- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Училище и приятели
- Как да пишем правилно /граматика/
Често срещана грешка:
Грешно: СървАр
Правилно: СървЪр
Особено да си обърнат внимание младите уеб-мастъри по ЦС сайтовете, защото е грозно.
Нее,не ме разбра правилно.Имах предвид точно сложните думи.Като природоматематически примерно?Първоначално написано от AnIcHkAtA
Ако познавате някого, който не харесва ЧъкПървоначално написано от qsmin
Норис, няма да го познавате за дълго.
Има вероятност от 100% Чък Норис да ти е баща.
Черно-бял не се пише слято никогаПървоначално написано от MP
.Същата логика вадиш, независимо дали е в единствено, или множествено число.Слагаш му пълен член.Ако дойде на втората част от думата, знчи има тире.
черно-белиЯТ и черно-белиТЕ
Няма как да го членуваш черният бял.Ако използваш еднородни части, тогава е различно, но и смисълът е различен.
Черните и белите гълъби отлетяха.
Черните, белите гълъби отлетяха.
Тук са си отделни думи.Но ако искаш да кажеш "Черно-белите гълъби отлетяха", ще го напишеш с тире, защото няма еднородни части.
Страшно ти го обясних просто.Ако не си разбрал-питай.
Не си до мен да видиш плача ли, целувките за други харча ли.Няма начин да знаеш, че сърцето ми цялото е пълно с теб.
И вечер спя до телефона си, но лъжа пак с колко лягам си.Не, не искам да знаеш, че в леглото ми само тишината лежи...
За черно-белия не помислих като писах,тази дума по принцип знам,че се пише разделно,сега знам и защо де,но си редактирах мнението и дадох друг пример.
В природоматематичеси втората част на думата може да се членува - природо-математическият.Тук имаше нещо,като отношението към съществителното.Дали и двете части се отнасяли към една дума,дали можело да се каже природен и математически профил и тъй като не може,се пише заедно.Но нямам представа дали е точно така.
Едит : няма да си трия глупостите,надявам се моите заблуди да помогнат на някой,който иска да се научи да пише.
Все пак не се отказвам,намерих в речник думата военнопромишлен,примерно.Д али горното ми обяснение е в сила за тази дума?Военнопромишлен завод,военен и промишлен.Значи заедно?Може да се членува и военен и промишлен,но се губи смисълът.Или може би защото идва от словосъчетанието военна промишленост?Дали именно ако думата е образувана от словосъчетание се пише заедно?Черно-бял не е от словосъчетание,нито пък природо-математически.Няма природна математика.
Уикипедия:
Слято писане [редактиране]
Ако съставните думи не са равноправни, като втората дума е главната, тогава пишем слято, без тире. Пример: „тонрежисьор“, „генералмайорски“ (тук „майорски“ е главната дума, защото е прилагателно, също като цялата дума, но: „генерал-майор“).
Слято се пишат наречия, образувани от съчетанието на предлог и наречие:
откога, докога, откъде, докъде, отсега, досега, отскоро, доскоро, оттам, дотам, оттук, дотук, оттогава, дотогава, отвсякъде, навсякъде, откакто, отрано, поотделно
Изключение 1. Тире се използва, ако първата дума е буква, число или изобщо по някакъв начин особена. Например: „гама-лъч“, „5-годишен„.
Изключение 2. Фразеологични съчетания от две съществителни, независимо кое е подчиненото, се записват с тире. Например: „гайтан-вежди“, „жар-птица“, „очи-череши“.
Не си до мен да видиш плача ли, целувките за други харча ли.Няма начин да знаеш, че сърцето ми цялото е пълно с теб.
И вечер спя до телефона си, но лъжа пак с колко лягам си.Не, не искам да знаеш, че в леглото ми само тишината лежи...
Начи за черно-бял и светлолилав има правило, че когато са 2 цвята, се пишат полуслято, а когато е нюанс и цвят, се пише слято.![]()
Американски форум - задаваш въпрос и ти отговарят..
Руски форум - задаваш въпрос и на теб ти задават...
Български форум - задаваш въпрос и всички ти обясняват колко си тъп..
...То и аз постоянно я бъркам тази граматика![]()
много се дразня но .. има си време да пиша правилно ...
![]()
What if I say that I feel weird ... would not be allowed to be suffering?
