.
Отговор в тема
Страница 13 от 14 ПървиПърви ... 391011121314 ПоследнаПърви
Резултати от 301 до 325 от общо 335
 1. #301
  Повече от фен
  Регистриран на
  Nov 2011
  Мнения
  488
  Цитирай Първоначално написано от pepyyy Виж мнението
  Аз искам да питам, къде в това изречение има грешка. Гледах го, гледах го и пак не намирам грешка.

  Ключов момент за националното осъзнаване е Възрожденската епоха.
  Грешката е в главната буква. Възраждане се пише с главна буква, но възрожденска епоха с малка.

 2. #302
  dobra tema

 3. #303
  Мега фен Аватара на Anichkaxxwee
  Регистриран на
  Oct 2010
  Град
  Бургас
  Мнения
  12 839
  ^ Пише се на кирилица
  И на мен ми харесва темата.
  Ако обичаш някой, заради красотата му, не е любов, а желание!! Ако обичаш някой, заради интелигентността му, не е любов, а възхищение!! Ако обичаш някой, защото е богат, не е любов, а интерес!! Ако обичаш някой и не знаеш защо... това е любов... трябва да знаеш да обичаш без да губиш нищо в замяна...

 4. #304
  Е, аз съм поредната, която подкрепя темата. Имам не един приятел, който да пише на латиница(тук не съм сигурна за запетаята), и някои любими думички са "nz", "ok", "okay"(рядко), "kk", "as sam" и т.н. Чудя се, не може ли просто да пишат "добре", "не знам", запетайките обикновено ги няма, тиретата съвсем, може и правилно, не боли все пак.. Ако сега почна да "си чатя" с някой, със сигурност ще има още.. как да се нарекат.. бисери. И аз преди пишех на латиница, но по едно време ме хвана срам, после почнах да пиша като хората (правилно, доколкото мога). Все пак съм българка, гордея се с езика и писмеността ни. О, благодаря и за помощите, поне за тези в началото, бях забравила някои неща, понеже от 6-ти клас съм в Германия.
  Да стискаме палци, че повече хора ще сменят езика на клавиатурата си към BG (евентуално с малко..побутване ще стане). Амин .

 5. #305
  Много хубава тема Ще следя с интерес

 6. #306
  Lady D.
  Guest
  Полезно.

 7. #307
  Скулптор и скулптура. Виждала съм много грешки в тези две думи.
  И възпомЕнание и възпомИнание са дублетни форми.
  Последно редактирано от pepyyy : 02-22-2013 на 22:55

 8. #308

  Lightbulb Учтива форма

  Страхотна тема. За съжаление, аз съм заобиколен от неграмотни хора. Изключение са само някои от госпожите в училище, майка ми и сестра ми. Представете си роднините ми, половината учители (масово казват "...напримерно...", "...урокА, който учимЕ..." и други) и всичките ми съученици, които ,без изключение, говорят и пишат с много грешки (някои не пишат), а 1/3 от тях сричат по една дума на всеки 2 секунди. Познайте кой клас сме. Седми. Тази година ни чакат матури. Вие ще кажете, че не би трябвало да ме интересуват другите, но те ме дразнят, просто ме дразнят.

  Искам да допълня темата. Забелязах, че обяснението отпреди няколко години относно учтивата форма е непълно. Пише, че при учтива форма винаги след "-л" се пише "и", но има изключение. Ето го правилото:
  - Пише се "-ли", когато причастието в изречението е част от просто сказуемо, състоящо се от глагол в сложно време, и се съгласува с подлога "Вие": "Господине, ВИЕ сте забравиЛИ мобилния си телефон." или "Господине, ВИЕ бяхте забравиЛИ куфара си." "сте забравили" и "бяхте забравили" са прости сказуеми, тоест във всяко от тези сказуеми, двете думи са един глагол. Тук "забравил" е като действие и ако е отделно е глагол в преизказна форма.
  - Не се пише "-и", когато причастието в изречението е част от съставно именно сказуемо и се съгласува със самия род на лицето, към което се говори: "Госпожо, вие сте отслабнаЛА." "сте отслабнала" е съставно именно сказуемо. Тук "отслабнала" не е като действие, а нещо като състояние, като определение на госпожата. Да кажем "Госпожо, вие сте отслабнали.", е същото, като "Госпожо, вие сте момичета." (няма смисъл). Тук отново има изключение, когато изглежда като учтиво обръщение, но всъщност не е такова: ако с "Госпожо, вие сте отслабнали." се има в предвид детето или някой познат на госпожата. Същото е като:
  " - И вие ли сте болни?
  - Болни сме. Снощи вдигнахме температура и сега той кашля. Има някакъв вирус. На вас какво ви е?
  - Моя го хвана свински грип."
  Аз поне съм чувал подобни разговори, не знам за вас.
  Границата, между това кога да използваме л/ла или ли, е много тънка, но в крайна сметка в случая говорим учтиво и разговорът трябва да бъде на възможно най-високо ниво.
  Последно редактирано от hristo99 : 04-06-2013 на 23:00

