- Форум
- По малко от всичко
- Всичко тийн накуп
- Любим философ?
Halas!Първоначално написано от Muse_of_Madness
Искам да използвам възможността да те попитам какво мислиш за тестовете на ДалайЛама и асоциативните на Фройд?
Днес спорихме на тази тема до колко са достоверни,и чакам компетентното ти мнение..
Plans are nothing; planning is everything.
Dwight D. Eisenhower
Няма смисъл да четеш философия - напротив има. Най-малката полза е, че ще се научиш да отговаряш разумно на не толкова разумни въпроси.Първоначално написано от quench
Философията, прилича на литературата, а афоризмите, сентенциите, максимите, са като изводите, който правим когато прочетем някоя книга, само че в случая ни се налага да прочетем само един ред. Ралични разбирания за света, различни ценности и принципи. Философията ти помага да ги опознаеш, приемеш или отхвърлиш. Тя те кара да разсъждаваш. Самият факт, че тази тема е получила толкова отговори е показателен за това.
Относно любимият ми философ... Вероятно ще посоча Платон, харесвам теорията му за душата, макар че настолната ми книга с афоризми е на Уайлд...
Може би...
Когато чух това се сетих за Уайд, (когото, вече писах, че чета често). Той казва: "Мога да устоя на всичко освен на изкучението". Според мен смисълът е да бъдеш подтикнат към искушението, защото това прави съществуването по-интересно и вълнуващо, пък и щом човек получи това, което иска спира да мисли за него.Първоначално написано от fti4ka
Може би...
ах, милаПървоначално написано от VISCOUNTESS
![]()
откъде мислиш съм достигнал до това заключение - докато съм гледал Планета ТВ с домашна ракия и шопска салата на масата ли?
е, ти предполагам си младо момиче, което си мисли, че смисълът на живота се крие в дебелите книги със сложни изразни средства в тях - а може да се кефиш на това, че 99% от хората около теб не те разбират, когато им говориш за философия
това ми прилича на двама мои приятели от ФМИ, които си говорят на бинарен
казвам само, че това е загубено време - а и като погледнеш личностите на философите, ще видиш, че до един са били хора, които няма каквод а губят и спечелят от живота - ако искам такава философия, ще ида в някое квартално тенеке
философията на живота се свежда до това ти да си на върха на йерархията и да не ти пука от и за другите - иначе колкото и да се заблуждаваш, е се крие в друго, в крайна метка ще погледнеш интроспективно-ретроспективно и ще си кажеш "абе а за чий съм ги правел и мислел тея?"
Компетентното ми мнение...Първоначално написано от RAWRRR
![]()
Правила съм доста отдавна един тест и смятам, че обектите и понятията могат да символизират знанията и преживяванията, свързани с тях, които притежава личността. Например на мен никога не би ми хрумнало да свържа свинята с богатството, а далеч не игнорирам възможността за печалба в живота си, макар да признавам животното от семейство котки(тигър или леопард май беше) за символ на гордостта.
Кафето пък няма нищо общо със секса за мен, но сигурно защото опитът ми в последната област е приблизително равен на нула.
За Фройд поназнайвам мъничко от обща кулутура, затова се смятам за некомпетентна.
http://images.encyclopediadramatica.com/images/c/cd/Chris_Hansen_Says_Hi.gif[/img]
МООООЛЯ?които няма каквод а губят и спечелят от живота -
То че е имало свърчешити, имало е, но чак пък всички.... какво ще кажеш за Камю примерно?
http://images.encyclopediadramatica.com/images/c/cd/Chris_Hansen_Says_Hi.gif[/img]
Според теб животът трябва да се живее .. приравняваш се със животните .. животното не се пита за смисъла на живота, то просто живее ...Първоначално написано от quench
Явно след Ницше нищо не си осъзнал, говориш за създаване на философски труд .. първо седни да напишеш едно философско есе, пък като станеш доцент или професор, тогава говори за писане на труд ..
Философията не е никак лесна наука ... за да си подготвен да говориш само по един въпрос трябва да си изчел много, ама много голям обем философска литература, трябва да си запознат с идеите на античните, средновековните и съвременните философи ...
Напълно разбирам отвращението ти към философията .. все пак живеем във време, в което материализма е на почит, за разлика от идеализма.
Ако беше се информирал щеше да знаеш, че още древните автори отбелязват, че "духовната дейност" непосредствено преди възникването на първите философски учения е обозначавана като мъдрост, а нейните представители като мъдреци.
