Според мен и двата отбора имат някои грешни разсъждения и ще посоча кои:
Не мисля, че 13-14-годишните момиченца правят секс, за да се хвалят с него. Причините са комплексни и може би различни за отделната личност, но ето кои са те по мое мнение.
Родителите правят някои основни грешки във възпитанието, които водят до това нежелателно поведение. Първо, с цел да избегнат "неудобни" ситуации, те избягват да говорят за секс с децата си. Когато бях на 4, естествено и аз като всички дечица стрелях въпроси към всички в семейството като картечница, но основно ги насочвах към баща ми. Имах късмета да имам татко - начален учител, с голям кръг интереси и богата обща култура, който, освен че ме научи да чета отрано, имаше и търпението да ми отговаря на всички въпроси, включително на и щекотливия "Тати, бебенцата откъде идват?". Всичко ми беше обяснено по разбираем за мен начин с абсолютно същия тон, с който ми беше обяснено и устройството на телевизора. Така у мен се създаде впечатлението, че "щом тате не увърта и не се опитва да избягва въпроса ми, значи и този въпрос е като другите и няма нищо срамно в него". Все още мисля така. Мама също помогна за сексуалното ми възпитание, особено когато забременя с малкото ми братче (бях на седем). Нищо не се криеше от мен, аз виждах как на мама коремчето расте, после бебчо как се роди, колко грижи искаше и в мен се затвърди мисълта, че да имаш бебе е много голяма отговорност и само зрелите хора могат да си позволят да си направят такова. Така разбрах, че сексът е поемане на отговорност, също както и раждането. Веднъж придобила такова възпитание, се оказах напълно имунизирана както срещу циничните приказки на кварталните хлапетии (с които беше пълно, понеже живях в малък град по онова време), както и срещу намеците, черпните и тям подобни номера на сегашните Дон Жуановци, в резултат на което сега, на 18, все още не съм се любила с никого не за друго, а защото още не съм срещнала човек, с който си пасвам духовно и на когото мога да се доверя за предприемането на такава крачка. Момичетата на 13-14 имат два основни проблема: пубертет и невежество. Първият лесно може да се преодолее, ако го няма вторият. Невежеството за мен е основната причина за ранното започване - никой, когото познавам и който е бил информиран отрано за секса и проблемите, свързани с него, не е започнал на 13. За да се премахне то, е необходимо много търпение и родителско внимание, каквото масово не се оказва. Без духовна храна как ще станеш духовен човек?!
Това, за което съм съгласна с отбора на ранно започващите е, че наистина все по-малко започват да се любят на крехка възраст. Оставете ги драсканиците на този форум - това далеч не са всички момичета и даже в този форум, ако преброите мненията внимателно, се оказват малцинство. Проблемът на ранното започване е много стар (ако сте чели мемоарите на Казанова, знаете с колко 13, 14, дори 12-годишни е спал). Със средствата на масмедиите и училищата се стига до умовете и сърцата на огромна част от тези хора и това е добре, защото, колкото и да не можем да отречем помията, която се излива върху тях, има и филми като "Ти гониш" (който между другото беше голям хит и много деца - и познати, и които случайно съм подминавала по улиците, го коментираха), има и БЧК, които поне в Бургас раздаваха на всички минаващи брошури на 1-ви декември. Както и да го погледнем, факт е - сексуалната ни култура се повишава и ще се повишава още. Така че аз съм оптимист.