.
Отговор в тема
Страница 5 от 6 ПървиПърви 123456 ПоследнаПърви
Резултати от 101 до 125 от общо 135

Hybrid View

Град
    Blondeland
    Рано ми е още да казвам кои книги са вечни , защото съм само на 18 и надявам се , че имам още мноооооого "хляб да ям".....

"Железният светилник"
    "Cannery Row'

"Catch 22"

"Room at the top"
    "Catcher in the rye"
    "Grapes of wrath"
    не съм очаквала че толкова ще я харесам
    "Тhe Great Gatsby" Сапунената опера на Фитзжералд
    "Jane Eyre"
    "Pride and Prejudice"
    "Wuthering heights"

Aко се сетя за още - ще допълня
    Hey ! Mr Tambourine Man, play a song for me,
    In the jingle jangle morning I'll come followin' you..

Супер фен Аватара на FelisDirus
    Цитирай Първоначално написано от exploitedteen
    ^ дибър подбор, въпреки че на мен Великият Гетсби не ми е направил такова впечатление, че да го сложа тук...

пробвай нещо на Вонегът

Съгласна.
    И на мен Гетсби не ми допадна.
    Само дето, мацка, можеше на български да ги напишеш.
    Собственост на Canis_Dirus

Град
    Blondeland
    Да , четох ги, защото бяха в учебниците за 11 и 12 клас на Английска гимназия (просто вземам преравнителни изпити)
    ....
    и Къдли , винаги можеш да ги потърсиш в гугъл...

Цитирай Първоначално написано от Jeuelle
    Оф, айде не толкова грубо, моля. Просто отбелязах, не съм те задъвкала. И проблеми с английския нямам, за да търся в гугъл. От тези заглавия Гетсби, Спасителят в ръжта, Гордост и предразсъдъци и Джейн Еър съм ги чела на английски. пх

Град
    Blondeland
    Цитирай Първоначално написано от _Cuddly_
    Цитирай Първоначално написано от Jeuelle
    Оф, айде не толкова грубо, моля. Просто отбелязах, не съм те задъвкала. И проблеми с английския нямам, за да търся в гугъл. От тези заглавия Гетсби, Спасителят в ръжта, Гордост и предразсъдъци и Джейн Еър съм ги чела на английски. пх
    E , аз пък всички съм ги чела на английски...

сори за спама

е, аз пък също съм велика?

супер рядко зарязвам книга, но pride & prejudice не издържах, ще ме извинявате.

подкрепям за параграф 22.
    може би по пътя на керуак?
    погнусата на сартр, но това ми е по-скоро личен фаворит.
    престъпление и наказание.
    английският пациент.
    On a long enough timeline, the survival rate for everyone drops to zero.

"Моята борба"
    2, 9, 10, 11 и 13т. системно

Голям фен
    Град
    Нейде из Европа, по-точно Виена
    "Сидхарта" на Херман Хесе смятам за вечна книга и въпросите, които разисква. За "Престъпление и наказание" съм съгласна, аз на руски съм я чела и е страхотна. Не знам колко от вас ще се съгласят, но според мен актуална и вечна ще си остане книгата "Дядо Горио".
    "Es gibt Risiken, die man nicht eingehen darf: Der Untergang der Menschheit ist ein solches."

Град
    Blondeland
    M , прочетох постовете за "До Чикаго и назад" и мисля че тя също добре ше се впише в класацията не вечните книги...
    До болка актуална е..

Аз само не разбирам що повтаряте едно и също.

Защото повечето хора на тази възраст нямат изградени литературни предпочитания. По-лесно е да вярват на готовите формули от учебниците пък и така ги учат. Не може да се криткува литературата на Вазов, защото за жалост я правят задължителна, определено още от 7ми клас децата се учат как трябва всеки ред на Вазов да се похвали с тонове лавинообразно изписани безмислени анализи в съчиненията разсъждения. Системата го прилага и учителите го изискват. Децата се научават да мислят механично, а не сами само и само защото се стремят към 6ци и в крайна сметка след обилно промиване на мозъка в гимназията на децата вече им престава да им прави впечатление цялата баналност на насила възпитаните им убеждения. Ето за това повтарят наизуст едно и също.

Guest
    Дюн ;<

hottie
    Guest
    Цитирай Първоначално написано от ATAKABG
    Цитирай Първоначално написано от leti_cherry
    Не знам колко от вас ще се съгласят, но според мен актуална и вечна ще си остане книгата "Дядо Горио".
    С интерес я четох Дядо Горио на Балзак
    ооо тази книга е сууупер !!

Мега фен
    Град
    SF
    Цитирай Първоначално написано от the_hottie
    Цитирай Първоначално написано от ATAKABG
    Цитирай Първоначално написано от leti_cherry
    Не знам колко от вас ще се съгласят, но според мен актуална и вечна ще си остане книгата "Дядо Горио".
    С интерес я четох Дядо Горио на Балзак
    ооо тази книга е сууупер !!
    Всъщност не

Робинята на Quench

Цитирай Първоначално написано от MindYourMind
    Защото повечето хора на тази възраст нямат изградени литературни предпочитания. По-лесно е да вярват на готовите формули от учебниците пък и така ги учат. Не може да се криткува литературата на Вазов, защото за жалост я правят задължителна, определено още от 7ми клас децата се учат как трябва всеки ред на Вазов да се похвали с тонове лавинообразно изписани безмислени анализи в съчиненията разсъждения. Системата го прилага и учителите го изискват. Децата се научават да мислят механично, а не сами само и само защото се стремят към 6ци и в крайна сметка след обилно промиване на мозъка в гимназията на децата вече им престава да им прави впечатление цялата баналност на насила възпитаните им убеждения. Ето за това повтарят наизуст едно и също.
    така ли, а някой случайно да се е замислял дали няма някаква причина да е задължително за изучаване това???
    Или всичко е сложено, заради някаква гениална конспирация за прогресивно и масово затъпяване на младежта??

