- Форум
- По малко от всичко
- Всичко тийн накуп
- Вечните книги?
Отбелязах, че хората които я намират за стойностна не са от твоето поколение, както ме разбра. А колкто до конфликтното мнение, което написа мисля, че можеше да го спестиш. Аз не квалифицирах хората по начина, по който ти го направи в смисъла на това, което се разбира от твоя контекст. Така че все едно, нека всеки чете литературата която го интересува или пък ако ще да не чете. Негов си избор. Пък и аз не съм любител на евтините спорове. Сигурен съм, че имаш вкус към това, което четеш за това и не съм се обърнал конкретно към теб. Това далеч не значи, че всички ви квалифицирам в една група щом примерно това, това и онова не ви харесва. Но да не преповтарям горенаписаното. Това е все едмо да втълпявам на някого нещо против волята му. Като разбирай, че отново не се се обръщам конкретно към теб, а просто към тези, които заклеймяват нещо като безмислено ако не им е по вкусовете.Първоначално написано от _Cuddly_
Първоначално написано от Freeminded
Не бих нарекла това "евтин спор", но ти си знаеш.
Естествено, че не си искал да обидиш мен, но исках да ти покажа, че не всички са безмозъчни и четат Хари Потър.
И чак пък конфликтна... по-скоро иронична.![]()
А колкото до "заклеймяването" - това си е лично мое мнение и на базата на това, което съм чела - подбирам. За мен стойностни са тези книги, които са ти дали нещо, които са те докоснали по някакъв начин, научили са те на нещо.
И като цяло мога да кажа анатема на Вазов, този "велик" писател. Но в предишни постове ясно съм изразила и защитила позицията си, затова няма да го правя пак.
Собственост на Canis_Dirus
Когато и да е писана, все едно. Това не е от книгите, които ще дам на децата си да четат един ден, така че и не се интересувам особено от подобни факти, макар че е хубаво да ги знам от обща култура.Първоначално написано от exploitedteen
Oкога пък четенето на някоя книга те прави безмозъчен?Естествено, че не си искал да обидиш мен, но исках да ти покажа, че не всички са безмозъчни и четат Хари Потър.![]()
Въобще не се чувствам по- тъпа от преди, а съм ги прочела всичките Хари Потъровци, и мога да кажа на всички плюещи, вместо да плюят напосоки, да вземат да прочетат поне последните 2-3 , и тогава да критикуват и обсъждат конкретните качества на книгите или липсата на такива- досега не съм чула коментари против Хари Потър от някой, който е чел книгите, различен от "тъпи са". Ами мерси, ама не ме убедихте...![]()
КОлкото до "До Чикаго и назад", на мен ми беше интересна когато я прочетох... За разлика от "Под Игото" - което може би се дължи на факта, че е единствената книга,. която насила са ме карали да чета, и то когато бях прекалено малка да я схвана... Резултата е налице- не мога да я трая тази книга, въпреки че всичките ми познати много я харесват...
КОлкото до вечните книги- те са страшно много, но моите фаворити засега са:
"Осъдени Души"- НА Д.Димов
"Кво Вадис" - Хенрик Сенкевич
Всички книги на Ремарк, гениален е този човек...
Малкият принц
Чичо Томовата КОлиба (леле що рев беше на тая книга
)
Клетниците
Сигурно ще се сетя за още, но засега тезими идат на ума...![]()
А ако погледнем на "вечни" под различен ъгъл, това трябва да са "Илиада" и "Одисея"![]()
1. Човек се ражда изморен и живее за да си почине.
2. Ако видиш някой да си почива помогни му.
3. Работата е свещена. Не я докосвай!
4. Когато изпиташ желание да работиш,седни и чакай да ти мине.
Библията е една от тези вечни идеи за които говорех (= И все пак не са ли много от новите неща именно едно видоизменено издание на Библията или ако и тя е такова на някоя друга? Библията не е вечна, но идеите в нея даже някои от тях да потънат в мрак пак ще се открият. Ние вървим към прогреса и това ни кара да отричаме всичко. Но все пак пак го намираме независимо дали сме загубили самата книга. Хипотетично и символично казано (=Първоначално написано от exploitedteen
Забавната библия!
Изкувството на войната
Фауст
Поредицата с АД , макар и не завършена.
Първоначално написано от exploitedteen
ХАха, тормоззз. Няма да вдигаш глава докато не ги прочетеш всичките...![]()
НАй- сетне някой оплюващ, който да е чел някоя от книгитеСмешното е, че аз години наред плюех Хари ПОтър без да съм го чела...
КОлкото за първите три- ами те са бая детски. Трябва да си с детски акъл като мен да ги харесаш...
