- Форум
- По малко от всичко
- Тийн Учител - есета, теми, съчинения...
- За или против идолите?
Трябва ми есе, съчинение някакъв вид текст с разсъждения "за" и "против" идолите и примерите за подражание на днешните младежи. Но не мама или тати, ами някоя звезда.Ох, айде помагайте моля, че даже и на немски трябва да превеждам после...
![]()
Бъди отракан, за да не бъдеш очукан!
Виж това, може да ти помогне, ако защитаваш позицията "против" идолите, само малко трябва да го промениш.
Моят идол
Нямам идол.Не искам да имам идол.Защо ли? "Идол"-това е понятие, което означава статуя на човек или животно, която се почита като божество.Преносният смисъл, разбира се, е прекланяне пред човек, от когото се възхищаваме.
Наистина,аз харесвам много и най-различни хора,възхищавам се от тях, иска ми се да съм на тяхно място в определени моменти.Но напълно съзнавам, че идолопоклонничеството е страшния път към което собствено обезличаване. Това е заблуждаващата илюзия, която ще пренасочи потенциала ми в погрешната посока, в посоката на "обслужването" на някакъв чужд авторитет, колкото и той да го заслужава.А ако след години се окаже, че това е бил фалшив кумир.Трябва ли да минат години да загубиш значителна част от живота си, за да "откриеш", че си имал за идол човек, който не заслужава това?
Следването/особено ако това е спонтанно, стихийно,безкритично/ на някакъв идол погубва човешката идентичност. То е загуба на време, през което ти трябва да правиш непрекъснати усилия за самоопазването си, за себеоткриването си-за да разбереш в каква посока да вървиш и каква цел да преследваш. Вярно е, че това движение може да има и "пътепоказатели"-не толкова идоли, колкото примери на висока човешка нравственост, на талант, на трудолюбие, на оригиналност, на творчески открития, които да са мои "спътници", а не мои наставници, мои приятели,а не мои диктатори. В това отношение има стотици достойни примери в различни области на живота ни-наука,култура,икономика,по итика,спорт. За да направя своя избор, ми трябва още време-за да науча и за да разбера повече.Защото неукостта е най-доброто условие да се уловиш за някакъв идол. Това е най-лекото и най-коварното решение. Защото то ти предлага готов поведенчески модел-трябва само да го следваш:прилежно,постоянно ,неостъпно.
Това не е за мене. Не искам идоли, искам себе си.Ще продължа да се търся. Възможно е в това мое търсене да мине целият ми живот. Нищо.Няма да е напразно.Животът ми ще е бил смислен,защото аз съм търсил себе си пред това милиардно море от човеци. А търсенето е винаги по достойно от готовата находка-дори и тя да е идол.
Радвай се на този миг. Този миг е твоят живот.