.
Отговор в тема
Страница 1 от 6 12345 ... ПоследнаПърви
Резултати от 1 до 25 от общо 140
    Град
    Варна

ЛЪЖИТЕ ЗА МАТУРИТЕ! - ДОКОГА?!

Толкова много лъжи се казаха относно матурите 2008 година, толкова много слухове се появиха. За това ето каква е истината:
    Лъжа номер 1 : Матурите ще станат вход за по-голяма част от висшите училища (според г-н Вълчев )
    Едва пет университета изразяват готовност да приемат студенти със задължителни държавни зрелостни изпити ( сред които са Шуменски, Русенски и Технически университет). За справка - висшите учебни заведения в България са над 30. СУ категорично отказва да приеме матурата като вход.
    Лъжа номер 2: „Системата на външно оценяване се въвежда от миналата година и матурите са важен компонент в тази система за външно оценяване” - Даниел Вълчев
    Според т.2 от Националната програма за развитие на училищното образование 2004г. - 2015г. приета от НС :
    “Наред с това отсъствието на национална система за външно оценяване не позволява да се съизмерват постиженията на учениците от един випуск в различните училища и да се съпоставят резултатите на учениците от различни випуски.”
    И в подкрепа на горния цитат, в сутрешния блок на БТВ новият ректор на СУ Иван Илчев заяви:
    “Когато в България има един национален екзаминационен център, в който да се проверяват матуритетните работи в цялата страна, тогава висшите училища нямат основания да не приемат матурите като входен изпит. Ние искахме да участваме активно в подготовката на матурите като институция, която е заинтересувана от качествени кандидат-студенти и качествени студенти. За съжаление матурата си се готви изцяло от министерството.”
    Много ученици ще бъдат принудени да ходят на частни уроци ако има държавни зрелостни изпити. Дори в държавните училища предлагат оферти за подобен вид “услуга”. Следователно матурите ще оценяват “частните уроци”?!
    Лъжа номер 3: “Матурите ще са вход за висшите училища в Европа” - Кирчо Атанасов, заместник-министър на образованието.

Не само, че няма да са вход за Европейските ВУЗ-ове, но и ще затруднят кандидат-гимназистите при тяхното кандидатстване. В Англия например изискванията към кандидатите са сертификат удостоверяващ владеенето на английски език , мотивационно есе, академична справка за оценките от 9 до 11 клас и препоръка от преподавател или специалист в областта на избраната специалност (www.ucas.com ). Българската матура по английски език по никакъв начин не може да се сравнява с признатите по цял свят SAT, IELTS, TOEFL и т.н. Зрелостниците които искат да кандидатстват в Германия са възпрепятствани от факта, че след като бъдат приети трябва да изпратят диплома за средно образование в началото на лятото , която те получават след средата на юни месец! (евентуално)
    Лъжа номер 4: Никой от дванадесетокласниците не може да каже, че е изненадан от матурите, тъй като още миналата година на сайта на министерството е обявена цялата информация и в много училища са проведени пробни матури.- Кирчо Атанасов
    Прието беше, че някой випуск, някога ще държи матури, но не беше ясно кой и кога. С административен акт, на 14 септември 2007 г. ( 1 ден преди началото на учебната година ) министър Вълчев постанови випуск 2007/2008 да бъдат първите, които да държат матури!

Лъжа номер 5: „Дори тази година да се проведат държавни зрелостни изпити, или следващата, или по-следващата, когато Парламентът реши, около тези изпити няма да се допуснат частни уроци! За да няма някакво недоразумение. На няколко основания няма да се допуснат частни уроци. Уверявам ви, че поне докато аз съм министър, няма да се допуснат частни уроци! Благодаря.”

Още от началото на учебната 2007/2008 година започнаха оферти за частни уроци ЗА МАТУРИ в ДЪРЖАВНИТЕ училища. (”Прилагането на изпити „на изхода” на средното образование значително подобрява прозрачността, а оттам – и отчетността на училищата.” - Industry Watch) Средно 1000 лв. на година излиза това обучение, пари които излизат от джоба на “богатия” български родител.
    Учениците масово ходят на частни уроци, защото смятат, че училището не им дава нужната подготовка.

Разпространявайте това на всички ваши познати, по всички чатове и всички форуми където имате регистрация! Нека разпространим истината!!!

Мега фен Аватара на AliceSw
    Град
    a place called home
    офффффффф, я вземи се застреляй

за какво си ходил на училище 12 години като не можеш да изкараш две петици на ниво СОУ

готови сте да проучите цялата конституция, ама не можете да си седнете на задниците да научите български
    Това е болест да съм влюбен в теб,
    това е болест, вярвам на приятел.
    Това е корист - целият живот,
    това е грешка, но тя не се повтаря....

