Цитирай Първоначално написано от puppy
това, че месото (свинското например) е вредно го знаят и децата. както и това, че пилето - не (или поне не толкова) и че рибата е полезна. сам помисли, представи си едно прасе, какъв процент от месото му е мазнина, м? я сега си представи как ядеш тая мазнина, дали е полезна? а да си чувал нещо за раститени и животнски мазнини (да ти подскажа - свинското спада към животинските) погледни в една таблица за калории и сравни свинското с някое друго месо. тва е... не е кой знае кво да го мислим и обсъждаме... всеизвестно е
Ми мен не ме интересува, какво си мислят децата. Биохимията и човешкта физиология знаят друго. Ами зависи от местото, ако е филе - под 2%. Да мазнината е полезна. Наситените мазнини са много важни за производството на някой хормони като например тестостерон, хормон на растежа итн. Тези двата между другото забавят стареенето и "гоят" мазниите в човешкото тяло. Освен това хубавото свинско (разбирай домашно отгледано, всичко промишлено отгледано е шит) е с 2:1 съотношение на ОМега 3: Омега 6, което значи - по - здраво сърце, по-здрави стави, по-малко мазнини в нашето собствено тяло. Всичко това благодарение на Омега 3, които са силнопротивовъзпалителни (например инфаркта се води възпалителна болест). Омега 3 е най-добре да се набавя от животински изотчници като месо, яйца и най-вече риба. Разбирасе и леноното семе е богато на Омега3, но при него става въпрос за Алфа-линолеова киселина, която не е с толкова положително фукции като животнските ДХК и ЕПК.

Отделно растителните мазнини са твърде богати на омега 6, които имат възпалителни свойства. Растителните мазнини са и неустойчиви на топлинна обработка, а тези с голям процент полиненаситени мазнини и нисък наситени окисляват много лесно.

МОля, не ми говорете работи прочетени в космополитън!

Дург е проблема, че днешното индустрилано поризведено свинско и по-точно свинската мазнини имат разпределение наситени-моно-поли като на растение - яко шит.

ОТделно кокоса е растение, а има най-голям процент наситени мазнини и се смята за много полезен.