.
Отговор в тема
Страница 3 от 6 ПървиПърви 123456 ПоследнаПърви
Резултати от 51 до 75 от общо 135
    Цитирай Първоначално написано от _Cuddly_
    Цитирай Първоначално написано от Freeminded
    За съжаление не четете книги и затова дори книгата да е хубава, вие просто нямате желанието да я четете защото мозъците на повечето ви са закърнели. Харесвате Хари Потър и други комерсиални боклуци защото евентуално гледате филма по самата книга. Редки са случаите да чуя от някой приятел, че е прочел нещо. А колкото до книгата "До Чикаго и назад", имайте предвид, че това е просто пътепис. Работата е там, че поколението ви не може да отсъди стойността и тъй като тя изобразява впечатленията на един българин, който е бил в Америка преди цели 200 години и в нея описва толкова неща, които до преди 10-20 години в България още не ги е и имало. До това време наистина е показвала разликата между Новия свят и нашата бедна балканска държавица. Сега контраста не може да се усети от днешното поколение, защото посланията са далеч от възможностите му да ги осмисли, но книгата наистина е стойностна.

О, Премъдри, защо ли някак си не съм съгласна с теб? Хайде на квалифицирай хората, без да имаш ни най-малка представа за тях, става ли? Някак си е ограничено...

Аз чета и то не от вчера.

И вече казах, че "До Чикаго и назад" е пътепис, но тази книга не ме обогати по никакъв начин, не ми даде нищо (за разлика от много други, които съм чела).

Да, може би е била стойностна.. преди около 200 години например?
    Отбелязах, че хората които я намират за стойностна не са от твоето поколение, както ме разбра. А колкто до конфликтното мнение, което написа мисля, че можеше да го спестиш. Аз не квалифицирах хората по начина, по който ти го направи в смисъла на това, което се разбира от твоя контекст. Така че все едно, нека всеки чете литературата която го интересува или пък ако ще да не чете. Негов си избор. Пък и аз не съм любител на евтините спорове. Сигурен съм, че имаш вкус към това, което четеш за това и не съм се обърнал конкретно към теб. Това далеч не значи, че всички ви квалифицирам в една група щом примерно това, това и онова не ви харесва. Но да не преповтарям горенаписаното. Това е все едмо да втълпявам на някого нещо против волята му. Като разбирай, че отново не се се обръщам конкретно към теб, а просто към тези, които заклеймяват нещо като безмислено ако не им е по вкусовете.

Супер фен Аватара на FelisDirus
    За съжаление не четете книги и затова дори книгата да е хубава, вие просто нямате желанието да я четете защото мозъците на повечето ви са закърнели. Харесвате Хари Потър и други комерсиални боклуци защото евентуално гледате филма по самата книга. Редки са случаите да чуя от някой приятел, че е прочел нещо. А колкото до книгата "До Чикаго и назад", имайте предвид, че това е просто пътепис. Работата е там, че поколението ви не може да отсъди стойността и тъй като тя изобразява впечатленията на един българин, който е бил в Америка преди цели 200 години и в нея описва толкова неща, които до преди 10-20 години в България още не ги е и имало. До това време наистина е показвала разликата между Новия свят и нашата бедна балканска държавица. Сега контраста не може да се усети от днешното поколение, защото посланията са далеч от възможностите му да ги осмисли, но книгата наистина е стойностна.

О, Премъдри, защо ли някак си не съм съгласна с теб? Хайде на квалифицирай хората, без да имаш ни най-малка представа за тях, става ли? Някак си е ограничено...

Аз чета и то не от вчера.

И вече казах, че "До Чикаго и назад" е пътепис, но тази книга не ме обогати по никакъв начин, не ми даде нищо (за разлика от много други, които съм чела).

Да, може би е била стойностна.. преди около 200 години например?
    Отбелязах, че хората които я намират за стойностна не са от твоето поколение, както ме разбра. А колкто до конфликтното мнение, което написа мисля, че можеше да го спестиш. Аз не квалифицирах хората по начина, по който ти го направи в смисъла на това, което се разбира от твоя контекст. Така че все едно, нека всеки чете литературата която го интересува или пък ако ще да не чете. Негов си избор. Пък и аз не съм любител на евтините спорове. Сигурен съм, че имаш вкус към това, което четеш за това и не съм се обърнал конкретно към теб. Това далеч не значи, че всички ви квалифицирам в една група щом примерно това, това и онова не ви харесва. Но да не преповтарям горенаписаното. Това е все едмо да втълпявам на някого нещо против волята му. Като разбирай, че отново не се се обръщам конкретно към теб, а просто към тези, които заклеймяват нещо като безмислено ако не им е по вкусовете.

Не бих нарекла това "евтин спор", но ти си знаеш.

