Здравейте на всички.
Тази тема е провокирана от вчерашния ми спор с една дружка.
Тя е на мнение, че сам ако не знаеш какво ти е и сам ако не можеш да си помогнеш няма смисъл да ходиш по психолози, брачни консултанти и т.н.
От доста места съм чувала, че е желателно на нашата тийнейджърска възраст да се посещават такива места. Не веднъж са давали примери със собствените си майки, които сега били не знам си колко пропаднали, поради тая причина, че като млади не са посещавали психолог.
Веднъж една психоложка, която работи безплатно с юноши и младежи ми сподели, че по-добре е да се ходи на такива безплатни психолози, отколкото на такива, на които с еплаща, защото вероятността да ти помогнели не била толкова голяма, колкото при такива като нея.
И аз въобще не мога да си обесна как стоят нещата, но като цяло ми е чудно защо едно петнадесетгодишно момиче (приятелката ми) твърди, че не би посещавала психолог....
Въпросите, които ми зададе останаха без отговор, просто защото и аз не знаех какво да й кажа.
Бяха неща от сорта на "С какво може да ти помогне един непознат човек?!", "Ти представяш ли си да ида при някой непознат, който виждам за пръв път и да започна да му разказвам за проблемите ми и т.н.?!" и аз с още една приятелка започнахме д ай обесняваме, че на тях това им е работата, да изслушват, да помагат, да дават своята гледна точка..... тя веднага контрира с "ами, аз не мога ли да говоря и с някои от моите познати?! Които ми се водят за приятели и биха ме изслушали?!" - е да, ама не е същото, въобще психолог/не психолог не е същото..
Започвам да си мисля, че и двете страни сме били прави.
?!
На вас какво ви е мнението за този вид работа? Било то платено или не?!

Една малка подробност:
на тази безплатната психоложка й зададох следния въпрос "След като не вземате пари от хората какво удоволствие ви доставя това да се занимавате с проблемите на подрастващите?" и тя ми отговори следното "За разлика от много други хора, аз харесвам и уважавам професията си. Психолог не се става за 5-6 години обучение. Не може да завършиш психология и да кажеш аз вече съм достоен психолог. Цял живот ходиш на курсове, дори и аз в момента съм на доста такива курсове, защото тази професия се учи цял живот".
И аз наистина съм съгласна с нея, защото немалко хора неосъзнават, че тази наука не е толкова елементарна и проста за колкото я имат..

Та, вашето мнение?