- Форум
- По малко от всичко
- Всичко тийн накуп
- Какво мислите за стачката на учителите?
Ако стамката продължи повече от 3 месеца ще я нулират. Мисля че това е станало в Гърция миналата година, така че не казвайте, че не е възможно.Първоначално написано от _Cuddly_
Иначе Класната каза, че очаква поне още 2 седмици в добрия случай. А в лошия...![]()
exploitedteen - Ако учителите бяха направили стачка миналата година найстина щяха да провялат моято година, тъй като изпитите ми за вземане на годината бяха последните 2 месеца и половина + до 10 юли. Ако точно тогава имаха стачки аз можеше и да не завърша гоздината, защото нямаше да има кога да правя изпитите.
Трябва най-сетне да се направят яки реформи и те трябва да дойдат с увеличаването на заплатите. За съжаление най-важното нещо - ясно диферинцирано заплащане е невъзможно първо, защото тея от МОН няма да го направят, второ защото масата учители няма да приемат по-добрите да имат значително по-добри заплатите от тях.
Не беше ли повече от 1 месец??
ако не се лъжа наскоро и в Румъния учителите правиха стачка.
иии да, диферинцираното заплащане е простотия, първо, защото ще има недоволни и второ, не е сигурно, че критериите ще бъдат спазени. Всъщност доста зависи и от това кой оценява...примерно съм сигурна, че в мойто училище никой няма да гледа колко добре работи даден учител, а директорката + приближените й ще вземат увеличение...![]()
Your worst enemy is your self
Will you fight, or give in?
Ми аз съм го казвал и другаде, но отново ще го кажа. Директорите изобщо не трябва да участват, а хора които не познават учителите и да се направи система, която може да се манипулира минимално от хората. В следствие на това, което съм чел съм си добавил следната представа.Първоначално написано от ЕPu
Заплатата на един учител трябва да определя от това, в колко елтно училище е, дали учениците му имат участия по олимпиади и най-важното напредъка на учениците му.
Колко елитно е средното училище или Гимназията ще се определя от това, колко ученици и в кои университети са влезли. Колко елитен е даден университет ще се определя според това каква е заплатата на завършилият 1 и 5 години след завършването му. Тези данни е лесно да се вземат. В САЩ така се определя колко елитен е даден университет.
Участията по олимпиадите също са ясни.
А напредъка на учениците се определя от независим комисия от друг град (за да няма познати и връзки) с 2 или 3 изпита годишно по-всеки предмет като се гледа напредъка на учениците между учителите и се сравнява, кой как напредва и на какво ниво е. Мисля, че и последното е възможно.
Друго 10 или 15% от най-слабо представилите се учители на следваща та година да се борят за местата си с други учители.
Кажете ми какво е сбъркано в идеите ми и дали са правилни?
донякъде не съм съгласна с това за олимпиадите...
може просто на детето да му върви по даден предмет и за това да има успехи по разните изпити, олимпиади и т.н. не винаги учителската заслуга е толкова голяма. Естествено това на значи, че даскалите са некадърни - напротив, повече си преподават урока добре, а другото е решение на учениците - дали ще слушат в час, дали ще се интересуват от предмета, дали да учат...
мога да ти дам за пример мен..учителя ми по английски е пълен мързеланец, влиза в час за да пие кафенце и да си лафи с учениците, в резултат на което са наложи да взимам допълнителни частни уроци иии смея да твърдя, че нивото ми по английски е сравнително добро. В края на миналата година организираха някакъв изпит, който аз изкарах с 80-90 процента и излиза, че това е заслуга на учителя ми, а далеч не е така..![]()
Нормално е да има доста нередности и малки подробности в нещата, които предлагам. Не съм министър, но мисля, че като главно концепцията ми е по-правилна от това, което е сега в момента.
А и ти си отделен случаи. Не всички отиват на уроци по английски.
А и уроците трябва да се узаконят и да се вземат данъците за тях. Може и евентуално да се следи кой, по какво ходи на уроци и накрая това да се вземе в предвид, примерно.
Ако се въведат камери в стаите ще се вижда винаги как преподава даден учител, как се държат учениците и ще има далеч по-голяма дисциплина.
Забравих да кажа, че олимпиадите ще определят и колко елитно е училището.
да, по-добре е от положението в момента, въпреки,че аз съм на маалко по-различно мнение
по закон би трябвало, ама на кой му се занимава да гледа кой ученик на какви уроци ходи и съответно да се заемат мерки срещу несериозните учители (които според мен нямат абсолютно никакво място в училищата)..
