- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Училище и приятели
- Помощ по български
mnogo ama mnogo spe6no mi trqbva po bylgarski "Особености на СеверозапАдните говори" PLSS PI6ETE NE6TO 4E E MNOGO SPE6NOOO
хах мога ти дам и за сев-източните ако искаш ..
Think about it..
Усмивката е ключ към любовта. Който не може да се усмихва, не може да обича, нито да спечели нечия любов.
emi ne trqbva mi samo za severozapadnite!a hora koito ne mogat da pomognat gi molq da ne pi6at ;]
Оффф български за 8ми клас... мога единствено да ти кажа,че северозападните говори са подраздел на западни говори. Територията,която обхващат е -Плевен,Бяла Слатина,Лом,Монтана,Видин.Е два ли ти помагам много ама нищо друго за особености не мога да намеря..
Първоначално написано от blq_blq
Първоначално написано от smile98
Западни български говори (на запад от ятовата граница)
* Северозападни говори
o Стари западни мизийски говори
+ белослатинско-плевенски говор (Бяла Слатина, Плевен), въпреки, че е на запад от ятовата граница, този говор има редица източни особености
+ видинско-ломски говор (Видин, Лом)
o Преходни говори (тези говори са предмет и на сръбската диалектология)
+ трънски говор (Трън)
+ брезнишки говор (областта Граово)
+ западнобелоградчишки говор (на север, запад и югозапад от Белоградчик, преселници между Лом и Видин)
+ годечки говор (Годеч)
+ царибродски говор (Цариброд, Пирот)
+ говорите при Куманово, Крива паланка, Кратово и Злетово, в македонската диалектология тези говори се наричат „северни говори“
+ тетовски говор (Тетово, Гостивар)
+ косовско-моравски (призренско-южноморавски) говор (Гора, Средска Жупа, Поморавие)
+ тимошко-моравски говор (Тимошко)
Хмм... това изкопах...![]()
и язе и тизе баце![]()
в превод ?Първоначално написано от eXtRaoRdinaRy
![]()