.
Отговор в тема
Резултати от 1 до 6 от общо 6

Въпросче за химичните елементи-СПЕШНО!

Някой може ли да ми каже, кои са тези 8 химични елемента, които винаги се пишат с индекст 2. Аз знам само 3 от тях(кислород O2; водород H2; хлор Cl2), а ми трябват и останалите 5 за да мога да се справя с входното ниво по химия, защото госпожата не ни ги каза тъй като е трябвало да сме ги учили в по-долните класове. 10Х предварително!
    You only see what your eyes want to see
    How can life be what you want it to be?
    You're frozen, when your heart's not open!!!

H2 - водород
    О2 -Кислород
    N2 - Азот
    F2 - Флуор (ако не се лъжа)
    Cl2 - хлор
    Br2 -Бром
    I2 - йод
    At2 (астат)- за това съвсем не съм сигурна, но следва, понеже е от една груба с хлора, брома и йода
    Memento moriendum esse!

Много ти благодаря!
    You only see what your eyes want to see
    How can life be what you want it to be?
    You're frozen, when your heart's not open!!!

Niama zashto da pomnish само tezi 8 elementa s index 2. Tozi index pokazva che v moleklulata na elementa ucahstvat dva atoma. Tova ne e niakakyv si index i syvsem ne sa samo tova elementite chuito molekuli se sustoiat ot dva atoma.

alex, това са елементи с неделими молекули и е нужно да се помнят. Понеже ако ти издиктуват реакция: азот и натрий примерно става фал:
    Na + N -> NaN - грешно
    6Na+ N2 -> 2Na3N
    или пък грешка в изравняването:
    Cl + H2O -> HCl + HClO - ако не знаеш за индекса двойка на хлора, няма да можеш да изравниш уравнението. А едно уравнение, което не е иразвнено, не е вярно.
    Cl2 + H2o --> 2HCl + HClO.
    Нужно е да помним тези осем елемента, че в начално състояние винаги са с индекс двойка, ако искаме да можем да изравним уравнението и от там да напишем грамотно реакцията \/ \/
    Memento moriendum esse!

^ Cl2 + H2O -> HCl + HClO tei ne pomnq mnogo himiqta i ne znam dali sa ti verni izhodnite raboti ama izravnqvaneto ti e greshto. shtom imash 2 CL ednoto otiva pri HCL drugoto pri HCLO i nqma smisyl ot dvoikata pred HCL.

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си