Ето една интересна статия за циганите:
Ромът е човешко същество само когато е далече. Щом се приближи, той става просто циганин."
Руда Дзурко, ромски художник
"Како, дай ми стотинки да си купя пица" - подтичва след мен циганче. "Ще ти кажа едно стихотворение" - продължава малкото ромче и започва да рецитира "Аз съм българче". Прави го толкова добре, че му давам 2 лева, силно впечатлена от усилията му да си заработи стотинките. Казват, че циганите все повече определят изхода от изборите в България. Онази страшна власт на мнозинството, демокрация на неграмотните. Всеки десети, който пуска бюлетина у нас, не може да чете. Или не е чел нещо повече от надпис върху бирена бутилка. "Ми на, виж как индийската цивилизация се вселява полека в тъпата ни европейска действителност" - коментира пред мен преподавател по антропология. Има ли изход от непрекъснатото възпроизводство на социално неадаптируемо и умствено назадничаво население? Демографска бомба със закъснител, която един ден ще избухне. "От вълк никога няма да стане сланина, от циганин никога няма да стане човек" - словашка поговорка. В научните писания от XVIII век циганите са описвани като напаст за всяко местно население. Ромите не се тормозят с религиозни понятия и обичаи. Те са християни в християнските държави и мюсюлмани в ислямските. Някой днес се опитва да каже, че циганинът не съществува като такъв, вместо това има образ на циганите, конструиран от доминиращото общество. Обаче всяко клише има генезис. Отношението към циганите е историческо. През 1609 година шотландският парламент с указ им нарежда да напуснат страната. Подобни закони са издадени в немските и чешките земи, също и във Франция. Правните действия в цяла Великобритания през 19 век показват, че циганите са свързани изключително с кражби и грабежи. През 1924 година една словашка община се оплаква: "Наказанието затвор няма никакъв ефект над циганите. Пребиваването им в затвора само подобрява условията им на живот." Дискриминация. Между циганите и нециганите има ясна граница. Винаги са налице ритуали на отбягване. Но обратният феномен е също изразен. И то в Америка, която най-малко дискриминира малцинствата. Обикновено циганите са в неведение за останалия нецигански свят и смятат, че действителността е само циганска, цигани се срещат с цигани. Ето как един ром калдераш описва отношението си: "Знаете ли какво мислим за американците? Мислим, че те са глупави, луди, невежи и скапани." Ако ромка се омъжи за нециганин, родителите забравят името на дъщерята. Ромката носи отговорност за чистотата на расата и подобно семейство е недопустимо. Изменничката е опозорена. Както е характерно за малцинствата, главен източник на контрол са слуховете. Виновникът се наказва с отлъчване. Например: ром отвлича младата булка на сина си след сватбата. Какво се случва?! Когато ги намират, семейството на момичето си я прибира, без да връща платената за нея сума от 5 хиляди долара. По-късно родата на обвиняемия се налага да се премести в друг район заради натиска на циганската общност. Този казус се дава за пример, когато се търсят изобщо морални ценности у циганите. Отдавна циганите не са романтичният образ на Испания. Светът се изменя и ромите не могат да се издържат от продажба на кастанети, лъскане на обувки, свирене по сватби и предсказване на бъдещето. Какво направи Хуан де Диос Рамирес Ередия, първият циганин, избран в испанския парламент? Нищо. Възстановяваше културното наследство на циганите. Всички цигански занаяти са абсолютно ненужни. Глобалната култура създава само определен брой социални роли. Затова не ми говорете за съхраняване на културната сила на циганите и че фламенкото е циганска веселба, а не покварена музика на мързеливи хора. Не ми казвайте, че образованието може да доведе до отчуждение у ромите, ако не включва "циганска култура", както във Финландия. Има една група граждани, които предпочитат dolce far niente, сладостта да не правиш нищо. Затова циганите са винаги на дъното и са най-дискриминираното малцинство сред 58 различни расови и етнически групи дори в либерална Америка. Циганинът никога не е нещо друго освен циганин. Не познава самозасрамването. И има следи от палеолитния си произход - липсата на интерес към собствеността и истината.