Не, бе. Има предвид ония кифли, дето пишат на всяка дума: МимЕнЦетУуУуу е лигГафЧииИи или нещо подобно.Първоначално написано от AnIcHkAtA
❝ Аз те моля, затвори очи,
ти недей да плачеш, знам че те боли,
от мойта стая бяла с безброй врати
защо избяга?..❞
охх в петък съм на изпит по Българси език и Литература след 7-ми клас .. дано да го изкарам![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
то това е чуждица... и малко хора обръщат внимание на това как се произнася на английскиПървоначално написано от Lucho
по всичко друго може да съм зле, ама граматиката ми е на прекрасно ниво
![]()
И аз имам да кажа нещо- много ,много често срещана грешка : съжЕлявам.
Хора,запомнете! Пише се :съжАлявам!!!!
Искам да добавя, че в множествето число думата "чао" НЕ се произнася "чао-ТЕ", а както си е в единствено число ЧАО.![]()
Be Fresh![]()
НЕ съм от София!!!
Ти шегуваш ли се?Какво множествено число те гони бе?![]()
![]()
![]()
![]()
Първоначално написано от KumchoValcho
![]()
![]()
Мда, кой казва чаоте?!
а какво ще кажете за това:
![]()
![]()
защо избяга?..❞
На едни мандарини на пазара пишеше "сочни и слаТки", а веднъж, като ходихме на село, видяхме табела "Пуйко Ферма".
![]()
Male
Първоначално написано от BrainlessROCKBABY
![]()
![]()
![]()
![]()
Кат, велика си![]()
Септември пак ше атакуваме Делника и злата продавачка.
/офтопик
Браво за темата!
От тоя 7-ми клас се научих да пиша правилно..ама някои са пропуснали![]()
Веднъж виждам табела "При обощаря". Сигурно този поправя обовки![]()
Винги обръщам внимание на граматиката,полезно е да се знаят правилата![]()
Първоначално написано от YourFavouriteDrug
о, да, и специално ще си нося граматика, а ако не - поне Анито(яката ни даскалка по БеЛ)![]()
защо избяга?..❞
от първа стр.:"Думата е ЧОРАПОГАЩИ и няма единствено число. Като дънки ( за изненада на бургазлии, според които се казва дънкитоwink.gif
Идва от гащи+чорапи. Чисто и просто."
Не е вярно, има дума чорапогащник (ед.ч.) и чорапогащници (мн.ч)
![]()
Никога не казвай никога, защото ти се връща.
Смехът е заразен. Бъди преносител!
Кой/кого, някой/някого, никой/никого или едни от най-големите врагове на учениците
Да, тези думи се намесват в преразкази, тестове, есета... - почти всичко, свързано с правопис и граматика. Много вероятно е никой в ежедневието ви де не обърне внимание, че сте сгрешили кой с кого, даже голяма част от учениците не правят разлика и точно затова тези двойки думи са толкова коварни. Който си е научил урока, ще каже "Кой и кого са въпросителни, някой и някого са неопределителни, а никой и никого - отрицателни местоимения." Съществената разлика обаче се състои в друго. Кой, някой и никой са именителен падеж(т.е. те играят ролята на подлог в изречението=вършат действието), докато кого, някого и никого са винителен и понякога дателен падеж(т.е. играят ролята на допълнение=получател на действието). Точно в това се състои трудността, свързана с използването им. За да разберем дали трябва да използваме именителната или винителната форма, трябва първо да направим синтактичен анализ(=да определим главните и второстепенните части).За пример ще дам изречението "Кой/кого търсите?". Изглежда безобидно, нали? Повечето ученици ще си кажат "Търсите е сказуемо, кой/кого е подлог, защото няма друга дума в изречението=трябва да е кой". Да, ама не, защото във въпросното изречение подлогът е изпуснат. Сказуемото търсите е от 2л., мн.ч., така че можем да заместим изпуснатия подлог с вие. Изречението би изглеждало така: Кой/кого търсите вие? Лесно се вижда, че кой/кого не играе ролята на подлог=винителен падеж=трябва да се напише кого. Но ако някой(не някого) ви се обади по телефона, едва ли ще започнете да мислите и най-накрая ще му кажете "Кого търсите?", нали? Не се притеснявайте, ако се упражнявате, след време ще го правите машинално, без дори да се замисляте. И тогава няма да ви побиват тръпки при мисълта за тест по български(не е изключено, но това е друга тема o.O).
Надявам се да съм помогнал.![]()
П.П. Нарочно съм пропуснал всеки/всекиго, за да не стане текстът много дълъг. Ако съм допуснал някакви грешки при правописа или нещо друго, казвайте.![]()
^"тези думи" се наричат..(познайте!) - местоимения (lol!)![]()
защо избяга?..❞