- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- У дома
- При финансова криза..
Случвало ли се е във вашето семейство да останете без пари - да не можете да си платите сметките, да си купите хляб и така нататък..?
Или парите да ви стигат само за това и нито за дрешка, нито за нещо друго?
Какво правите в такива случаи?
В момента ние сме така. Парите, с които разполагаме аз и мама, са 28 лева, имайки предвид, че от 1ви се започва плащенето на сметките, които са 200 лева (+кредитите). Мама е безработна, защото началото на месеца затвориха фирмата, в която работеше. Баща ми е в чужбина - отказват да му плащат и скоро ще се прибере..
За щастие си купих учебници, но покрай училището постоянно изникват и други разходи - я пари за униформи, я за застраховки.. Свърши ми пастата за зъби, а имам проблемни венци и ми струва около пет лева.. И ей такива неща постоянно смятам и ми става едно такова тежко..
Какво да правя, идея си нямам. Как ще се оправим, не знам..
И ме хвана яд за нещо друго - ако знаех добре английски примерно, щях да превеждам у дома и да ми плащат, ама не.. На 15 съм - никаква друга работа не мога да си намеря. Мама в момента си търси и сигурно ще стане чистачка, сервитьорка или нещо подобно за мизерна заплата, която ще вземе чак след месец и ще я даде Цялата за заема, който ще вземем от някого, за сметките, които сега трябва да платим... Пък с кво ще преживяваме, не знам.
Как да ходя на училище, да се забавлявам и да се държа нормално, след като дори храната си измервам в стотинки, събирам, изваждам, смятам и въздъхвам горчиво - стига толкова ядене за днес..
Не знам и аз кво искам, като се обяснявам тука, обаче тва ми е последният шанс да кажа на някого - след няколко дни ми спират нета, а на човек от 'реалността' няма шанс да се изповядам.
Благодаря на прочелите.
Аз те разбирам, имали сме такива моменти вкъщи, но всичко отминава.
Знам, че не е лесно, но не се затормозявай да мислиш нон-стоп за това.
Да, в сегашния материалистичен свят не може да се живее със светли мисли и надежда..., но на мен ми харесва да вярвам, че по-добро предстои.
Пожелавам ти утрото да те дари с усмивка!Ако вярваш в нещо, то ще се случи!
На мен ми се е случвало.Но тогава имах приятели на които да се опра.
Ако нямаш на кого да се опреш, честно казано незнам.Но работа винаги има търси само това мога да ти кажа.И незнам винаги ми става кофти като прочета такива неща или ги видя с очите си.
Но ако майка ти е работила във фирма само мога да се надявам че ще си намери работа подобна на тази която е вършила.Даже направо искрено ти го пожелавам.А иначе само едно мога да кажа срамен труд няма и никога да не се чувстваш засрамен от това което ти се случва или това което работят родителите ти например.
Освен да ти пожелая успех и да се учиш здраво друго немога да ти пожелая.Защото колкото и банално да звуча ако учиш здраво може да изкараш стипендия която макар и 20 кинта все е нещо.Опитваи се да си на макс от към учене за да радваш поне майка си![]()
И преглъщаи дрешките и телефоните.Те не правят човека.
А и още нещо, колкото и да те е срам говори с класната си защото доколкото знам училищата предлагат социална стипендия която е нещо.За нея се иска успех над 4.50 и това е от мен.Отново успех и дано се справиш.
винаги сичко отминава ... но когато стане аз мисля за тва как някой хора биха убила за моя живот колкото и обиновенн или гаден да ми се струва не мен ...пробвай и ти![]()
никой не ме уведомява относно бюджета вкъщи. това не е моя работа
и на мен ми се е случвало.. пожелавам ти същото като be_true ..Първоначално написано от be_true
Животът е адът описан в Библията!
От кой град си? Кажи, за да порагледам и аз обявите поне в джобс.бг, защото освен с нещо такова, с друго не можем да ти помогнем.
Какво точно е работила майка ти досега? Счетоводни дейности, касиерка, чистачка, въвеждане на данни в компютър?
maliiiiii mili4kata nz kakvo da ti kaja oba4e ako slu6a6 mene ne pokazvai na dr 4e sega ti e takav moment za6toto moje da se vazpolzvat (i da znae6 sigurna sam 4e 6te ti mine ) i po spokoino veseli se jivota ne e svar6il.iskreno pojelavam na maikati da si nameri dobra rabota.a i v moe lice nadqvam se i v dr vinagi moje6 da nameri6 fr ako ne6to moga da pomohne pi6i![]()
![]()
Mn UspEhCheTa
Много безотговорно. Вие сте 1 семейство. На тебе може и да не ти пука, ама се замисли, че понякога може да дават последните си пари, за да си купиш някоя простотия. Бъди по-отговорна.Първоначално написано от bqsna_teenagerka
По темата. Преди аз да се родя нашите са заделяли пари за жилище. Родителите им са давали, но все пак с заделяли. Майка ми разправя как са живели 6 човека(тя, баща ми, кака ми, леля ми баба и дядо) в 2 стаи и външна баня и тоалетна и се научила да готви 28 различни ястия от пилешки воденички. Помня също и кризата през 97 г. Малко преди тава наште бяха са позапасили с провизии, но инфлацията изяде всичките им налични пари и спестявания. Бяха купили 2-3 кашона със снакс и със сестра ми сутрин, наобед и следобед ядяхме само снакс и то по половинка на човек, за да има за по-дълго. Умирах от глад. Само вечер си позволявахме нещо, което или беше ориз или макарони, много рядко с мръвка. Страшна работа. Всеки е имал трудни моменти и е броял стотинките. Това е временно. А и ако майка ти има добра квалификация, то ще си намери по-добр работа.