Естествено, че не си искал да обидиш мен, но исках да ти покажа, че не всички са безмозъчни и четат Хари Потър.

И чак пък конфликтна... по-скоро иронична.

А колкото до "заклеймяването" - това си е лично мое мнение и на базата на това, което съм чела - подбирам. За мен стойностни са тези книги, които са ти дали нещо, които са те докоснали по някакъв начин, научили са те на нещо.
    И като цяло мога да кажа анатема на Вазов, този "велик" писател. Но в предишни постове ясно съм изразила и защитила позицията си, затова няма да го правя пак.
    Собственост на Canis_Dirus

Цитирай Първоначално написано от exploitedteen
    колко жалко, че е писана преди малко повече от 100 години, но има и друг момент...
    Когато и да е писана, все едно. Това не е от книгите, които ще дам на децата си да четат един ден, така че и не се интересувам особено от подобни факти, макар че е хубаво да ги знам от обща култура.

Супер фен Аватара на rosskata
    Град
    Варна, Морето, Сините Вълни...
    Естествено, че не си искал да обидиш мен, но исках да ти покажа, че не всички са безмозъчни и четат Хари Потър.
    Oкога пък четенето на някоя книга те прави безмозъчен?
    Въобще не се чувствам по- тъпа от преди, а съм ги прочела всичките Хари Потъровци, и мога да кажа на всички плюещи, вместо да плюят напосоки, да вземат да прочетат поне последните 2-3 , и тогава да критикуват и обсъждат конкретните качества на книгите или липсата на такива- досега не съм чула коментари против Хари Потър от някой, който е чел книгите, различен от "тъпи са". Ами мерси, ама не ме убедихте...

КОлкото до "До Чикаго и назад", на мен ми беше интересна когато я прочетох... За разлика от "Под Игото" - което може би се дължи на факта, че е единствената книга,. която насила са ме карали да чета, и то когато бях прекалено малка да я схвана... Резултата е налице- не мога да я трая тази книга, въпреки че всичките ми познати много я харесват...

КОлкото до вечните книги- те са страшно много, но моите фаворити засега са:

"Осъдени Души"- НА Д.Димов
    "Кво Вадис" - Хенрик Сенкевич
    Всички книги на Ремарк, гениален е този човек...
    Малкият принц
    Чичо Томовата КОлиба (леле що рев беше на тая книга )
    Клетниците

Сигурно ще се сетя за още, но засега тезими идат на ума...

А ако погледнем на "вечни" под различен ъгъл, това трябва да са "Илиада" и "Одисея"
    1. Човек се ражда изморен и живее за да си почине.
    2. Ако видиш някой да си почива помогни му.
    3. Работата е свещена. Не я докосвай!
    4. Когато изпиташ желание да работиш,седни и чакай да ти мине.

Голям фен
    Къде са хората с Достоевски, Милър, Селинджър да ги визирам?? (=
    Вечни книги няма. Има вечни идеи и то погледнати от наша гледна точка, не и от тази на вечността (;

Голям фен
    Цитирай Първоначално написано от Сладичко_bi
    Къде са хората с Достоевски, Милър, Селинджър да ги визирам?? (=
    Вечни книги няма. Има вечни идеи и то погледнати от наша гледна точка, не и от тази на вечността (;
    ооооо вечни книги има...
    Библията, Корана и прочие, които и до ден днешен играят важна роля в светогледа и начина на живот на много хора, по тях са формирани цели общества и т.н.

Вечни книги има доста, зависи какво търси отделната личност
    Библията е една от тези вечни идеи за които говорех (= И все пак не са ли много от новите неща именно едно видоизменено издание на Библията или ако и тя е такова на някоя друга? Библията не е вечна, но идеите в нея даже някои от тях да потънат в мрак пак ще се открият. Ние вървим към прогреса и това ни кара да отричаме всичко. Но все пак пак го намираме независимо дали сме загубили самата книга. Хипотетично и символично казано (=

Guest
    Забавната библия!
    Изкувството на войната
    Фауст
    Поредицата с АД , макар и не завършена.

Град
    ^ чел съм първите три и ми бяха тъпи, скучни и не намерих никакви достойнства с които книгата да изпъква пред други неща, които съм чел...

след като три не са ми харесали, дали и другите трябва да се тормозя да чета??

ХАха, тормоззз. Няма да вдигаш глава докато не ги прочетеш всичките...
    НАй- сетне някой оплюващ, който да е чел някоя от книгите Смешното е, че аз години наред плюех Хари ПОтър без да съм го чела...

КОлкото за първите три- ами те са бая детски. Трябва да си с детски акъл като мен да ги харесаш...
    В последните три е истината.