Гадни даскали!
12 клас съм ,а тия сега намериха да правят стачки..после как ще наваксваме материала?!??!
На вс отгоре ни казаха учителите , че сигурно още 2 седмици ще е тая простотия...боже.. а поне 0вата година - няма пари за тях , повече време за вас за учене.. / или така се успокоявам .../
Бети,много ще те папкам! / Ни мога да пофяфам!!!!
Аз ги подкрепям напълно!!!Заплатите им са безсрамно ниски,по цял ден се чудят как ще изхранят децата си с тези нищожни доходи!По тази причина ние учениците убираме всички негативи.Ало учителите успеят да си отвоюват пойсканото увеличение съм убедена че нещата за нас ще са мн по добре!!!
Remember my name you'll be screaming it later...
98% от младото поколение харесва чалгата!
Ако си от 2%, които я мразят сложи това в подписа си
Първоначално написано от Мо6no
Това за камерите съм го мислила много пъти , но учителите ще се преструват пред тях!!! Точно , както става на една проверка. Миналата година минаха на проверка на всички учители и незнам защо все на нашия клас се падаше. Учителката преди часа на уговяраше и "подкупваше" с 6 , който взима участие... и впрочем в моето училище имаме камери в коридорите , обаче всички се държат , както си поискат. Трябва дисциплина!!! Трябва да има и униформи , санкции за учениците и учителите и т.н. А учителите да не ми разправят за заплатите си ... 200 лв , ама СИГУРНИ!!!! И си знаят , че до края на живота си ще работят там и никой не може да ги помръдне.. кажете колко хора над 50 работят някъде (освен като чистачики , миячки и т.н. даже и да има ще са 1-2 %) Вярно е , че една магазинерка взима 400 лв заплата или една сервитьорка , но я се замислете цял ли живот ще я работи ?! Да не говоря лятото , че учителите лятото изобщо не ходят в училищата или отиват веднъж в седмицата (на смени са) няма също да говоря , че повечето в момента са се хванали и на 2ра работа... И не мислите ли , че е егоистично само техните заплати да вдигнат ? Нека тогава се замислим благодарение на кой се появяваме на бял свят ... Те имат принос да се оформяме като хора? Те ако имат принос тогава аз да съм за джунглата... защото единственото , което научих от учителите , че хората се делят , научих да лицемернича , да мамя , да угоднича и още други "хубави" качества. Аз съм "ЗА" да им плащат времето , когато проверяват контролните или си подготвят урока.. , но да им вдигнат на 100 % заплатите .. а ако провалят учебната година ще бъдат линчувани в буквалния смисъл!
Цццццц....
Ще избегна да поставя българските учители под общ знаменател както горния форумец.
Доволна съм от работата на преподавателите в моето училище и смятам, че заслужават да могат да изхранват семейството си, без да дават частни уроци/чистят/карат такси когато не се занимават с нас, олигофрените. Каквито и дивотии за вършим не крием възхищението си към повечето от преподаващите.
http://images.encyclopediadramatica.com/images/c/cd/Chris_Hansen_Says_Hi.gif[/img]
exploited, виждам, че ти е много присърце и наистина искаш 100% увеличение на учителските заплати, но това е Н-Е-В-Ъ-З-М-О-Ж-Н-О да стане, нито наведнъж, нито до поне 4-5 години. Какво предлагаш, имало голям бюджетен излишък? Еми знаеш ли какво ще стане, ако всичко това се пренасочи за това 100%-но увеличение? 2 варианта - по-малко увеличение на заплатите на други професии или увеличение на данъците. Отделно, че ако нямаме бюджетен излишък, държавата е изправена пред фалит. Ама какво те грее, важното е учителите да гушнат 100% отгоре...![]()
Първоначално написано от Octofunk
фалит заради 600лв заплата? ти чуваш ли се, бе?! а парите, с които политиците се гушат яко? за това винаги ще има...
вие наблягате повече на стоте процента, отколкото на реалната цифра... не ми излизайте с тия номера, моля
Собственост на Canis_Dirus
Майка ми е учителка и да ви кажа честно добре, че е баща ми да носи големите пари в къщи, че иначе незнам как ще се издържаме.
Не си до мен да видиш плача ли, целувките за други харча ли.Няма начин да знаеш, че сърцето ми цялото е пълно с теб.
И вечер спя до телефона си, но лъжа пак с колко лягам си.Не, не искам да знаеш, че в леглото ми само тишината лежи...