Повече от фен Аватара на Octofunk
    Град
    New Kind of World
    Проблема на повечето ученици, които сега ще държат матура е, че ще лъсне истината за техните "шестички" и колко дефакто знаят по дадените предмети.

Добре бе винонвни сме, че протестираме срещу матурите добре. А защо протестираме, може би защото самото образование е на много слабо ниво. Не се отпускат никакви средства за образованието. Аз съм 12ти клас и имам 3 вида практики, и какво правиме в тези практики едно НИЩО , защото няма пари. Кои са винонвни учениците. Как искате да изкараме матурите, като някой глупак в министерството е написал програмата за цялата учебна година, а той горкия си няма и на понятие за какво става на въпрос(кара ме да чета преди да съм учил азбуката ) е извинете ама и ние сме винивно от части но не можете да ни обвинявате за всичко

Град
    Варна, морето, сините вълни...
    Най-добре е да останат тази година, за да може догодина когато аз ще съм 12 клас нещата да бъдат уредени и всичко да е наред, така че да ги зачитат за вход. Принципно е истина, че има доста неуредици около тях, но за първите винаги е така - нещата не са уредени и не наред. Но за да бъдат уредени и нормални нещата при мен догодина тази година трябва за са първите.

Интересно ми е (без да съм съвсем запознат), защо се притеснявате от матурите след като те няма да са вход? Нали оценката от тях няма да зависи като кандидаствате за Софийския и повечето университети? Не мисля, че трябва да има притеснения. Какви притеснения би породил изпит, на който си длъжен да се явиш, но няма никакво значение и оценката от него не зависи никъде?

много кратко и ясно. Харесва ми.
    Цитирай Първоначално написано от exploitedteen
    цяла нация отличници, а една матура ги притеснява... смях...

Град
    Варна
    @Mo6no

Нямаш и представа какво говориш примерно ти си изкарвал 6-ци през всичките години от 9 до 11 и на матурата имаш 3, 3 ти остава защото на матурата има въпроси които не са на твоето ниво на образование.
    Цакаш ли сега... И до година пак ще има така че се успокой.

А за образованието във скапаната ни държава ми не знам няма такова нещо тука какво е образование ??????
    Я се стегнете и не се правете на някакви професори само в форума.

Животът е пълен с изпити.. свиквайте

Мега фен Аватара на Blab
    Пишеш "във" пред "с", за Бога!
    Само последните ти 2 точки считам за приемливи.
    Останалите са изопачени и извадени от контекста.
    Въобще и не се готвя за матури, ти навреме се сещаш.
    Иначе, да - излишен е подобен изпит за хора, доказали уменията си.
    Но за такива, като теб - винаги!

аве ей бастуни малки "нека тази година да има матури,че догодина всичко да е наред" вие сте били големи мозъци ве ! Тази година ще имаме матури,ама знаете ли какво малки тъпаци,всички ще изкарат матурите с високи оценки ,защото иначе ще значи че не са си свършили работата тези от МОН!

Мега фен Аватара на shadow4e
    Град
    София
    На мен тази матура, наистина, ще ми е в тежест, аз имам само 2 часа литература седмично и сега сме се върнали на Яворов, защото, разбира се, че с толкова часове не можем да сме взели колкото други с 6 часа. Да кажа само, че съм 12-ти клас, а Яворов се учи в 11клас, миналата седмица пък взимахме Вазов, който е вторият по ред от 11 клас. Аз лично не се притеснявам, все тройка ще вържа и от обща култура и сега както се насочих вече към СУ се радвам, че за там няма да ми трябва тази матура, защото аз 6 на нея не мога да изкарам. Тестът ще го направя, едва ли ще е труден, но писането въобще не ми се отдава. Принципно в у-ще 6-ци изкарвам на устно изпитване, защото учителят ти не ни иска да му разтягаме локуми, а да отговаряме с по 1-2 изречения, обаче на писмените... Не че като оценки са лоши 4-5, въпросът е, че аз си знам, че не мога и ми е голяма мъка. Но не смятам и да седна да се готвя за матурата, като пиша теми. По принцип и не подкрепям писането на тема при задължителната матура, тъй като показва точно заложбите на човек. Аз и да искам не мога да се науча да пиша хубаво. Затова и моето мнение е, че трябва да има една задължителна матура Български+Литература тест, втора по избор, като втората да може да бъде и Литература тема. За мен и това е схемата, която трябва да се осъществи, за да станат матурите вход за ВУЗ-овете.
    Тъй като в този си вариант тази по БЕЛ, определено, би била на много по-ниско ниво отколкото темата на КСК-то

Но иначе ми е смешно, когато чуя, че матурите най-после щели да покажат колко знаят учениците. В доста от селата картинката ще бъде една и съща съседката, с която майка ти клюкарства по цял ден, ще ти бъде квестор, а г-жата по литература леля ти, която, случайно, ще ти направи теста.

