quenian дай да си седим на Win98 тогава?

Казваш хубави неща... и още по хубаи неща изпускаш. Като например - 550Д е с оправено видео примерно спрямо 500Д. Има още един куп оправени дреболии, които на първо време ще ти се струват маловажни, ама као го ползваш една година примерно... и ще разберещш за какво иде реч. 600Д не го барай че той е част от разместването, което Канон правят на моделите си.

40/50Д не знам защо изобщо ги сравняваш с 5000Д. В различни класове са най-малкото.

Друго - размера на файловете не е основен за скоростта на тяхното записване. По важното е максималната позволена скорост на картата памет и след това, скоростта с която софтуера на апарата ще запише файла върху картата. Така че... това ти е последния проблем. Предполагам че си снимал с кофти карта памет. Мойто 300Д едно време примерно си записваше серията от 4 кадъра съвсем стабилно. Вярно че апарата е на 8 години примерно, ама.. се държеше съвсем читаво.

По принцип огледалнорефлексните апарати са направени с цел да доставят преди всичко качество. Така че.. ако не искаш огромни файлове взимаш си ултразум сапунерка и си свиркаш. Целта на големите файлове е друга. Да изкара максимално количество детайли за снимките, които после ще бъдат изпечатани. Да, предполагам че на теб изобщо не ти минава през акъла да печаташ снимки. Първоначално огледалнорефлексните апарати са били измислени с тази цел. Да се печатат красиви и детайлни фотографии. Хайде да оставим големите файлове на мира.

Абсолютно прав си за обективите. Старото ми 300Д съм го чивтосвал с Л-ка(70-200/4 IS) вадеше невероятна картинка. Тук мисля че няма две мнения по въпроса. Аз също бих налял повече пари в обектив, отколкото в апарат.

Статива е удобство, а за пейзажиста - необходимост

Като цяло... недей да отричаш всичко което не разбираш.

В момента снимам с 5Д.

Мираж... пак ти казвам със сапунерка няма да постигнеш нищо. Сапунерките са направени точно за това - да изчисляват вместо теб всичко и да не се налага да мислиш ти. И в крайна сметка излиза че твоята функция е иззета. А почти винаги сапунерката не прави, това, което ти се иска да прави. Затова смело си купувай нещо по функционално, ако наистина искаш развитие. За 500 левчета.. мога да ти предложа няколко турбосапунерки с РЪЧНИ настройки, които ще ти свършат чудесна работа

Ако желаеш... свиркай.