- Форум
- По малко от всичко
- Всичко тийн накуп
- Вечните книги?
А според вас целенасочено ли е използван амфибархия и умислено ли е вплитането на несубектноста в хорея?
Grumpy old madman
Ей, големи сте изроди!
Влязох в темата за да видя какви книги се четат, да ме насочите към нещо,но уви- повечето,НЕ ВСИЧКИ, тук успяха всичко да оплескат.
Първо-не може някой д аси каже мнението,а друг да се противопостави-всеки с вкуса си.
Някой четат Хегел,Маркс,Софокъл,други-Хари Потър,Фройд,Кант,трети-любовни романи.
Тъжното е че на голяма част от младите допира до литературата става почти с бой от преподавателите по литература,а да отвориш някоя книжка от време на време си е хубаво.Та става на въпрос за ВЕЧНИТЕ КНИГИ.нЕ МИСЛЯ, Достоевски,Вазов (харесван или не) и Хари Потър могат да са в една графа.
Трябва да разделим понятията "любими книги" и "вечни книги",без да осъждаме избора на околните,но как да стане това когато почти 98% от вас се отклоняват от темата......
.............за това спрях да посещават форума.........
А ти кога за последно си се чувствал истински жив?!
5-10% от хората, които познавам четат.., което си е жалко и не виждам смисъл да се защитава мнението, че не трябва да има задължителна литература и не трябва учениците да се натискат да четат. Освен, ако не искаме да излезнат още по-големи дебили от сега... Лично аз не съм прочел изцяло нито един роман на Вазов, само разкази и части от романи, но това е защото не са ми интересни. Но неговото творчество (разказите и романите) в повечето случаи са безинтересни, защото не показват уникални личности с уникални способности и качества...Неговите герои изразяват цял народ и цял период от българската история, където хората по неволя стават герои... Приятно ми е да уча история и затова верояно романите не ми бяха особено итересни, но изказвания от сорта на "мразя Вазов", "Вазов е боклук" и тн ...миии показвате малко допълнителна простотияИ аз не го харесвах докато бях длъжен да го уча, но не мога да си кривя душата, че не е важен и необходим. Иначе ходете да давате гласове за ДПС най-малкото. А това за бягането от сражения по време на война... нз колко от нас ще се напикаят в гащите ако попаднат в такава ситуация
...сори за романа и офф-топика,
за да се оправдая: Тримата мускетари, Декамерон, романите на Твен и тн, макарче последно време не чета класици
![]()
"Малкият принц","Том Сойер","Под Игото","Патиланско царство" и др.
Аз пък не мисля, че е лошо да има задължителна литература и че учениците няма да четат въпреки натиска.
Ясен пример за това е моя клас. Аз бях много предубедена за "Тютюн", мислех, че е скучна книга, а и като видях какъв е обемът, ми стана лошо. Но ми трябваше да я прочета, не само заради матурата, а и заради изпитите. Но я прочетох и ми хареса. Добре, че беше в задължителната литература, че иначе нямаше да я прочета изобщо. И не само аз. От моя клас има много хора, които не обичат литературата, ще кандидатстват с медицина примерно, но прочетоха книгата, защото им трябва за матурата. Извод-сега хората четат. Малко, но четат. Все пак трябва да си има задължителна литература, какво каза exploitedteen, има определени книги, които са необходими за човека, за да се запознае с най-важните български автори. От там нататък всеки може да си избира какво да чете отделно...
Ако ме прогониш, ще изгасна.
Ала доближиш ли се, ще се стопя.
Да те имам е така опасно!
(Да те нямам значи да умра.)
Дори няма да взимам в предвид коментарите за Вазов-и аз не съм негов голям привърженик,но никой не е дорасъл да го критикува или плюе!
Браво- добре че са матурите та да вземете нещо в ръце,освен програмата на Еврофутбол.
Не казвам,че трябва всеки да си седи в къщи и да четено не се ли усещате как тотално затъпявате,говорите си в средата с едни и същи изрази и жаргони,а когато се наложи да говорите с авторитетен човек-независимо дали доцент,учител,възрастен или чиновник в някоя институция,вие не намирате правилните думи ивиждате как дори не можете да изразите това,което мислите,защото аз изпаднах в подобна ситуация и се усетих чи приятелите ми са готини,скайпа е весел и т.н. но аз нямам речник.
Признавам,не съм кой знае колко ерудирана-и аз говоря на диалект и жаргон,сред приятели съм простак,не търся правилните думи,а пляскам на право,но това не значи че не хващам някоя лека книжчица когато ми е скучно или не мога да заспя,ей така-да убия времето, и само това мъничко усилие ми помага да не затъна напълно в простотията и селянията,а за тези които са малко или повече след мен-дори с 1-2 години по-малки,направо нямам думи,но знаете ли- НЕ ЧЕТЕТЕ,ОСТАНЕТЕ СИ ПРОСТИ ДО КРАЙ! И така сте си хубави![]()
така и така сме почнали с "вечни".....-"Вечната Амбър"
someone else...
мен пък ме дразнят такива които си мислят че са велики и ще им дойде отгоре
аз пък харесвам тия, които смятат, че имат по-важни неща за правене ('кафета-мафета') и смятат, че четящите са хора, които нямат толкова много занимания като тяхПървоначално написано от exploitedteen
![]()