В последните три е истината.![]()
Но така или иначе Хари ПОтър не ми звучи като някоя книга дето ще е вечна Знаиш ли след 100 години децата какво ще четат ( и ще могат ли да етат изобщо или компа ще им чете на глас... :P
Йееее, детска поредица....
Светът не е толкова забавен след като нямам някой Хари ПОтър подръка...![]()
За какво иде реч в тази поредица?
По- голямата част от задължителните произведения за даскало за мен са безинтересни.. но ние не ги учиме, защото те са най- интересни и стойностни, а защото изучаваме литературата като наука, демек учиме различните епохи, различните видове текст и тн.Първоначално написано от _Cuddly_
И все пак "Под игото" е книгата, която ме накара да започна всъщност да чета книги. Това беше 1-вата книга, която прочетох ( защото я намерих в нас и майка ми ме накара да чета нещо, не защото съм била 5 клас) и след нея започнах да чета подобна литература... от което и израснах това, което съм, с тези убеждения ... сега готвя да кандидатствам с история.. та някак си "Под игото" определи до голяма степен живота ми... научи ме да обичам родината си.. не планините и реките и тревите, а българското. Не вярвам да можеш да прочетеш "Новото гробище на сливница", без да трепнеш дори за миг..
Талев също ми харесва, аз пък прочетох тетралогията в 5-6 клас и тогава изобщо не знаех, че ще го уча някога.
Тъй де аз харесвам книги от рода на Време разделно и Пътят към София, Дъщерята на Калояна и тн.
А кои са вечните книги? Това не мога да кажа...
Любимата ми книфа е Abduction! на Peg Kehret и също книгите на Margaret P. Haddix тя е автор на книгите Running Out of Time, Escape From Memories и още много и също на книгите от поредица Among the...
To be lost before you're found, don't mean you're losing.
Не може да кажете че „Под игото” не струва. Това е най-стойностната българска книга. В нея се показва стремежа за свобода на българския народ, тя е един своеобразен пантеон на всички дали живота си за освобождението на родината. И казването, че самата книга не струва е просто едно обесмисляне на тяхната саможертва. Защото сега , Вие не може да оцените какво тези хора са направили. „Под игото” не е просто книга тя е българската библия. Книгата показва вишата еманация на българския дух, показва как: „И в няколко дена тайно, полека / народът порасте на няколко века!”. И щом днес казвате че „Под игото” не струва, вероятно утре ще чуем че и Левски не струва, че Ботев е нищо повече от един терорист. Наистина е много жалко какви идиоти може да ражда България, забравили за родното кланящи се на чуждото. Иван Вазов е много повече поет и писател от Дж.Роулинг, защото за разлика от нея, той е написал нещо стойностно, а не поредния комерсиален боклук!!!!Първоначално написано от FeeL_The_BeaT
cosmopolitan![]()
Има толкова много хубави и вечни книги...такива, които не сте чували дори...за това аз няма да изброявам имена![]()
Lao Tse - Tao Te King, Confucius - Analects, Fu Si - I Ching, The Holy Bible i t.n.
Eating isn't cheating - Arnold
Вярно... Защо не ни просветиш нас, духовно беднитеПървоначално написано от exploitedteen
![]()
Чела съм я, страхотна е. Както и тази за Калоян.. беше отдавна и вече не помня точните заглавия, но за едно лято прочетох 5-6 исторически книги и всичките страшно много ми каресаха.Първоначално написано от Darkl1ng
по много интересен начин тълкувате "вечни"
това не означава дали на вас ви харесват, а дали се чете от масата
в този ред на мисли - "Под игото" със сигурност е вечна книга
А как мислиш, дали ще се чете от масата в бъдеще ?
МИсля, че да... Дали ще го четеш на хартия, на монитор или личния ти робот- прислужник ще ти го чете, литературата няма да умре...Първоначално написано от Special K
![]()
Ти па на кой му тряат книги като има филми, нет и приятели !!! Вместо да се мъча да чета предпочитам да гледам 1 филм и ли да ходя с приятели някаде да изпием по 1 бира !!!Първоначално написано от true.
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Книгата е винаги по-хубава от филма.Първоначално написано от a3a3ia3
![]()
Хей, някой споменал ли е "Емил от Льонеберя"? Още се смея с глас, докато я чета..![]()
Хахаха-да, една от любимите ми детски книжки е.Първоначално написано от _Cuddly_
Като заговорихме за детски-"Братята с лъвски сърца" най-много ми харесва..
What you give is what you get!
"Под игото"-как съм ревала на този романЛюбима ми е!
А от чуждестранните,хмм,"Призка ите на Андерсен"Всичките са страхотни
А даааа,много обичам да чета и Стивън Кинг!Няма по-добър!!![]()