 9. #309
  Някой може ли да ми каже дали "много бързам" е правилно?

 10. #310
  Супер фен Аватара на ~The Smile~
  Регистриран на
  Jul 2012
  Мнения
  1 738
  Цитирай Първоначално написано от icecandy Виж мнението
  Някой може ли да ми каже дали "много бързам" е правилно?
  В какъв смисъл дали е правилно?

 11. #311
  Супер фен Аватара на ~The Smile~
  Регистриран на
  Jul 2012
  Мнения
  1 738
  Цитирай Първоначално написано от hristo99 Виж мнението
  Страхотна тема. За съжаление, аз съм заобиколен от неграмотни хора. Изключение са само някои от госпожите в училище, майка ми и сестра ми. Представете си роднините ми, половината учители (масово казват "...напримерно...", "...урокА, който учимЕ..." и други) и всичките ми съученици, които ,без изключение, говорят и пишат с много грешки (някои не пишат), а 1/3 от тях сричат по една дума на всеки 2 секунди. Познайте кой клас сме. Седми. Тази година ни чакат матури. Вие ще кажете, че не би трябвало да ме интересуват другите, но те ме дразнят, просто ме дразнят.
  Честно казано и аз като чуя някого да говори неправилно, се вбесявам. Като например "На КОЙ е маркерА?" или "КОЙ чакаме?" и тези изречени неща са предимно от съучениците ми, и не само от тях... Бива ли да не знаят толкова елементарни неща...

 12. #312
  Сегодня я получил подарок, платье http://www.dressfirst.com/Mermaid-Sw...8025721-g25721

 13. #313
  Кое от двете изречения е правилното и защо?

  1. Трябва да проверя какъв е харда

  2. Трябва да проверя какъв е хардът

 14. #314
  Повече от фен
  Регистриран на
  Nov 2011
  Мнения
  488
  Второто, тъй като хардът (= дискът) е подлог и понеже е в мъжки род, то следва да е членуван с пълен член. Най-лесната проверка при членуване се прави с местоименията ТОЙ и НЕГО. Ако спорната дума от мъжки род е заместима с ТОЙ, то тя е подлог и е с пълен член. Ако е заместима с НЕГО или на него, по него, до него, зад него , с него и т.н, то тя е пряко или непряко допълнение и е с непълен член.
  Примери:
  Знам, че дискът е развален и трябва да бъде подменен.(Той е развален и трябва да бъде подменен)
  Не знам какво има на диска. (Не знам какво има на него)

 15. #315
  Страхотна тема! Много неграмотна нация сме!

 16. #316
  Точно от тук ли трябва да се учим как да пишем правилно?
  Който не го е учил,да го е учил. За негова сметка.
  Едва ли някой неграмотен ще се седне да прочете това.Мое мнение : )

 17. #317
  Прочетох цялата тема. Отнеми около 2-3 часа и смятам за нужно да се изтрият ненужните коментари. Темата е започната през 2007 година и продължава до днес. Наистина е помогнала на много хора. Дори на мен ми помогна, донякъде. Искам да я приключа, защото вече прочетох 20 коментара с хора негодуващи за писането на "НЕ ЗНАМ". А също и още 40 коментара с хора, които "одобряват" темата. Та, изнервих се от вас "спамъри"! Ето, откъде уча АЗ:
  1. files.107ou.com/200002673-040b405054/BG_pravopis.pdf
  (Копирате и поставяте в лентата за търсене)
  2. http://professionals.cibank.bg/media...hF7VbTEksZ.pdf