Цитирай Първоначално написано от alice sw
    офффффффф, я вземи се застреляй

за какво си ходил на училище 12 години като не можеш да изкараш две петици на ниво СОУ

готови сте да проучите цялата конституция, ама не можете да си седнете на задниците да научите български
    Ало грамотната !!!!!!Къде са ти главните букви и къде ти е обособяването на иречението?

Знанията за успешно взимане на матурата ще са съобразени със средното ниво за СОУ, а не специализирани гимназии, които имат по 12 часа от дадения предмед...

Момченце_89,
    драги ми Смехурко, пиша ти, за да се посмееш.
    Ти с твоето ниво на грамотност, не заслужаваш и диплома за основна образование, а си тръгнал да се притесняваш от матури (зрелостни изпити ) и диплома за средно образование. Те матурите са за такива като теб, които с лизане на учителски гъзове и зубрене са се промъкнали в 12-и клас и най-нагло гледат и към висшето образование, а после поредният кадър с нереална диплома и големи претенции.

Отличници... хахахахаха смях на клечка...
    И как се изкарват оценки без подмазване и учене(зубрене) о просветена ,моля разясни ни!

Град
    София
    Извинявам се, че отговарям вместо уважаемият exploitedteen..
    С учене и разбиране. Както и с нормално, възпитано и учтивно поведение.

Град
    София
    Експлойтед, не е така. Има си списък с произведенията, които ще влизат в матурата и този списък го качиха през лятото, миналата година беше друг и съответно ние учихме само задължителните, но в новия има доста промени. За министерството ние трябва да сме ги взели тези неща. Няма значение, де, има време до матурата. Ще си седна и ще уча 5 дена преди матурата /преди това ще ми е изпитът по математика и ще си уча за него, естествено/. И все си мисля, че и за 5 дена мога да изкарам 4 Ще разберем като му дойде времето.

Един въпрос:

Защо като си слаб по даден предмет се оплакваш от това, че не го можеш, но все пак искаш висока оценка на всяка цена?
    Кого лъжеш???
    Няма човек, който да е добър във всичко. Аз бях зле по математика, физика и химия и никога не ми е пукало за оценката, защото съзнавах, че не са моята сила и не заслужавам да имам оценка, която да е толкова висока, колкото на други мои съученици, които бяха добри в това. Същото важи и по литература примерно, където беше смешно хора, които нямат никаква абстрактна мисъл, стил на писане или каквито и да е знания, да имат петици, а аз отличен.

И с чужденци съм си го говорил това, просто не е възможно да си отличник по всичко. Това са болните мечти на комунистите, но просто извратиха децата и родителите да станат бележкари и зубрачи, а сега идва голямата, лоша матура и на всички им се дръпна лайното нагоре.
    не бягай от въпроса.Как да искарам 6 по математика а? А шибаната оценка ми трябва защото в белия свят където мисля да избягам ги гледат всички оценки мамка им.

Мега фен Аватара на Blab
    Оу, има всестранно надарени деца.Гордея се, че познавам няколко.

Но този спор, относно реалността на текущите оценки, е безкрайно дълъг, да не кажа нерешим.
    Децата си купуват една книжка с анализи, зазубрят даден критически текст, вдигат ръка и получават 6-ица.Учителят е наясно, че думите, излезли от устата на изпитвания, не му принадлежат, но са длъжни да поставят отлична оценка.

Цитирай Първоначално написано от be_true
    Оу, има всестранно надарени деца.Гордея се, че познавам няколко.

Но този спор, относно реалността на текущите оценки, е безкрайно дълъг, да не кажа нерешим.
    Децата си купуват една книжка с анализи, зазубрят даден критически текст, вдигат ръка и получават 6-ица.Учителят е наясно, че думите, излезли от устата на изпитвания, не му принадлежат, но са длъжни да поставят отлична оценка.
    бинго 10 точки ,виждаш ли нещо нередно в това?

Мега фен Аватара на Blab
    Да!
    Отлични оценки по литература трябва да получават мислещи деца, а не зубрачи.

