Цитирай Първоначално написано от exploitedteen
Цитирай Първоначално написано от MindYourMind
Цитирай Първоначално написано от _Cuddly_
Аз само не разбирам що повтаряте едно и също.
Защото повечето хора на тази възраст нямат изградени литературни предпочитания. По-лесно е да вярват на готовите формули от учебниците пък и така ги учат. Не може да се криткува литературата на Вазов, защото за жалост я правят задължителна, определено още от 7ми клас децата се учат как трябва всеки ред на Вазов да се похвали с тонове лавинообразно изписани безмислени анализи в съчиненията разсъждения. Системата го прилага и учителите го изискват. Децата се научават да мислят механично, а не сами само и само защото се стремят към 6ци и в крайна сметка след обилно промиване на мозъка в гимназията на децата вече им престава да им прави впечатление цялата баналност на насила възпитаните им убеждения. Ето за това повтарят наизуст едно и също.
така ли, а някой случайно да се е замислял дали няма някаква причина да е задължително за изучаване това???
Или всичко е сложено, заради някаква гениална конспирация за прогресивно и масово затъпяване на младежта??

Вазов има много, ама много силно влияние в българската литература и то не е случайно, а ако си мислиш, че това е заучено просто ми е ясно, доколко си запознат/а с творчеството му.
Това дали го харесваш или не е съвсем отделен въпрос, аз не харесвам Славейков и няма и да започна да го харесвам, но знам какво е направил и го оценявам. Явно механичното мислене е оказало влияние при други хора, които мислят, че тяхните лични предпочитания и вкусове са еквивалентни на качество.
Разликата е, че читателите на Вазов по настоящем са предимно, а може би и единствено ученици. В по-късна възраст никой не би чел Вазов. Хората трябва да четат книги за развлечение, не по задължение. Книгите на Вазов стават само като исторически извори, но не като литературни произведения предразполагащи към развлечение. А за мен четенето трябва да е развлечние, а не досада. Училището превръща четенето на книгите на Вазов и други в досада с необходимостта от километрични разсъждения на всеки ред дори в него автора да не заложил особен смисъл. Човек трябва да чете за удоволствие. Щом една книга не ти доставя удоволствие, то нейното четене губи смисъл. А колкото от историческа гледна точка наистина има смисъл от частичното опознаване на подобни книги, за да не губим самосъзнанието си. Но да чувстваш задължение в четенето на подобни книги...