- Форум
- По малко от всичко
- Всичко тийн накуп
- Вечните книги?
Първоначално написано от gorska
Горска,проблемът със замърсяването въобще не е належащ за Българското Възраждане.
Самото съдържание на "До Чикаго и назад" няма нищо новаторско,възрожденско,бу нтовническо.
Възрожденското се състои в това,че книгата е написана 15 години след Освобождението,в период на социален и културен подем.
Алеко Константинов е бил активен деец за обществени начинания-бил е член на комисията за насърчаване на индустрията;на изкустват.
Той е основателя на един от най-важните отрасли в съвремената икономика на България-туризма.
Даже имах въпрос в теста на УНСС (икономически университет) :Коя година Алеко Константинов се е качил на Черни връх и е поставил основите на българския туризъм?
Разбира се,сгреших годината,но все пак това показва колко важна личност е бил Алеко Константинов за цялостното развитие на България през периода на Възраждането й.
Колкото до задължителните книги.Не сте ли се замисляли защо са задължителни?Жалко че не схващате художествената стойност.Книгата не е само развлечение.Никой не е казал,че трябва да ви е интересна.Аз например сега чета "Призракът на Сталин" на Сартр..която е адски тежка и безинтересна.Във всяка страница поне по 10 пъти се споменава СССР.Ноя чета,не за да ми помогне да заспя по-лесно,а за да се образовам малко,като съм намерила алтернативен начин-вместо да чета томове по "История на света" ,да го прочета от художествена литература.А "Под игото" за мен е с по-скоро историческа стойност,отколкото с литературна.Споменават се много факти,лица събития,които са били важни за българската история,разбира се,с тяхните прототипи.
А не мога да определя кои са вечни книги ,и кои не-понеже избора ми ще бъде мого субективен.Но книгата,която ми е направила най-голямо впечатление досега е "Дядо Горио" на Балзак..но това е защото намирам прилика между мен и главния герой - Растиняк.
Plans are nothing; planning is everything.
Dwight D. Eisenhower