Коледа у дома
За мен истинската Коледа е на село. Защо ли? Там се разкриват чудни тайни.
Всяка година, заедно с елхата, украсяваме празнично ябълковото дръвче на двора. По това време на годината не растат много зеленчуци и плодове, на село дори нищо не расте, само една-единствена ябълка-полузелена, полужълта.
Но затова път има много животни, които обичам и с които посрещам Рождество Христово. Разменяме си и подаръци. Ето, котенцето се умилква, очаква своята паничка с млекце. Чувства се щастливо от своя подарък, става палаво, катери се на дървото, за да вземе ябълката, защото тя блести като очичките му. Нооо, чудната ябълка пада сред кокошките, които важничат пред петела и също очакват от мен своите зрънца. Какъв празничен хаос! Кокошките пищят, котето мяучи, любопитните козички скачат около сцепената ябълка. Страшен студ на двора, а ние се смеем и забавляваме.
Реших да направя ябълков пай и всички да се почерпим. И познайте кой пристигна?! От прозореца ми се усмихна...Слънчо, капчуците весело запяха, козичките заблеяха. Ах, бяхме забравили коня. Посетихме достолепния господин в плевнята, завихме гърба му с топло чердженце и всички заедно зачакахме звездата с радостната вест.
Истинска вълшебна Коледа у дома! Дали от чудната ябълка, дали от тайнствената звезда или просто от пеперудите, които пърхат в сърцето ми, преди да заспя...