Цитирай Първоначално написано от My_Dear
"кой учебник по анатомия си чела." - няма как да ти кажа - аз съм хвърляла по едно око, така да се каже, върху учебниците на баба ми и дядо ми, не им знам авторите. Игнорирам заяждането.

"зачеването не е част от анатомията.' - Не е. Но е тясно свързано с нея.

"Ако учебниците по анатомия бяха за всеки, тя щеше за се изучава в гимназията, а не в университета..." - Да, защото все пак в тях е поместен огромен обем от информация. Една част от тази информация обаче все пак се изучава в гимназията. В осми клас се изучава точно анатомия на човешкото тяло (или девети за някои училища, но това са подробности).

"бременност не е абстрактно понятие" - Именно. И точно затова си има само едно определение за понятието.

Относно примера ми, явно не съм се изразила достатъчно ясно, за да бъда разбрана.

Прилагам още един аргумент към тезата си - спешните контрацептиви. На листовката им пише, че те предотвратяват бременността. Както на всички им е ясно, те действат така, че пречат на оплодената яйцеклетка да се захване за маточната стена, не пречат на оплождането - няма как.
Следователно => още един медицински документ, който твърди, че бременността настъпва със закрепването на оплодената яйцеклетка за маточната стена.
1. Не игнорирай заяждането - не е учтиво. Не можеш да се позовеш на източник, който не ти е известен - това навежда на мисълта, че си измисляш.

2. И ембриологията е тясно свързана с анатомията, но си има отделен учебник за нея, нали... И аналитичната геометрия е свърана със стереометрията, но когато те интересува стереометрия, не отваряш учебник по висша математика, нали?

3. Но учебник за 8. клас се казва "Биология", а не "Анатомия", ако не си обърнала внимание. Разликата между двата вида учебници е именно в специализираната насоченост и по-сложния език в единия.

4. Точно така. И то е: "състояние, при което в тяло се развива ембрион или плод, след сливането на яйцеклетка и сперматозоид". Което започва веднага след оплождането.

5. Определение за спешна контрацепция: "лекарство, което предотвратява овулация или зачеване, както и последвалото вгнездяване на ембриона". За пояснение: Сперматозоидите могат да запазят оплодителната си способност до 2 дена. Ако през това време настъпи овулация, ще последва сливане на сперматозоид с яйцеклетка. Затова спешната контрацепция има и такъв ефект.

6. Ммм, най-после си каза кой "медицински документ" четеш... Добре, щом листовката на Ескапеле е по-силен аргумент от учебник, би ли ми разяснила нещо. Според теб, ембрионалното развитие в маточната тръба не спада към бременноста. А към какво тогава?

7. Още един, казваш. Че ти досега друг не си назовала. И, не, неизвестните учебници на баба ти и дядо ти, които аз не мога да видя, за да се уверя, че наистина там пише, че бременността започва не със забременяването, а с вгнездяването на морулата, не се броят.

ПП: По-добре попитай някой лекар, който да ти обясни, че бременността продължава 9 месеца. И, теоретично погледнато, когато морулата не успее да се вгнезди в лигавицата на матката, бременността е "предотвратена". Но не и забременяването. Защото то се е случило няколко дена по-рано.

ПП2: Защо не пишеш на изд. Булвест 2000, че са наели некадърни специалисти да напишат учебник, с който се кандидатства в медицинските унивеситети и така бъдещите лекари са обречени на незнание още от 8.-9. клас?