- Форум
- По малко от всичко
- Всичко тийн накуп
- Любим философ?
о, музо моя!Първоначално написано от Muse_of_Madness
де да имах по-интензивен и пряк достъп до теб, щях да те откажа от всичките ти възгледи
с вино, мъже и музика![]()
Това беше отвратително.Първоначално написано от Muse_of_Madness
Понякога се чудя дали ненавистта на Ницше към жените е породена от това,че се е заразил от сифилис,при контакт с някоя..
Plans are nothing; planning is everything.
Dwight D. Eisenhower
Не, всъщност по-скоро заради Лу.Първоначално написано от RAWRRR
http://images.encyclopediadramatica.com/images/c/cd/Chris_Hansen_Says_Hi.gif[/img]
...и exploitedteen.Първоначално написано от _Becko_
![]()
Иначе не се интересувам от общи приказки.
Mi mai nqmam lubim filosof![]()
вЛасТта Ми ПричиНяВа НаЙ-сИлНиЯ оРгаЗъМ, НаЙ-сЛаДкаТа ТрЪпкА.иСтиНсКа КуЧкА, ЦиНичНа,ЛовКа,БруТаЛнА, с ТеЖъК ПаРфюМ и ЖеЛяЗнА вОлЯ ... с ОбуВкИ На Ferragamo и КосТюМ нА PRADA! Не БъДеТе пРосТо БоГаТи МоМичеТа, а ЖеНи с ВъзМожНосТ!!
това се подразбира.Първоначално написано от sweety_blondy
бтв...хубав ник,особено втората дума от него.![]()
![]()
![]()
![]()
Plans are nothing; planning is everything.
Dwight D. Eisenhower
Определено Сартр. Допадат ми много мисленето му и теориите му.
Когато човек силно желае нещо, цялата Вселена му съдейства.
Само времето доказва силата на Любовта.
Бре, той точно на мен не ми допада. Възможно е, естествено, да не го разбирам, но твърде далеч от мен е идеята, че си абсолютно свободен и сам избираш какъв да бъдеш. Може би някой по-запознат би могъл да ми обясни, тъй като задоволителни обяснения на тези тези още не съм видяла.Първоначално написано от valantain_love
Чела съм "Херострат", разказът потвърждава един отдавнашен извод:
"-Помните ли името на създателя на храма на Темида?
-Не.
-Но помните Херострат. Тогава той не е ли постигнал целта си?"
Но другото в разказчето не ми направи особено впечатление.
http://images.encyclopediadramatica.com/images/c/cd/Chris_Hansen_Says_Hi.gif[/img]
Различни хора, различни разбиранияПървоначално написано от Muse_of_Madness
![]()
Аз мога да кажа, че съм привърженичка на Сартр, защото разсъждавам точно като него (не че мога да се меря с този или който и да е друг философ).
Но точно това ми допада в позициите му - той твърди, че всеки човек сам определя себе си, отговорен е за това какъв е, отговорен е за постъпките си и това, в което превръща себе си, както и за собствения си живот, защото живота е безкрайна редица от избори, които той сам прави.
И аз споделям мнението му - това на точно кое място се намираме в даден момент и точно как се чувстваме в същия този момент зависи изцяло от нас и от всеки един от изборите, които сме направили, за да се стигне до там.
Може би единственото нещо, което не сме избирали, е къде и при какви обстоятелства да се родим (а дори и това не е напълно сигурно), от там нататък поемаме съдбата си в свои ръце![]()
Както Сартр казва, обречени сме да бъдем свободни, т.е. във всяка една ситуация, дори и на пръв поглед най-маловажната, се налага да взимаме решения, които са определящи за по-нататъшното развитие на нещата.![]()
Сартр: човекът и свободата
Все още оставам несъгласна.Първоначално написано от valantain_love
Макар да звучи добре и да представлява прекрасен призив към човека, аз не мога да му повярвам без да съм напълно убедена.
Една проста формулировка- От какво зависи изборът-от информацията, получена за обектите, между които трябва да се избере. От какво зависи информацията- от този, който я изпраща, което винаги е външната среда. Т.е. изборът зависи от външната среда.
това е едната страна
втората е, че изборът зависи и от разумът на избиращият - възможно е ограниченото мислене да не позволява повече от едно решение, да няма алтернатива
дори да имаме алтернатива, често едно и повече от решенията пък се изключват, тъй като преминават през задържащите филтри на инстинктите ни - например, ако те убия, то аз мога да бъда убит или да получа доживотна присъда, което веднага прави за мен неприемлив изборът на убийството ти
но аз имам един по-важен въпрос - това какво ви помага? в практически план философията какво ви е дала?