Но така или иначе Хари ПОтър не ми звучи като някоя книга дето ще е вечна Знаиш ли след 100 години децата какво ще четат ( и ще могат ли да етат изобщо или компа ще им чете на глас... :P

Град
    Йееее, детска поредица....
    Светът не е толкова забавен след като нямам някой Хари ПОтър подръка...
    За какво иде реч в тази поредица?

Град
    Монтана
    rawrrr, мила, съгласна съм с твърдението ти, че книгата е не само за приспиване (това е едно от малкото неща, които съм възприела от майка си), но аз така или иначе съм чела въпросната книга (било то интересна или не).

Да, задължителна е, да, прочела съм я един или повече пъти, но това не пречи да твърдя, че е отвратителна и да я критикувам.

* * *

И все пак, любопитно ми е, на какво ви научи "Под игото", тази "велика книга", както почти всички обичате да повтаряте вече почти машинално щом стане дума за книжки?

Приятно е, лесничко е да говориш за тези заглавия - чел, недочел, знаеш, че е това са вече утвърдени автори, заглавия - като някакви библии в българската литература, които ни учат на мъдрост, стойностен и достоен живот, ценности и т.н.

От авторите в "трябва" графата мога да кажа, че съм се влюбила в един - Талев. Но негови книги съм чела в 10 клас. Не съм чакала летния списък за 12.

Не обвинявам никого в нищо, не ви обиждам (дано не се почувствате засегнати), просто идеята като цяло не ми допада.
    По- голямата част от задължителните произведения за даскало за мен са безинтересни.. но ние не ги учиме, защото те са най- интересни и стойностни, а защото изучаваме литературата като наука, демек учиме различните епохи, различните видове текст и тн.
    И все пак "Под игото" е книгата, която ме накара да започна всъщност да чета книги. Това беше 1-вата книга, която прочетох ( защото я намерих в нас и майка ми ме накара да чета нещо, не защото съм била 5 клас) и след нея започнах да чета подобна литература... от което и израснах това, което съм, с тези убеждения ... сега готвя да кандидатствам с история.. та някак си "Под игото" определи до голяма степен живота ми... научи ме да обичам родината си.. не планините и реките и тревите, а българското. Не вярвам да можеш да прочетеш "Новото гробище на сливница", без да трепнеш дори за миг..
    Талев също ми харесва, аз пък прочетох тетралогията в 5-6 клас и тогава изобщо не знаех, че ще го уча някога.
    Тъй де аз харесвам книги от рода на Време разделно и Пътят към София, Дъщерята на Калояна и тн.
    А кои са вечните книги? Това не мога да кажа...

Град
    in da middle of nowhere
    Любимата ми книфа е Abduction! на Peg Kehret и също книгите на Margaret P. Haddix тя е автор на книгите Running Out of Time, Escape From Memories и още много и също на книгите от поредица Among the...

To be lost before you're found, don't mean you're losing.

Цитирай Първоначално написано от FeeL_The_BeaT
    За "Под игото" съм съгласна, че не струва, но за "До Чикаго и назад" не съм. На мен ми хареса.
    Не може да кажете че „Под игото” не струва. Това е най-стойностната българска книга. В нея се показва стремежа за свобода на българския народ, тя е един своеобразен пантеон на всички дали живота си за освобождението на родината. И казването, че самата книга не струва е просто едно обесмисляне на тяхната саможертва. Защото сега , Вие не може да оцените какво тези хора са направили. „Под игото” не е просто книга тя е българската библия. Книгата показва вишата еманация на българския дух, показва как: „И в няколко дена тайно, полека / народът порасте на няколко века!”. И щом днес казвате че „Под игото” не струва, вероятно утре ще чуем че и Левски не струва, че Ботев е нищо повече от един терорист. Наистина е много жалко какви идиоти може да ражда България, забравили за родното кланящи се на чуждото. Иван Вазов е много повече поет и писател от Дж.Роулинг, защото за разлика от нея, той е написал нещо стойностно, а не поредния комерсиален боклук!!!!

Има толкова много хубави и вечни книги...такива, които не сте чували дори...за това аз няма да изброявам имена

Мега фен Аватара на amatorium
    Lao Tse - Tao Te King, Confucius - Analects, Fu Si - I Ching, The Holy Bible i t.n.
    Eating isn't cheating - Arnold

Град
    Цитирай Първоначално написано от Ivs Jonas
    Има толкова много хубави и вечни книги...такива, които не сте чували дори...за това аз няма да изброявам имена
    кажи някоя от тия, които не сме чували, за да се обогатим духовно...
    Вярно... Защо не ни просветиш нас, духовно бедните

Цитирай Първоначално написано от Darkl1ng
    rawrrr, мила, съгласна съм с твърдението ти, че книгата е не само за приспиване (това е едно от малкото неща, които съм възприела от майка си), но аз така или иначе съм чела въпросната книга (било то интересна или не).