Вие наясно ли сте, че ако незабавно се даде 100 процентово увеличение на учителите, ще последват масови протести и от други сфери. Именно защото правителството изпълни веднага исканията на шофьорите, се надигнаха и мн други ( ще припомня само за медицинските лица и научните работници )
И къде забравяте Европейския съюз и наложените ни ограничения?
Зачем живешь на свете этом?
Какая у тебя мечта?
Задумался - ли над ответом?
А есть ли у тебя она?
Ти и Къдли маи не знаете, че държавата (омфг?!) наистина може да изпадне в състояние на фалит и това го обясних как би се получило. Просто когато разходите надвишават приходите, какво друго очакваш да стане. Къдли очевидно нищо не разбира щом си мисли, че увеличение от 300 на 600 лв. заплата ВСЕКИ МЕСЕЦ за около 100 хил.+ учители в страната може да стане лесно и безболезнено за всички останали сфери в обществото. Така че няма какво да я коментирам.Първоначално написано от exploitedteen
Експлоитед, това за МВР няма какво да го коментирам, то е все едно да кажеш, че мерцедесите на управляващите струват колкото увеличението на учителските заплати със 100% всеки месец.
Другото което споменаваш е добра идея, но за съжаление бавно осъществима. Съкращаването на безполезните чиновници и осигуряването на по-бързи и ефективни услуги наистина може да повиши приходите, от където и да се увеличат заплатите. И това за Ирак нали се сещаш, че не ние го определяме, а Чичо Сам..... тъжно ама... Човекът преди мен също е прав. ЕС и МФ изискват от нас да имаме бюджетен излишък.
П.С. Не си мислете, че аз не искам учителите да имат по-високи заплати, но нека бъдем реалисти...
Е, Octofunk, явно учебна година няма да има![]()
и моля те, не ме подценявай толкова
Еми за мен учебна година няма, така или иначе. А и "курвата е манталитет, а не броики" някак си не звучи интелигентно, не че от това съм си направил изводите, а от мнението ти.Първоначално написано от _Cuddly_
Експлоитед, не съм казал, че са препъни камък. Те може да се вдигнат, но както казах ще е за сметка на друго. А останалите източници според теб биха ли били достатъчни да покрият всички тези разходи за години напред? За месец-два.... и после?![]()
Според мен едно разумно увеличение, поетапно би било по-добър за момента.
Лека от мен засега, че днеска цял ден бях навън и съм изморен.![]()
Първоначално написано от Octofunk
Не виждам какво общо има подписът ми с темата, но явно при липсата на други аргументи си се хванал за това. Позволи ми да вметна само, че се пише "броЙки", а не "броИки".
А щом си изграждаш мнението за някого въз основа на 1 или 2 негови поста, няма какво повече да кажа по въпроса и деликатно ще замълча.![]()
Защо всички давате като пример гевреците? СКГТ е общинска фирма, увеличенията дойдоха от общината, правителството няма нищо общо...т'ва беше идеята - да се дигнат и останалите на стачка - политически мотиви. идват избори, лайна етц. а и шоферите стоят доста по-високо у пазара на труда от даскалите...Първоначално написано от beyond_transience
Иначе максимум 50% е мойта прогноза - правителството не може да си позволи да клекне на исканията за 100% и няма да го направи, а повечето даскали не могат да си позволят много дълготрайна стачка...![]()
Мда....И аз много искам да стане така...защото, ако годината се анулира, даскалите не са на работа, нямат пари....Първоначално написано от _Cuddly_
децата не ходят на училище - нямат образование!12ти клас са преебани, седми клас са преебани, първи клас са преебани...
Хората се ядосват-някои за децата си, други за самите себе си, учителите- на правителството....става едно голямо мазало....И накрая тези политици ще разберат, че не струват и ще сложим Вили за министър!![]()
Не знам защо, но от пети клас си мечтая да преживея някакъв политически преврат и сега май има възможност за това!Как искам преврат...ще го пише в учебниците по история и ще разказвам на внуците си!![]()
Ако управниците не крадяха толкова много пари, сега сигурно щеше да има и за 200% увеличение на заплатите...
ако не се обърне внимание ще се обяви нулева година и всички ще трябва да повтаряме...
а за мен особено е МНОГО ВАЖНО да не повтарям тази година...
Никой днес не е невинен
избрахме бъдеще сами
това, което ни очаква
мъчително-жестоки дни
не е ли същото??Първоначално написано от Kisses{P}
Никой днес не е невинен
избрахме бъдеще сами
това, което ни очаква
мъчително-жестоки дни