Цитирай Първоначално написано от bboy_bunker
Мекането като национален спорт

Когато глагол в единствено число завършва на "М", в множествено число завършва на "МЕ".
Гледам - Гледаме
Искам - Искаме и т.н.

НО.... НЕ И ТАКА!!!
Свиря - Свириме (истината е Свирим)
Ходя - Ходиме (Ходим) и т.н.

По повод на това правило един радетел на мисълта каза:
Как да е грешно "ядем" бе?! Аз ядем, ние ядеме...
Това се проверява по много лесен начин-в българския език има 3 спрежения-първо, второ и трето. Проверяваме един глагол в кое спрежение е по следния начин: Спрягаме го в 3 лице единствено число. Ако вече спрегнатият глатол завършва на "е", значи е в първо спрежение, ако завършва на "и", следователно е във второ спрежение, а щом завършва на "а" или "я", то глаголът е в трето спрежение... Та сега-как да разберем дали трябва да е само "м" или "ме"-много лесно... Просто трябва да разберем в кое спрежение е глаголът-ако е в първо-няма нужда от "е", ако е второ- също, но ако е от трето спрежение-глаголът в първо лице мн.ч. трябва да завършва с наставка "ме" Примери:
Пиша-3 л. ед.ч. пише-първо спрежение, тоест няма нужда да слагаме "е" в 1 л. мн.ч. ПИШЕМ
Пищя-3 л. ед.ч.-пищи-второ спрежение, тоест не трябва да слагаме "е" след глагола в 1 л. мн. ч. ПИЩИМ
Гледам-В 3 л. ед. ч. ще стане гледа, тоест глагола е от 3 спрежение и ще стане "гледамЕ"

^ Дано сте ме разбрали /малко вероятно /