Тук няма как да не засегна темата за седемте мъдреци.Имената им не мога да си спомня, но може да си направите справка от Платоновия диалог наречен "Протагор".Те не са били философи-мислители в собствения смисъл на думата.Те са поети, политически дейци, наставници, учители на своите съвременници.Тяхната дейност е разностранна.Нейните различни аспекти се синтезират в определението "мъдрост".От съдържателна гледна точка тя е въплъщение и конкретен израз на благоразумието, проявяващо се в различните сфери на личния и обществения живот.Дейността на мъдреците символизира идеала на човешката мъдрост изобщо, мотивите на която придават целесъобразен и целенасочен характер на човешките постъпки.
ПП:С текущия си пост нямам намерение да се заяждам с теб(уточнявам, за да няма недоразумения), но смятам, че си достатъчно интелигентен, за да си разбрал това.
философията на живота се свежда до това ти да си на върха на йерархията и да не ти пука от и за другите - иначе колкото и да се заблуждаваш, е се крие в друго, в крайна метка ще погледнеш интроспективно-ретроспективно и ще си кажеш "абе а за чий съм ги правел и мислел тея?"[/quote]
Мисля, че сам си противоречиш. Ще попиташ защо, ами защото казваш, че си се интересувал от философия и в същото време твърдиш, че тя е безсмислена, но ето, че именно, защото си имал досег с нея си си изградил мнение по дадената тема. Следователно философията има смисъл. Според мен той е да ни кара да разсъждаваме върху различни въпроси, опознавайки и изграждайки личността си. А именно ти си факторът, който го потвърждава (благодаря ти за това).
Що се отнася за последното ти твърдение, абсолютно съм НЕсъгласна. В много малко случаи върха на йерархията те прави действително щастлив.
Може би...
Ето, че най-после се намери някой да разясни въпроса за философията на живота .. толкова големи мислители се мъчиха и не успяха а ти успя само за няколко секунди, това заслужава похвала ..Първоначално написано от quench
Под философия на живота какво разбираш, може би смисъл на живота .. така ли ?
Би ли ми разяснил какво искаш да кажеш с това "да си на върха на йерархията и да не ти пука от другите" ?!
Какво разбираш под йерархия и кой според теб стои на нейния връх ?
Да не ти пука от другите ще рече може би да не си зависим от тях или да не те е грижа какво вършат ?
За всеки човешки живот смисъла на живота един и същ ли е ?
Тогава бихме могли да кажем че тялото е затвор за душата, затвор за познанието, а дали душата не е затвор за тялото ?!Първоначално написано от quench
Какво ограничава мисълта, за да достигнем до абсолютното познанието, има ли такова ограничение въобще и възможно ли е да се достигне до абсолютното познание ?
Каква е разликата между ум и мъдрост ?!Първоначално написано от quench
Това за 80 годишния мъдрец е абсолютна глупост .. мъдър можеш да бъдеш и на 20, не годините те правят мъдрец, немалко са 80 годишните глупци... Мисля, че много се надценяваш като се наричаш философ("Аз знам, че нищо не знам" - Платон).
Тук не мога да се съглася .. определено е имало какво да се спечели и загуби .. Софистите например са вземали пари, за да преподават.Сократ е загубил живота си, защото не се е отказал от идеите си ..които няма каквод а губят и спечелят от живота
Ленин![]()
ПРОЛЕТАРИИ - ОБЕДИНЕТЕ СЕ !
Та той философ ли еПървоначално написано от монке
![]()
ПРОЛЕТАРИИ - ОБЕДИНЕТЕ СЕ !
