Знаеш ли Питагоровата теорема?
Ами на Талес?
По математематика съм инвалид - признавам си най-чистосърдечно. На ниво квадратно уравнение съм. Даже днес правих класно и това беше най-наглото преписване за 12 години в училище.
И все пак си мисля, че не е голяма загуба... мразя този предмет.
Обичаш ли историята, или просто я учиш, защото трябва да се явиш на изпит?
Обичам я много. Лятото между 10 и 11 клас прочетох много исторически книги, които не са били нито в списъците ми, нито някой ме е карал, а защото ми беше адски интересно.
Ако трябва да съм откровена, тия теми много ми лазят по нервите, защото са големи локуми, но се дразня, защото знам, че трябва да ги наизустя, задължителни са. Макар че понякога толкова задълбавам и се увличам, че не ми се излиза, за да уча.. за жалост обаче се случва рядко.. хаха.
Какво мислиш за Инквизицията?
Ах, настръхвам само като си помисля. Това е отвратително. Колко народ е преследван избит заради разни църковни глупости. А и всички мъчения.. кххх, ужас! Винаги съм смятала, че човек има правото на избор, свободен е да решава сам за себе си. Е, тогава определено не е било така.
Ами за Кръстоносните походи?
Все още не съм учила нищо по тази тема, но доколкото знам, целта на кръстоносните походи е била завоевания под предлог, че освобождават светите земи или покръстват варварите. Относно религиозната част си мисля, че просто са били адски ограничени. А завземането на нови територии - нормално е за онова време.
Кой е любимия ти български писател и защо?
Димитър Талев. Пише адски увлекателно, не е досаден и скучен за разлика от други български писатели, темите на книгите му на пръв поглед изглеждат далечни и безинтересни, но всъщност зачетеш ли се малко, не можеш да се откъснеш. Той е от тези писатели, които те грабват, кара те да почувстваш това, което чувстват героите, да усетиш емоциите им, мислите.. не всеки го може.
Харесваш ли Далчев?
Да. Той е оригинален, уникален. Поезията му е предметна, той акцентира върху грозното, отблъскващото, дава на съвсем обикновени предмети друг смисъл - те вече не изпълняват обичайната си функция, а са символи, свързани с човешката екзистенция.
Той изпъква на фона на останалите - Яворов, Славейков, Дебелянов някак си се сливат и размиват. Същото е и при Йовков и Елин Пелин, при Вазов и Ботев, което ги прави по-обикновени и не чак толкова впечатляващи за разлика от Далчев.
Чела ли си Кисинджър? Ами Фрийдман?
Дипломацията? Хаха, не съм чела, но приятелят ми я е чел във връзка със специалността си - МО. И Фрийдман не съм.
Това е за сега Исках малко по-рзлични въпроси... дано не се сърдиш