Да!
    е ти ме уби !Върху какво да мисля ,как Наско Далчев си е бъркал в носа и е писал безсмислени стихотворения ли?

да беше избягал в белия свят по-рано

Но пак в зависимост от това, къде искаш да ходиш (изкл. кандидатстване в Германия по диплома, което май е твоят вариант) трябва да държиш някакви изпити.
    А как да изкараш 6 по математика??
    Искаш ли да ти покажа колко тетрадки съм изписал и сборници решил??? И то защото бях слаб по математика и се опитвах да я разбера, всичко това беше извън учебно и не ме караше никой, а сам се опитвах?

Баща ми винаги ми е казвал:
    "Как знаеш, че не можеш нещо, без да си опитал да го направиш?"
    Ето тук идва и разковничето:

Ти опитвал ли си да си съдереш гъза или само чакаш да минеш между капките?

Ако си мислиш, че в чужбина следването ти ще е като в училище- жестоко се лъжеш, тогава матурата ще ти се види като приятна среща с приятели на по бира и картофки.
    Е да ама не ,учиш това детос и си избрал да учиш в америка и в германия даже и във великобритания са го измислили много отдавна 3 задължителни предмета и другото каквото ти душа иска.

Град
    София
    Относно това, че не всички са за 6-ци така е. Аз и затова не претендирам за повече, но за да бъдат вход за ВУЗ трябва да има отсяване, което да става с отделна матура по литература, която да е по желание, на която да се яват точно хората като теб, на които има харесва и им се отдава, които искат да се занимават с това. А за всички остани трябва да има задължителен тест по граматика и общо познаване на българската литература. Тестът нека да има и отворени въпроси, въпросът е, че критериите не могат да бъдат едни и същи. Все пак тук се иска тема от 4 страници, а от тези 4-ри страници от университетите няма как да разберат дали, наистина, имаш талант или е било просот късмет, поне аз така смятам. А за предметите в у-ще си прав, в днешно време се пишат твърде много шестици.

Мега фен Аватара на Blab
    Това е изкуство.То се чувства!Всеки намира по нещо за себе си.

Тук ще отбележа приликата с математиката.(Да, с математиката.)
    Тя се чувства.Или го виждаш, или не.И сто пъти да започнеш една задача, всеки път вървиш по едни и същи стъпки.И тогава завърташ листа.

"Наско" Далчев е вложил в произведенията си адски много скрит смисъл и символика, а това че ти не можеш да достигнеш до нея показва нещо...

и то е, че оценката ти по литература не трябва да е повече от 3
    но ти сигурно си отличник и се мислиш за много умен, а даже и си позволяваш да кажеш "Наско" при положение, че този човек е бил доста уникална личност.
    Нарочно написах "Наско" ,зада покажа отношението си към него ,а и политература имам 6 ,просто имамм добри помагала

Град
    София
    Цитирай Първоначално написано от kahn
    Да!
    е ти ме уби !Върху какво да мисля ,как Наско Далчев си е бъркал в носа и е писал безсмислени стихотворения ли?
    Стихотворенията на Далчев въобще не са безсмислени и това, че ти не можеш да ги разбереш си е лично твой проблем. Може да не харесваш някой автор как пише, неговите произведения, но това не значи, че те са безсмилслени и да не можеш да си изградиш представа какво е казва той с тези си свои стихове.

Цитирай Първоначално написано от kahn
    да беше избягал в белия свят по-рано

Но пак в зависимост от това, къде искаш да ходиш (изкл. кандидатстване в Германия по диплома, което май е твоят вариант) трябва да държиш някакви изпити.
    А как да изкараш 6 по математика??
    Искаш ли да ти покажа колко тетрадки съм изписал и сборници решил??? И то защото бях слаб по математика и се опитвах да я разбера, всичко това беше извън учебно и не ме караше никой, а сам се опитвах?

Баща ми винаги ми е казвал:
    "Как знаеш, че не можеш нещо, без да си опитал да го направиш?"
    Ето тук идва и разковничето:

Ти опитвал ли си да си съдереш гъза или само чакаш да минеш между капките?

Ако си мислиш, че в чужбина следването ти ще е като в училище- жестоко се лъжеш, тогава матурата ще ти се види като приятна среща с приятели на по бира и картофки.
    Е да ама не ,учиш това детос и си избрал да учиш в америка и в германия даже и във великобритания са го измислили много отдавна 3 задължителни предмета и другото каквото ти душа иска.
    и ти какво искаш да учиш??
    явно не е български език...
    ами да не искам да уча литература искам да уча история и това е,в историята си пише за наситина значими хора ,а не някакви ,които седят и си драскат нещо.

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си