Цитирай Първоначално написано от pandaMASSACRE
добре само дето не разбрах от годините ли се появява раничка на шийката, защото лекарката ми ми каза че имам ама нищо не ми обясни. На никого не съм казала защото ме е страх майка ми да не разбере за някой раоти защото сиг смята,че човек трябва да е девствен докато не умре. Сега трябва да отида на цитонамазка, а и имам проблеми и с цикъла и кръв за хормони ще ми взимат. абе отвсякъде съм се нарисувала и много ме е страх.
Не се появява от годините. Доста материали съм изчела по темата и всичко се свежда до това, че причината е нивото на естрогените. Опасното е не това, че самата раничка е признак на рак, а това, че точно на границата на раничката и околната тъкан вероятността за възникване на раков процес е по-голяма. Безразборното горене на ранички също не се препоръчва, защото границата на епитела се премества по-нагоре /и респективно по-навътре/ в маточната кухина, което прави по-нататъшният скрининг за предраково състояние по-труден. На колко години си?

Цитирай Първоначално написано от siqnalili
Няма никаква гаранция, че при профилактичните цитонамазки се хваща всичко. Да пази господ от некадърни лекари. Въпреки това със и без ваксина те са задължителни.
Не си права да хвърляш кал по лекарското съсловие при положение че не си наясно на какви статистически критерии трябва да отговаря дадено изследване, за да бъде въведено в практиката като скрининг!