П.С. при закриване на фирма не трябва ли да й изплатят обезщтение в рамките на 6 работни заплати?
И аз най добросърдечно пожелавам да се оправите и се надявам че това ще стане много скоро.УСПЕХ!!
Трябва да съм щастлива, че не ми се случвало нещо такова или поне аз не си спомням, защото ако е ставало съм била малка.
Искрено се надявам нещата при теб да се оправят. Вярвам, че майка ти ще успее да си намери добра работа.Пожелавам ти успех и не се предавай, след лошото винаги идва хубавото.
И преди да те срещна... пак теб ОБИЧАХ!
И дори един ден да не съм до теб... пак теб ще обичам!
ami po edno vreme i nie bqhme taka i az malko pestqh toka ,vodata i drugi
oba4e maika kato razbra mi se skara mnogo qko 4e sum bil maluk 4e tva 4e onova
Чак така не сме били,но спокойно!И аз ще ти кажа каквото ти казаха другите.След време всичко ще отмине.Опитай се и ти да си намериш някаква лека работа съобразенна с училището.
Успех![]()
Нз за теб....при нас парите стигат точно...за всичко..някой от наще ако се разболее не ми се мисли кво ще стане![]()
Дъ бест аватар от галерията
Първоначално написано от SeXy_to0
+1 i nali znaesh che nadejdata umira posledna...ne se otchaivai,vsichko shte se opravi!
Nqkoi jeni sa rodeni da badet Emblemi i da sa na varha,a za drugite ostava Nelepata uchast da gi kopirat!
Не мисля,че има семейство,което никога да не страдао от липса на финансови средства,в такива моменти идеята е взаимно да се подкрепяте и нали знаете...след бурята идва и затишие...това дали,ще стане както е било до този момент си зависи изцяло от вас...![]()
Who doesn't long for someone to hold
Who knows how to love you without being told
Somebody tell me why I'm on my own
If there's a soulmate for everyone
Колкото и банално да звучи, освен със съчувствие, с друго не мога да ти помогна. Имаше период в живота ми, през който татко беше без работа, мама взимаше мизерни пари, които едва стигаха за сметките, брат ми беше в казармата, а аз почнах да уча в друг град. Мама заемаше пари нон-стоп от роднини и познати, толкова пъти вечер сме плакали двете. Слава Богу, този период отмина, сега не сме никак богати, но имам покрив над главата си, имам храна, дрехи, макар и скромни, телефон и компютър. Не съм както много мои приятелки със скъпи дрешки, които сменят всяка седмица, не мога да се позволя екскурзии в чужбина, или телефон за 500 лв, но не ги и искам. Има моменти, в които на мама и става мъчно, че моите приятелки имат доста повече неща от мен. И ми казва: Помниш ли, когато няколко месеца ти ядеше само краставици, защото почти нямаше какво друго,и почти гладуваше ?! А аз и казвам, че такъв период в живота ми не е имало, и че винаги съм имала това, от което съм имала нужда. Никога няма да забравя колко пъти мама е казвала: Аз ако трябва ще ходя гола и боса, но ти ще се изучиш! И го постигна- вече съм студентка последна година, в престижен университет, престижна специалност, и дай Боже добра реализация. Много трудно ни беше през тези години, докато стигна дотук с ежедневните разходи. Но моят съвет към теб е: учи! До края на средното си образование ще ти е трудно, но учи. После, ако учиш висше, а за да имаш шанс за добра работа, то ще ти трябва, можеш и сам/а да се издържаш. Бъди утеха и гордост за родителите си! И винаги оценяй и малкото, което имаш, защото има много хора, което и него нямат. Имаш покрив над главата си, а щом все пак пишеш от компютър, значи си имаш доста добри условия за живот. Надявам се кризата в семейството ти да е временна, и съвсем скоро всичко да се оправи! Късмет в живота!![]()
Няма ли как да вземете кредит от някоя банка или да поистак помощи от социалните служби???Все пак без основните неща...като храна,вода и дрехи не се живее лесно...Разбира се в моето семейство също е имало такива проблеми...Една седмице се глезя и си поръчвам пица и си купувам разни неща,които не ми трябват!!!Но друга седмица ям хляб и домати...Всеки има такива етапо в живота си спокойно!!!Бъдете единни и не се отказвайте!!!![]()
Не,не ни се е случвало и се надявам да не ни се случи!
Never let the fear of
striking out keep you
from the plating the game!
Че то кило домати е 3 лева????Първоначално написано от I'm crazy
За щастие не сме имали финансови проблеми и дано нямаме
Мм да, случвало се е и при нас. Макар да си спомням смътно, защото съм бил малък, помня как наще са си брояли стотинките. Това са нормални неща от живокта на човек и не бива да мислиш, че те правят нещо по-малко от другите. Даже такива изживявания помагат на едно дете/тийнейджър да оцени по-добре това, което му е дадено и да си направи равносметка за това как да харчи парите си по-правилно. Може и сега да ти е тежко, но точно от такива ситуации - проблемни, човек се очуква и се оформя като по-силна личност.
Спокойно, рано или късно нещата ще се оправят и ще са ОК.
And now I make a spell,
"forget I've ever been here"!
Don't ask, I won't tell,
may all of our pain dissapear!
С пари можеш да си купиш всичко,но не и здраво семейство каквото е моето.
Да,имали сме много много такива случаи,но всичко,което сме сега е от помоща на близки,но от както си стъпихме на краката ...немога
Парите развалят човека най-важното,което трябва да се запомни! ! !
Пожелавам ти всичко най-добро,което може да ти се случи.Всичко лошо после става по-добро дори в пъти.![]()
dammmmm i nqkoi mi e iztril posta koito be6e dalagi4ak i ne sadarja6e ni6to koeto da e problemno...