяма дупа за тебе,пич ми бил!Аз друго ще кажа ама няма да използвам израза тук!Когато ми станеш на годините тогава може да ми говориш така,не си виждаш жълтото на гащите,ами тръгнал да се прави на отворен!Ти не може да изкараш приемните изпити моито момче!От мен да знаеш няма да ги изкараш и много те е страх тебе!Ако вземеш матурата си пак ще е добре.Но после сещаш ли се на кандидатстудентските изпити как ще ти орежат крилцата,просто така ще стане!Когато това се случи,ти ще слезнеш на земята и няма така надменно да се държиш!Не може да ми говориш пенсионер кой е,аз съм държал две матури и не съм умрял и много други като мен!А ти си едно страхливо ла.но!Което не знае къде се намира и тръгнало да се прави на интересно,и на всезнаещо!Седни си малко на задника и чети сериозно,а не да се правиш на интересен и да говориш от името на учениците!Ревльо с ревьо,само ти и единици хора реват срещу матурите,ама щом е решено да има такива ще има,примери се веднъж завинаги!Няма никаква корупция при кандидатстудентските изпити и те са мерило за знания и затова дали може да влезнеш в университета!Не може и най-големите простаци и ограничени хора да влизав в Университета,затова трябва да си има сито!Парите не влизат в джоба на никой ректор или университетско величие а влизат в хазната на университета и се използват от университета за неговите нужди.Ако не си наясно просто го разбери!Много голям отворко си се извъдил,мога да ти кажа,ама ми писна да ти чета нескопосаните и неточни мнения!Предполагам не само на мен!Не може да говориш за човек когото не познаваш кои е смешен и кой не е!Министъра е министър а ти когато станеш министър тогава ще може да разговаряш така!Ако теб те сложим министър на образованието сигурно ще си най-големия смешник който съм виждал!И мога да кажа че ти си човек които създава само напрежение между хората в форума и учениците!Ако обичаш спри да създаваш напрежение!По-добре си седни на задника и чети сериозно!Първоначално написано от kahn
Защото ще има голямо прецакване за теб,първо на матурата,а после и на кандидатстудентските изпити,ако въобще кандидатстваш де!
По въпроси за матури и за кандидатстудентски изпити много неща съм изписал и съм обеснявал!Кандидатстудент ки изпити винаги е имало и ще има,колкото и да не ти е приятно приятелче!!!Но това е положението ,колкото и да не ти е приятно мойто момче или момиче!
Това е!
май на НЯКОЙ не му издържаха нервичките .Матурите ще си ги взема тва е 100% сигурно ,въпроса е че пак ще се израся с много пари.Ректорите взимат пари мога и тарифата да ти кажа ,за изпита по бг и история са 2000 лв за всеки .Това е достоверна информация.Да злобен съм , да мразя вечно НИЕ 89 да сме пре**ани ,но какво значение има ,нали "опитни "хорица дето ще ни кажат "РЕВЛЮ","ЕДиНиЦИ СТЕ" ,ако не беше тплкова поучителен/на щеше ад видиш че 90% не искат матури.А прощавай само ти имаш право на мнение ,обещавам няма да го споделям повече Все пак ВИЕ сте най-умните и можещи и затова сте тук а на в ЧУЖБИНА където ценят само някакви си професионалисти.Всичко хубаво.Нека мине тази година и да заминавам от тази ДЪРЖАВА ,където всеки си прави кавото иска и всеки е голям капацитет и обижда наред.!!!!!!!
ps.Мнението което написаха яв предния пост в кавички беше побиликувано във Форума на www.zaedno.de ,от човек който не е набор 89,просто го дадаох за пример