
Първоначално написано от
My_Dear
Какво съдържа шоколадът?
Не сте ли се питали какво се съдържа във вкусното парченце, към което посягате, и как то влия върху организма ви? В шоколада се съдържат над 300 химически съставки. Ето няколко интересни факта за част от тях.
На първо място в какото има кофеин. Този широко познат стимулант се съдържа в малки количества (не както в кафето и чая) и е известен с това, че въздейства на централната нервна система, дава усещане за бодрост и жизненост.
На второ място – теобромин. Това е алкалоид в какото, слаб стимулант, който е отговорен за подобряването на настроението ни, когато консумираме шоколад.
Триптофан – аминокиселина, предшественик на серотонина и мелатонина. Тъй като може да бъде превърнат и в двата „хормона на щастието”, се използва като безопасно приспивателно средство. Потиска депресионните настроения без да причинява възбуда (както стимулантите), отговаря за контрола на настроенията. Понижава чувствителността към болка и апетита.
Фенилетиламин - той е от групата на амфетамините, т.е. по-силните стимуланти, които въздействат пряко върху мозъка. След употреба на шоколад или течно какао се повишава способността за задържане на вниманието върху труден за усвояване въпрос, запаметяването, както и бодростта за по-продължително време.
Също така в шоколада се съдържат полифеноли:
- Флавоноидите възпрепятстват отлагането на плаки по стените на кръвоносните съдове и по този начин предпазват от инсулт и инфаркт.
- Катехините са мощни антиоксиданти, които помагат на организма в борбата му със свободните радикали (частици, които тялото произвежда, и които водят до по-бързо стареене на клетките).
Според мащабно проучване (8000 души) заради голямото количество полифеноли и антиоксиданти, шоколадът удължава продължителността на живота.
Е, как сега човек да не яде шоколад!
Long Live Chocolate!!!