Да, задължителна е, да, прочела съм я един или повече пъти, но това не пречи да твърдя, че е отвратителна и да я критикувам.

* * *

И все пак, любопитно ми е, на какво ви научи "Под игото", тази "велика книга", както почти всички обичате да повтаряте вече почти машинално щом стане дума за книжки?

Приятно е, лесничко е да говориш за тези заглавия - чел, недочел, знаеш, че е това са вече утвърдени автори, заглавия - като някакви библии в българската литература, които ни учат на мъдрост, стойностен и достоен живот, ценности и т.н.

От авторите в "трябва" графата мога да кажа, че съм се влюбила в един - Талев. Но негови книги съм чела в 10 клас. Не съм чакала летния списък за 12.

Не обвинявам никого в нищо, не ви обиждам (дано не се почувствате засегнати), просто идеята като цяло не ми допада.
    По- голямата част от задължителните произведения за даскало за мен са безинтересни.. но ние не ги учиме, защото те са най- интересни и стойностни, а защото изучаваме литературата като наука, демек учиме различните епохи, различните видове текст и тн.
    И все пак "Под игото" е книгата, която ме накара да започна всъщност да чета книги. Това беше 1-вата книга, която прочетох ( защото я намерих в нас и майка ми ме накара да чета нещо, не защото съм била 5 клас) и след нея започнах да чета подобна литература... от което и израснах това, което съм, с тези убеждения ... сега готвя да кандидатствам с история.. та някак си "Под игото" определи до голяма степен живота ми... научи ме да обичам родината си.. не планините и реките и тревите, а българското. Не вярвам да можеш да прочетеш "Новото гробище на сливница", без да трепнеш дори за миг..
    Талев също ми харесва, аз пък прочетох тетралогията в 5-6 клас и тогава изобщо не знаех, че ще го уча някога.
    Тъй де аз харесвам книги от рода на Време разделно и Пътят към София, Дъщерята на Калояна и тн.
    А кои са вечните книги? Това не мога да кажа...
    Чела съм я, страхотна е. Както и тази за Калоян.. беше отдавна и вече не помня точните заглавия, но за едно лято прочетох 5-6 исторически книги и всичките страшно много ми каресаха.

Мега фен
    Град
    Utopia..
    по много интересен начин тълкувате "вечни"
    това не означава дали на вас ви харесват, а дали се чете от масата
    в този ред на мисли - "Под игото" със сигурност е вечна книга

Град
    In a bathtub full of ether......
    А как мислиш, дали ще се чете от масата в бъдеще ?

Град
    Цитирай Първоначално написано от Special K
    А как мислиш, дали ще се чете от масата в бъдеще ?
    МИсля, че да... Дали ще го четеш на хартия, на монитор или личния ти робот- прислужник ще ти го чете, литературата няма да умре...

Re: Вечните книги?

Цитирай Първоначално написано от true.
    Кои според вас са те?Защо?

Да отбележа,че става въпрос и за българска,и за чужда литература.
    Ти па на кой му тряат книги като има филми, нет и приятели !!! Вместо да се мъча да чета предпочитам да гледам 1 филм и ли да ходя с приятели някаде да изпием по 1 бира !!!
    цЪк тУк за да ми помогнш да си купя pSP ! МЕРСИ ПРЕДВАРИТЕЛНО На тезИ които решат да ми помогнат !!

Град
    София

Re: Вечните книги?

Цитирай Първоначално написано от a3a3ia3
    Цитирай Първоначално написано от true.
    Кои според вас са те?Защо?

Да отбележа,че става въпрос и за българска,и за чужда литература.
    Ти па на кой му тряат книги като има филми, нет и приятели !!! Вместо да се мъча да чета предпочитам да гледам 1 филм и ли да ходя с приятели някаде да изпием по 1 бира !!!
    Книгата е винаги по-хубава от филма.

Хей, някой споменал ли е "Емил от Льонеберя"? Още се смея с глас, докато я чета..

Мега фен Аватара на Decu
    Град
    Софето :D
    Хей, някой споменал ли е "Емил от Льонеберя"? Още се смея с глас, докато я чета..
    Хахаха-да, една от любимите ми детски книжки е.
    Като заговорихме за детски-"Братята с лъвски сърца" най-много ми харесва..
    What you give is what you get!

Голям фен
    "Под игото"-как съм ревала на този роман Любима ми е!
    А от чуждестранните,хмм,"Призка ите на Андерсен" Всичките са страхотни
    А даааа,много обичам да чета и Стивън Кинг!Няма по-добър!!

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си