Цитирай Първоначално написано от gorska
Цитирай Първоначално написано от _Cuddly_
Цитирай Първоначално написано от gorska
Цитирай Първоначално написано от Desi_etnies
"До Чикаго и назад"...къде го бутате..толкова ми беше безинтересна

На мен също, но е доста важна... за българската литература, българското виждане на нещата... ииии....подобни простотии.
така ли? не знаех... е, човек се учи, докато е жив *с иронична усмивка*

Или просто си решила, че като се изучава в училище, е редно да я споменеш? Кое е важното в "До Чикаго и назад"? И какво е това българско виждане на нещата (не се заяждам - любопитствам)?
А някакви други заглавия, които не са в графа "задължителни"?

Вазов да го духа, защото досега не съм чела нищо негово, което да ме впечатли и въобще не го харесвам.

Заглавията, които са в графа "Задължителни" са там, защото са важни и проницателни, не мислиш ли?

"До Чикаго и назад" показва начина на пъчтуване на българина, показва желанието му да намери място на България в големия свят, а и ако я прочетеш отново, ще забележиш, че има споменат проблема за замърсяването на околната среда, толкова наболяла тема в днешни дни, и Алеко и е обърнал внимание преди около стотина години.

между другото много ме мързеше да пиша това, но реших, че искам да си защитя позицията и това е в отговор.

Горска,проблемът със замърсяването въобще не е належащ за Българското Възраждане.
Самото съдържание на "До Чикаго и назад" няма нищо новаторско,възрожденско,бу нтовническо.
Възрожденското се състои в това,че книгата е написана 15 години след Освобождението,в период на социален и културен подем.
Алеко Константинов е бил активен деец за обществени начинания-бил е член на комисията за насърчаване на индустрията;на изкустват.
Той е основателя на един от най-важните отрасли в съвремената икономика на България-туризма.
Даже имах въпрос в теста на УНСС (икономически университет) :Коя година Алеко Константинов се е качил на Черни връх и е поставил основите на българския туризъм?
Разбира се,сгреших годината,но все пак това показва колко важна личност е бил Алеко Константинов за цялостното развитие на България през периода на Възраждането й.

Колкото до задължителните книги.Не сте ли се замисляли защо са задължителни?Жалко че не схващате художествената стойност.Книгата не е само развлечение.Никой не е казал,че трябва да ви е интересна.Аз например сега чета "Призракът на Сталин" на Сартр..която е адски тежка и безинтересна.Във всяка страница поне по 10 пъти се споменава СССР.Ноя чета,не за да ми помогне да заспя по-лесно,а за да се образовам малко,като съм намерила алтернативен начин-вместо да чета томове по "История на света" ,да го прочета от художествена литература.А "Под игото" за мен е с по-скоро историческа стойност,отколкото с литературна.Споменават се много факти,лица събития,които са били важни за българската история,разбира се,с тяхните прототипи.

А не мога да определя кои са вечни книги ,и кои не-понеже избора ми ще бъде мого субективен.Но книгата,която ми е направила най-голямо впечатление досега е "Дядо Горио" на Балзак..но това е защото намирам прилика между мен и главния герой - Растиняк.