Темата е малко стара, но няма смисъл да пускам нова, при положение, че мнението ми почти напълно съвпада с това на автора. Преди около седмица отидох да даря кръв. Веднага ме питаха за кого - по-късно жените, които ми вземаха кръв, ми обясниха, че много малко хора ходели просто така, да дарят безвъзмездно. Когато ме питаха защо го правя, им казах, че знам колко малко хора даряват, а е нужно да се прави. И наистина мисля така - не знам по каква причина, но много българи не искат да дарят кръв просто така - правят го само ако се налага. А не ти струва почти нищо - 20-30 минути трае цялата работа, като включвам 5те минути, в които едната жена изчезна нанякъде с личната ми карта, както и после още 10-15, докато попълня два формуляра и ми направят изследването за кръвна група и хемоглобин. А, и 1.10 лв за една кола, че ми беше ниско кръвното и да ми се вдигне малко Мен ме притесняваше ниското кръвно - малко зорлям го вдигах с тази кола и си мислех, че може нещо да ми се завие свят, но всъщност нямаше нищо такова, даже не се замаях. Освен това почти не боли - просто две малки убождания. Най-много ме впечатли това, което ми каза жената, когато ми извади иглата от вената - "Ти спаси един живот." Звучи малко клиширано ли, не знам, но реално погледнато всеки, дарил кръв, спасява живот - има ли значение чий? Ако има възможност самото кръводаряване да ви навреди, лекарите няма да ви позволят да го направите - така че можете да сте сигурни, че е безопасно (освен в доста редки случаи, в които може някой кръводарител да припадне).