Декември 2010та избирах между 40D, 50D и 500D. И цената е била фактор, но важното беше каква функционалност ми е достатъчна.

Може да ви се стори неразбираем част от примера, по-долу, но идеята ми е да се съсредоточите върху практически полезните факти, вместо мо рекламираните "екстри".

Та... от функционална гледна точка:

Няма смисъл да се отива над 500D в този клас -550D и 600D са само плод на гадната маркетингова политика на голяма корпорация като Канон. Разликата между първите два е единствено минаане от 15МП към 18МП (мегапиксела) - крайно ненужни. Ако можех да си взема 500D с 12 МП вместо 15... сериозно бих се замислил дали няма да ми е по-добре. Защото и в двата (трите) случая става дума за такива огромни файлове... А те са повече проблем, отколкото предимство.

15МП се записват на паметта много по-бавно, а за 18МП не ми се мисли. Отделно, че заемат огромно пространство. Не само на картата, ами и на харда на компютъра после. При карта памет, която е константа, скоростта пада при увеличаване на МП, а качеството на изображението не е оправдано по-добро. Никак не е важно даже. А предимството - единствено, че от 18МП чаршаф можете да изрежете малко по-голямо парче, без да се страхувате, че остава твърде малка картинката. Примерно под 3000 пиксела дължина. Ама аз и с 15МП модела - 500-тицата - рядко падам дотам, а си режа смело.

Проблемът - дали все още се продават модели, стари като 500D. Или никонския еквивалент. Изобщо няма да сравнявам Канон с Никон, щото е излишно. Все тая.

Какво бих направил аз? Най-старото тяло на пазара от Канон или Никон + най-добрият обектив за оставащите пари. Обективите правят картинката. Ако говорим за технически средства. Тъй като първо важен е фотографът. Затова е несериозно да преценяме по два абсолютно несъпоставими линка, че Никонски или Канонски снимки ни изглеждат по-добри. Ами ако са на един и същ обект, еднакви настройки и еднакви условия, тогава може. Но ако са колите на един човек срещи цветята на друг (например) ...

Не, тва не бих го направил, това бих посъветвал вас. Пък аз дори бих си купил на старо още по-обикновено тяло, а заделил още по-голяма част от сумата за обективи - поне 50% от тия 1600.

Статив - просто пособие, което дава много възможности за упражнения и творчески напъни.