- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Училище и приятели
- Малко български език :)
Каква е разликата между оксиморон и парадокс? Гледах в Уикипедия и там намерих информацията, че оксиморон е съчетание на принципно несъчетаеми думи, а за пример на парадокс видях изречението"Навън вали, но аз не вярвам." Това не е ли пак вид оксиморон? Обаче няма как да е, защото в теста, който решавам тези 2те са дадени като отделни подточки на въпроса "Коя дума означава съчетание на несъчетаеми думи". Знам, че оксиморон е правилното, защото значението на думата отговаря точно на въпроса, обаче пък и разлика не виждам..Та ако може да ми я обясните ще съм много благодарна.
И ако ми кажете и точно значението на думата "лексика"... [-o<
оксиморон-tova sa 2 dumi,koito sa s obratni zna4eniq,no izpolzvani na edno i sa6to mqsto primerno "ymnite glupci",a paradoksa ve4e e drygo,ama ne znam kak da tigo obqsnq moje bi sazdavat se dve gledni to4ki,koito se protivopostavqt po mejdy si.....
ако не обичате бебета,използвайте презарвативи!!!
оксиморон - стилистична фигура, която представлява съчетаване и свързване на думи и понятия, които логически се изключват.
Например : клокала поетично..
За парадокс продължавам да търся, доколкото си спомням се учеше в седми клас, така че има шанс...![]()
Аз като съм учила за оксиморон ни даваха примери: "ужасно хубав", "страшно красив" и т.н...
Не съм много сигурна дали това,което ще напиша в следващите редове е вярно,но все пак.Така според мен при парадокса,изразяваш по-скоро лична позиция,свързна със някакъв очевиден фект,твърднеие,което е напълно ясно и не се нуждае от ддоказателство.Тоест нека използвам примера ,коийто ти сама си дала-,,Навън вали,но аз не вярвам``-тоест да всички е ясно че навън се извършва някакъв виден процес,само ти не го признаваш...тоест поражда се парадоксална ситуация-ти се съмняваш в наличието на нещо видимо за околните.
![]()
При оксиморана пък се правят съчетияние от привидно несъчатаеми противоположни понятия,наричани още,,антитезиси,,
![]()
За лексиката не мога да ти дам точно дефиниция,но мога да предложа един пример.Да речем,ако някой ти каже да определиш лексикалното значение на думата параход,значи той очаква от теб да му я тълкуваш,да му кажеш нейното значение.![]()
Who doesn't long for someone to hold
Who knows how to love you without being told
Somebody tell me why I'm on my own
If there's a soulmate for everyone
Лексика-съвкупността на думите в езика![]()
А може ли някакъв пример за лексикална грешка? Някакво изречение?Първоначално написано от FRIEND_1
![]()
оксиморон - 2 несъчетаеми иначе думи
ужасно красив
нереалситична действителност
парадокс е е когато нещо се обърка и по ирония на съдбата става точно обратното на това което си искал да стане и това което е било
примерно парадокс е че българия е била велика сила а ся граждантие умират от глад - тоест някаква съпоставка на едно и също нещо п оразлично време и неговото коренно различаване
капиш?
едит:добавка
mislia 4e za paradox primer e podvisi dripi i slava
Много благодаряВече разбрах разликата между 2те думи. И само да помоля за последно да ми дадете някакво изречение с пример за лексикална грешка
![]()
не съм сиг съвсем но мисля че е където дадена дума е изпозлвана грешно поради незнаене на нейното значение, най често се случва при употребата на пароними(май тей се казваха тея дет са близки по звуков състав но различни по значениеПървоначално написано от UnaBle_to_LoVe_U
)
ама изречение .... хммм много имах едно време ама не се сещам... някой друг да помогне или ти си измисли малко ми се спи и не ми се мисли сега![]()
Оксиморон вече е достатъчно добре и правилно обяснено. Парадокс обаче не е, затова ще смятам да се намеся.
Парадокс е привидно вярно логическо твърдение, което обаче води до противоречие или пък до ситуация, убягваща на интуицията. Типичен пример е Парадокса на севилския бръснар.
Парадоксът на бръснаря от Севиля
В Севиля всички мъже са гладко избръснати. Бръснарят на Севиля бръсне всички мъже, освен тези, които се бръснат сами. Парадоксът е в следното: ако бръсне себе сам себе си, значи не се бръсне сам.
Ако ви се чете допълнително, английската и германската страници на Уикипедия предлагат изчерпателен материал.
Парадокс не беше ли 1 изречение да се чете еднакво от ляво на дясно и обратното : Аз обичам мач и боза![]()
Лексикални са грешките, когато сложиш някоя дума, където не й е мястото или като пишеш нещо се повтаряш една и съща. Примерно ... Аз не ми е ясно.Първоначално написано от UnaBle_to_LoVe_U
Memento moriendum esse!
Абе момиче, чети по-горе какво е написано. Това, за което говориш, се нарича палиндром.Първоначално написано от Baby_b
I'll take pleasure in guttin' you, boy.
Упсс сориПървоначално написано от Sam Rothstein
Пуу как щещ да объркам детето
![]()