Вазов има много, ама много силно влияние в българската литература и то не е случайно, а ако си мислиш, че това е заучено просто ми е ясно, доколко си запознат/а с творчеството му.
    Това дали го харесваш или не е съвсем отделен въпрос, аз не харесвам Славейков и няма и да започна да го харесвам, но знам какво е направил и го оценявам. Явно механичното мислене е оказало влияние при други хора, които мислят, че тяхните лични предпочитания и вкусове са еквивалентни на качество.
    Разликата е, че читателите на Вазов по настоящем са предимно, а може би и единствено ученици. В по-късна възраст никой не би чел Вазов. Хората трябва да четат книги за развлечение, не по задължение. Книгите на Вазов стават само като исторически извори, но не като литературни произведения предразполагащи към развлечение. А за мен четенето трябва да е развлечние, а не досада. Училището превръща четенето на книгите на Вазов и други в досада с необходимостта от километрични разсъждения на всеки ред дори в него автора да не заложил особен смисъл. Човек трябва да чете за удоволствие. Щом една книга не ти доставя удоволствие, то нейното четене губи смисъл. А колкото от историческа гледна точка наистина има смисъл от частичното опознаване на подобни книги, за да не губим самосъзнанието си. Но да чувстваш задължение в четенето на подобни книги...

Вие не ме разбрахте, в предния си пост исках да кажа, че е тъпо всеки да повтаря едни и същи заглавия. Нека просто добави нещо, което не е споменато, а не 10 страници да чета едно и също.

Иначе съм съгласна с Майнд. Вили, цялата тая работа с брейнуоша е ужасна. Да, тази литература трябва да бъде прочетена, но не това е начинът.
    На мен ми се драйфа от Вазов, но съм го чела и продължавам да го чета. Някак си цялата тая система и училището те отблъскат от стойностните книги, които сам трябва да откриеш, а не да те замуат в главата с дебелото прашно томче и да ти зейнат "Чети!". Нищо хубаво не е станало насила.

Стига де, не бъди толкова ироничен. Това си е вече гавра.

Град
    Blondeland
    Tук не става въпрос коя книга ти е любима , а коя според теб ще си остане вечна (интересна .....).
    Щом почти всички сме дали едни и същи заглавия , значи наистина тези книги продължават да "живеят".

А относно задължителните книги - аз на 12 няма как да прочета "Гроздовете на гнева" - как да разбера ще въобще има такава книга, ако не видя че е от задължителните или просто някой ми каже че вече съм достатъчно зряла за да обърна внимание и на такава сериозна литература!

Е, тия искат анализи, което е различно. Четенето на купищата критика е значително по-неприятно от четенето на самото произведение.

Едит: Уф, ся видях, че има такива, които не са чели и произведенията. Е, не знам.. ама е факт, че и училището /учителите/ не може да им повлияе. Това е относително. Едно време учителите са респектирали учениците си, а сега е абсолютната гавра - няма уважение, няма страх от институцията. Всеки си прави каквото иска. И както виждаш, въпреки че четенето на книги е в графа ''задължения'' (нямам думи просто...), пак не са го направили.

Хъх, трагедия.

Критиката е почти винаги нужна при анализите. Едно хлапе няма как да анализира само творба или герой. Абсурдно е.

Не всеки може да разсъждава.
    Уф, отивам да тичам в парка, айде после ще спорим.

Мега фен Аватара на krem4et0
    Град
    Свищов
    ооо Гордост и предразсъдъци може да почва мудно, но е интересна за четене...
    аз лично четох Престъпление и наказание в края на 8-и клас (вашия 9-и) и не ми хареса кой знае колко, но на второ четене в първи курс в университета ме грабна адски много
    Вече над 300 страници на "Ема" минах и е ужасно мудна. 1 бал обсъждат 5 глави........."Гордост и предразсъдаци" четох апокрифно в 3-4 клас и мноого ми допадна.

Критиката е почти винаги нужна при анализите. Едно хлапе няма как да анализира само творба или герой. Абсурдно е.
    Аз имам из къщи критика, а и в учебниците се публикува все по нещо. не съм чела. Дават ми се въпроси и мисля върху тях. разбира се не става въпрос за 4-ти клас, но в средния курс критиката само ограничава полета на мисълта...

Как ме ядосвате. Аз как прочетох половината задължителни книги много преди да разбера, че са задължителни? Не ги знаете, щото не се интересувате. Ако човек иска, ще чете, без да гледа къде пише "трябва" и къде - не.

И второ, цялостен и хубав анализ няма как да се направи, без да е четено нещо по въпроса. На вас няма как да ви дойде свише - или учител ще го каже, или ще го прочетете в учебника, или в някоя статия. А да не говорим, че езикът трябва да е на едно много по-високо ниво.
    Само с разсъждения (ще ме извинявате), ама само третокласниците пишат. Това е все едно да седнеш да решаваш задачи по математика, без да знаеш формулите - няма как.

Мега фен Аватара на Canis_Dirus
    Критиката я пишат тъпи бездарни копелета.
    да обясня подробно?
    Grumpy old madman

От учени хора.

Виж, идеята ми е, че на средностатистическия ученик не е по силите да прави анализи. А там хората са ти го разтълкували - символи, смисли, начин на изразяване, пък защо, пък как.. и т.н.

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си