Първоначално написано от Slim_Shadyyy
![]()
![]()
Личи ти ти колко си изчел/а
![]()
![]()
![]()
уау, а ако беше решил/а да се заяждаш, сигурно щеше да ме е срам да си покажа носа на улицата,а?Първоначално написано от Slim_Shadyyy
не, доста съм тъп, за да разбера високоинтелектуалния ти пост (все пак да не забравяме, че нищо не съм възприел от Ницше, за който се знае, че е разпръсквал светлината на себеопознаването като Месия) - естествено, на 14-17 на всички им е ясен живота
друго - всички знаем, че професорската или доцентска титла е явен признак за овладяване до съвършенство на дадена материя, както и за доказателство за креативност и иновативност
ти ако си идеалист/ка, много супа ще духаш,а другите около теб, гадните и покварени материалисти, ще я сърбатно успех в себеизвисяването ти
мъдрост е познанието за това как да се живее - сега разни интелекти, философии и простотии са толкова далеч от простите истини за щастието и живота, но ти си мислиш, че го описват
по тая логика, книгите са равни на познание
впрочем, всички идеали, които почиташ ти са ни довели до тая дупка, в която след половин век ще скочим с двата крака и със засилка, ама айде - на всички, докато не им дойде до гъзъ, без извинение, не го осъзнават
търси си там истината за смисъла на живота - няма да го намериш
и накрая - размахваш лозунги като политик - браво, ако станеш един ден материалист, ще можеш да се кандидатираш за кмет на София
гледай само да не бутнеш логическите колони на съществуването си, търсейки истината![]()
Съборих ги и съм още жива....гледай само да не бутнеш логическите колони на съществуването си, търсейки истината![]()
да, ама не си имала сблъсък с тежки житейски проблеми, които да изискват да имаш твърда опора под краката си веднага, а не да си я доказваш тепърваПървоначално написано от Muse_of_Madness
![]()
Е да...Първоначално написано от quench
![]()
Що за житейски проблеми?
Темата пак замря! Призовавам гениите на Тийнпроблем да я възкресят!!!
*Calls out for RAWR*Първоначално написано от Muse_of_Madness
ОСНОВЕН ВЪПРОС
Защо пилето пресича пътя?
ОТГОВОР:
Учителката от детската градина:
- За да отиде от другата страна на пътя.
Платон:
- За свое добро.
Аристотел:
- Това е в природата на пилетата – да пресичат пътища.
Карл Маркс:
- Исторически неизбежно е.
Садам Хюсеин:
- Посоченото действие е непровокиран акт на бунт и ние съвсем справедливо ще изсипем пет тона нервно-паралитичен газ върху него.
- Роналд Рейгън:
Забравих.
Хипократ:
- Заради излишък на флегма в неговия панкреас.
Мойсей:
- И дойде господ от небето и каза на пилетата - ”Пътят ще требва да се прекоси”. И пилетата започнаха да прекосяват пътя и настъпи радост.
Ричард Никсън:
- Пилетата не са прекосявали пътя. Повтарям! Пилетата НЕ СА прекосявали пътя.
Симеон II:
Пилето ще пресече пътя! Вервайте ми!
Фройд:
- Фактът, че вие изобщо сте загрижени за това, че пилетата прекосяват пътя, разкрива вашата сексуална несигурност.
Дарвин:
Още от векове пилетата съвсем естествено са си селектирани по такъв начин. Tе в момента генетично са предразположени да пресичат пътя.
Исак Нютон:
- Всяко пиле във вселената винаги ще може да пресича пътя перпендикулярно на дължината на пътя в една безкрайно дълга права линия с постоянна скорост, освен ако пилето не спре в резултат на небалансирани противодействащи сили от противоположната на пилешкото движение посока.
Айнщайн:
Дали пилето пресича пътя или пътя се движи под краката на пилето зависи от гледната точка.
Хайсенберг:
- Никой никога не знае със сигурност дали в действителност то ще стигне до другата страна на пътя.
Буда:
- Задаването на този въпрос отрича природата на пилето.
Ърнест Хемингуей:
- За да умре в дъжда.
Снупи:
- Беше тъмна, бурна нощ. Някъде в дъжда едно пиле пресичаше пътя.
Вуте:
- Май пропуснах нещо.
Birdy birdy in the sky dropped a poopy in my eye, I don't worry I don't cry, I'm just happy that caws can't fly!
Любимите ми философи са Ницше и Сократ,но любимеца ми е Зигмунд Фройд,въпреки че не е философ)))
Като идеи не ми допадат Демокрит и Платон ...
НЕ СЕ ПРАВИ НА ПО-ОТВОРЕН ОТКОЛКОТО СИ,ЗА ДА НЕ ТИ ВЛЕЗЕ ПO-ГОЛЯМ ОТКОЛКОТО МОЖЕШ ДА ПОЕМЕШ [!]
Три години по-късно темите са във вариант "Кои са любимите ви кецове" и "Кой ви е любимия мол".
Аз ще скандализирам с Милтън Фридман![]()
...
Бих го ткраднал естествено. Не защото е на Хитлер, а защото 40 райхсмарки са адски много пари!![]()
хилярдер за една нощ![]()
...