- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Секс
- Предменструалният синдром
Предменструалният синдром – месечният кошмар
Иска ви се е да убиете шефа, колегите, продавачката в магазина, съпруга (приятеля) си. Чувствате се ужасно, грозна, дебела, с пъпки.
Уморена сте, подута, коремът ви боли. Гърдите ви са напрегнати, а лицето - подпухнало. Светът е ужасен! Какъв е смисълът от работата и живота ви? Разплаквате се, отчайвате се, нямате желание за нищо. След час-два изпадате в истерия и вдигате безпричинен скандал на половинката си...
Няма съмнение, че причината е една. След няколко дни ще ви дойде „месечното неразположение“ и по правило не се побирате в кожата си. Знаете, че това е причината за нервността ви, но контролирането е непосилно.
Какви са причините за предменструалния синдром (ПМС)?
Повечето учени смятат, че причината за разнообразните симптоми (около 150), е най-вече дисбалансът на естрогена и прогестерона в организма. Когато сте в нормално състояние те са еднакво активни. Когато наближи менструацията ви обаче единият хормон „работи“ по-интензивно и предизвиква хормонални смущения, които се отразяват на емоционалното и физическото ви състояние.
Има и други вероятни причини: нарушения в обмяната на серотонина и на протеогликана, липса на витамин В6, отклонения във водно-солевата обмяна.
Как да се справяме с ПМС?
Не е невъзможно да намалим симптомите и да се чувстваме по-добре през този специфичен период.
Диета
Това, разбира се, не е стандартна диета, с която да отслабвате, а по-здравословен начин на хранене, който изключително много помага.
* Ограничете сладкото. Няма по-любимо нещо в тези моменти от цял шоколад, който да похапнете сгушени в леглото пред телевизора. Ако прекалите обаче, това ще се отрази на нервността ви и ще станете още по-лабилни.
* Намалете солта. Типично за ПМС е задържането на течности в организма, което ви прави по-тежки и подпухнали. Солта засилва това явление и затова не е добре да ядете пресолени храни.
* Яжте често и по малко. Този начин на хранене е препоръчителен не само, когато сте в ПМС. Тогава обаче е наложително, за да не претоварвате организма си и да се чувствате комфортно.
* Намалете кафето. Въпреки че може страшно много да ви се спи, не прекалявайте с него. Дори се опитайте да се ограничите до 1-2 чаши дневно. Кафето ще предизвика допълнително напрежение и чувствителност.
* Ограничете алкохола. Той е много противопоказен за този период, защото усилва симптомите на ПМС
Спорт
Ако спортувате редовно, вероятно имате по-леки симптоми на ПМС. Физическите упражнения гонят депресията, коремните болки и смущенията на метаболизма, които са характерни за този период. Препоръчваме ви да тичате сред природата, вместо да натоварвате прекалено тялото си във фитнес залата.
Психическа нагласа
Опитайте се сами да контролирате емоционалното си състояние. Понякога това наистина е много трудно, но пробвайте сами да се настройвате по-свежо. Когато даден проблем ви се струва твърде тежък или ви се плаче без причина, бързо си го обяснете с ПМС и вътрешно се пошегувайте със себе си.
Стойте настрана от традиционните си дразнители (съседката или някой колега) и не се пренатоварвайте тези дни с работа. Ще ви застигне сериозна депресия, че не се справяте, защото през периода на ПМС, ставаме по-лениви и трудно се концентрираме.
Мислете по-философски и се опитвайте да релаксирате с приятни мисли и гледки.
Аромати и билки
Масажът и ваната с етерични масла имат невероятно влияние върху организма, когато сте в ПМС. Масажът ще помогне срещу задържане на течности, а ваната ще ви отпусне и ще прогони раздразнението. Лайка, роза и портокалови аромати са много благотворни за душевната хармония.
Предменструалният синдром все още ви притеснява? Не му се давайте и се заредете с добро настроение. Все пак съвсем скоро ще отмине.
Полезна информация,благодаря.
Страничка,специално за ВСИЧКИ,които ги обичат САМО като ПРИЯТЕЛИ) Добре дошли на всички сродни души!
) ---> http://www.facebook.com/pages/%D0%97...18128158249619
Обожавам ПМС то си защото ми подказва,че ше ми дойде (демек,че не съм бременна) хихих![]()
Да много благодаря. А тва за шоколада е много полезно, също защото през този период стават пъпки![]()
![]()
Аз пък искам да ви кажа как да намалите болката в корема или кръста ако има такава де
Тъй като през този период кръста и бъбреците са много чувствителни през зимата когато сте в цикал не ходете с голи кръстове а с боди например, защото това намалява болката при някой
До скоро нямах...но естествено..вече имам...сякаш само ПМС ми липсвашеИначе информацийката е добра..благодарско
![]()
Напълно съм съгласнаПървоначално написано от foxy-to
![]()
![]()