  Ако няма с какво да допълните, просто не си правете труда. <3
  Последно редактирано от Ko0Le37o0 : 05-13-2014 на 16:39

 18. #318
  Цитирай Първоначално написано от Mite94613 Виж мнението
  И кой е виновен ,че новото поколение сме много неграмотни? Копютъра ... Училището е виновно! В училище от 7-ми до 12-ти клас се занимаваме с произведения, които никой не чете, есета ,които се преписват от интернет и т.н. Във всички часове по литература и Български език от началото на годината досега учителят говореше някакви неща със скоростта на охлюв и целия клас ги пишехме без да мислим какво означават...И за това ще си остана неграмотен поне докато не отида в университет та даже и след това понеже искам да се занимавам с математика...
  От 7 до 12 клас се занимавате с произведения и не ви учат на граматика, защото се предполага, че до седми клас сте се научили да бъдете поне малко грамотни. Всички правила за правопис се учат до седми клас, а след това се повтарят, за да не бъдат забравени. Ако искаш да бъдеш грамотен, можеш да прочетеш първия пост в темата, но ако не искаш - тогава и с кофите да ти наливаме правилата в главата, няма да ги научиш. Когато отидеш в университет, вече трябва да си грамотен, а не тепърва да се учиш. И не обвинявай училището за това, че теб те е мързяло да четеш.

 19. #319
  [QUOTE=soneauy;10886746]Сегодня я получил подарок, платье

 20. #320
  Наистина и аз много се изнервям , когато видя нещо написано неграмотно! Аз съм на 14, но колкото и да не ми се учи по никой предмет, включително по български, той трябва да се научи! Просто им се чудя на мои съученици..... И да добавя нещо : Глаголът ''сипвам'' не се употребява за течности. Глаголът ''наливам'' трябва да се използва в такива случаи. Нека не се излагаме не само учениците , ами и всички. На много опаковки съм виждал написано примерно ''произведено в Варна'' ; липсващи запетаи и т.н.....

 21. #321
  Темата наистина е много добра, надявам се повече млади хора да я погледнат и да се замислят.

 22. #322
  манга, която искате:белина онлайн http://www.gogames.me/

 23. #323
  Мега фен Аватара на DieselBlood
  Регистриран на
  Feb 2008
  Град
  Въъъъ,маняк,ни знам ве!
  Мнения
  3 693
  Добре е някои хора във форума да я погледат тая тема, че като гледам, нивото на грамотност е паднало доста.
  http://www.teenproblem.net/f/viewtopic.php?t=220394
  една велика тема


  Боже,който си на небето,върни ни 2pac и си вземи Джъстин Бийбър!!!!

 24. #324
  Бих се радвала ако някой ми каже от къде да си сваля или ако може да ми изпрати упражнения по морфология. Упражнения, които аз да си правя, но след това да виждам как е правилно и къде са ми грешките. Доста търсих морфологичен разбор на изречение, но уви- не се получи мерси предварително, ако някой ми съдейства.

 25. #325
  Здравейте на всички. Съжелявам,че се включвам в тази тема,но съм нова и все още незнам как да направя тема,за което се извинявам.Искам да ми помогнете,разбира се ако е възможно за избор на няколко телефона.Конкретно съм се спряла на два модела Coolpad Porto или LG Spirit 4G LTE.Нямам кой знае какви големи изисквания относно телефоните.Искам да имат предна и задна камера,които да не са по-малко от 8 и 5,вградената памет 8 (не ми е нужно повече) и батерия-2000 mAh.Относно за двата телефона,които съм си харесала и двата имат свойте недостатъци и предимсва,но сеедно клоня повече към Coolpada.Единственото,което ме притеснява,че когато жената ми го предложи в Мтел и аз за първи път чух тази марка.След като го поразгледах в интернет започна да ми харесва и да ме впечатлява.Впечатлиме невероятната му тънкост 7,99 mm,което си е доста добре.Производителя е китайски,то и LG Spirit 4G LTE производителя е корейски.Ако може си кажете мненията относно двата телефона.Мерси, лек и приятен ден.

Правила за публикуване

 • Вие не можете да публикувате теми
 • Вие не можете да отговаряте в теми
 • Вие не можете да прикачвате файлове
 • Вие не можете да редактирате мненията си