Zavisi
Definirai samo zashtita?
Za men samo zashtita e da prebiq govedoto koeto mi e sko4ilo, zatova shte si izbera "Udarno boino izkuvstvo".
Ti kakvo iskash?
Ne izbirai boks/kik-boks za razvle4enie, tam udari sa dosta hardcore v glavata za momi4e osobenno.
Izberi neshto leko, ako ne iskash udarno si izberi Aikidoto.
Dosta leko e za trenirovka, zagrqvkata e standartna (imashe na ednoto edin judo klub, kudeto gi karaha da ti4at nqkolko kilometra za zagrqvka ).
Trenirovkata ti e sustavena ot 2 neshta, ediniq put ti si nage-to , drugiq ucheto.
Sensei-a pokazva dadeno dvijenie/hvatka i sled tova po 2ki se praktikuva
Reduvate se ediniq e nage-to (tozi koito go izpylnqva) , drugiq e uche-to ("protivnika").
Sega, zavisi ot gabaritite ti , no Aikidoto izvun zala e malko, neka kajem ne to4no za samo-zashtita. Ne sam praktikuval , prosto sym gledal i ne moga da kaja 4e ako mi sko4i da me bie nqkoe govedo, shte moga da izpulnq nqkoe ot dvijeniqta, no vse pak ne sym gledal i mnogo.
Az li4no ot utre po4vam trenirovki po Taekwon-Do, koeto e udarno boino izkuvstvo i tam udarite sa dosta hardcore.
Ot koi grad si?
V sofiq ima dosta klubove, ako iskash neshto NAISTINA ZA RAZVLE4ENIE , si izberi neshto s orajie (Aikidoto, na nqkoi mesta te u4at da se biesh s Djo/toqtaga/ , Tanto / noj/ i Bokken / durven me4/ ), zashtoto tam e istinskata zabava.