аз лично искам да се радвам на живот по прост начин, а не да му търся смисъла или да се заблуждавам, че като съм прочел 2000 стр. философии на някой психично болен алкохолик съм нещо повече отостаналите дилетанти![]()
браво на куенч =D>
подкрепя глупавите и тъпотията =D>
евала мой човек, умните на сапун![]()
ее, не тълкувай така думите миПървоначално написано от Борат
хубаво е да си не просто умен, но и да си мъдър
мъдър може да е някой дядка на 80, който не е ходил на училище - и пак да знае повече за живота от всички нас, дървените философи![]()
Научи ме да простея без да ме е срам.но аз имам един по-важен въпрос - това какво ви помага? в практически план философията какво ви е дала?
Научи ме да се оригвам на обществени места без да ми пука.
Научи ме да осмивам всичко и всеки без страх от нищо и никого.
Научи ме да приемам само "Трябва, за да..." и "Трябва, иначе ще", а да отхвърлям и презирам голото "ТРЯБВА!!!!"
етц...
хах!
мен бирата ме научи на тея неща!
аз печеля
казвам ти, няма смисъл да четеш философия - ама един ден, поглеждайки назад, ще разбереш колко съм бил прав и колко време и усилия си загубила![]()
Пак същият този човек, в зависимост от действията си, или ще получи определена информация, или не. Но пак зависи от него - дали ще осъществи връзка с този, който трябва да му я "изпрати", дали ще се намира на нужното място в определено време или някъде другаде и т.н.Първоначално написано от Muse_of_Madness
Никъде не е казано, че той трябва задължително да знае какви ще са последствията от всеки един негов избор - и все пак, той и единствено той взима решенията, никой вместо него.
Както и да е, не задължавам никой да споделя същите виждания.![]()
А ако достъпът до информация е ограничен/забранен/невъзможен, както е обикновено?Първоначално написано от valantain_love
Тъй като времето ме притиска само ще те попитам- смяташ ли за възможно човешко същество, оставено в спътник в орбита около.... ъъъъ.... Марс примерно, с доживотно поддържани добри условия за живот(но не и за духовно развитие), да пропише поезия на латински?
хах, ако е твърдо убедена, че всяка форма на познанието е затворена в душат на човека, познай къф отговор ще ти даде ^^
Давам един прост пример.
В населеното място, където живееш, се очаква да се разрази ужасен ураган, по новините и всички радио-станции се съобщава за това, но тъй като ти решаваш да не си включваш телевизора тази сутрин, защото и без това закъсняваш за работа, не си разбрала.
По пътя към работата звъни сестра ти примерно, и те моли веднага да заминеш за града, в който живее тя, тъй като има някакъв сериозен проблем.
Ти първо й казваш, че това няма как да стане точно сега, но в крайна сметка решаваш, че това е по-важно и хващаш влака/самолета. Води се, че си се оттървала без дори да разбереш.
Пристигаш при сестра си, но се оказва, че природното бедствие си е променило посоката и се е насочило точно натам, където си ти.
E не зависи ли всичко от собствените ти предишни решения?
P.S. Никъде не е казано, че ти предварително знаеш какво ще се случи. Но изборът си е само твой.
А това, че понякога правиш избор, без да знаеш какво избираш, е отделен въпрос.
Kfa e taq shitnq be... Az ot takiva neshta vaobshte GRAM ne razbiram HAhahHXhhxHA.... Az sum nai qkata filosofka :Pp~Pp
Не отговори на въпроса ми.
Кои решения взимаш ти и кои вземат другите вместо теб? Най-често тези, които не можеш да вземеш сама. Но след тези решения се приема информация, която те променя. Тъй като изборът зависи от личността на избиращия промяната би взела участие в следващия избор и....E не зависи ли всичко от собствените ти предишни решения?
Не, въпросът е за избора и отговорността за последиците въобще. А отговорност за несъзнателно направения избор няма. Можеш ли да наречеш първите 6-7 години от живота си съзнателни?(Точно и през тези времена изборът на другите преобладава над твоя)А това, че понякога правиш избор, без да знаеш какво избираш, е отделен въпрос.
грешката е, че третирате човека като мислещо същество - самото наличие на абстрактно мислене и интелектуална интелигентност не означава, че индивидите се водят в съществуването си от осъзнати мотиви
1% е мисленето в ежедневието - ако беше повече, щяхме да сме огромни мозъци, затворени в буркани и зхранвани от ел.кабели ^^
относно "съзнателната" част от мисленето - от физиологична гледна точка, при засечена с енцефалограф дейност на 30% от сивото в/во - при усилен интелектуален труд - тялото отделя 50% от енергийният си запас
е, та, като знаете с колко безумно малко единици информация работим на минута, ако премисляхме абсолютно всяко късче информация, то щяхме да израсходваме 300-400 % от енергията на тялото си - кехехе
физиократизма рулз
абе как ще разтълкувате мотото на сървайвър че нещо не го схващам.. 'Най-добрият начин да издържиш на едно изкушение е като му се отдадеш напълно'.. май не бяха точно това думите но нещо подобно.. който гледа телевизия знае за кво говоря..![]()
изключително злодейско мото - "аз съм силен, защото съм слаб и никой не може да ми докаже обратното, понеже не ми пука"
ей така мисля и аз
Нека тази тема не замира!!!!![]()