Цитирай Първоначално написано от exploitedteen
можем доста време да си поговорим за глобализация, глобализъм, антиглобализъм и алтерглобализъм...

Като цяло глобализацията е създаване на наднационални структури, които да позволят по-лесно движение на сделките и движение на блага и ресурси. Повечето хора виждат само това - злите корпорации, които гледат само печалбата и произвеждат евтино, а продават скъпо и прочие.
Глобализацията обаче има много лица и то не е само корпоративни интереси или падане на границите и заличаване на идентичноста на даден народ и култура.

Куенчи - споменаваш за криза, но сам знаеш, че на пазара освен пикове има и спадове и това си е съвсем нормална ситуация, а флуктуациите общо взето го поддържат.
Примерно тия дни стоковите борси се дънят като невидели, което е съвсем нормално и точно така се регулира пазара от някои изкуствено поддържани индекси.
Ако настъпи глобална рецесия аз пак не виждам как една държава (особено малка) би могла да избегне кризата, а камо ли чрез изолационна политика. (В интерес на истината Русия е единствената държава, която може да се изолира от всички външни пазари, заради собствените си природни богатства, но пак няма да остане незасегната).

Относно електронните пари- необезпечена как??? Със златен резерв??

отзад напред

златният резерв няма нищо общо тука - когато говоря за необезпечени пари, имам предвид реално необезпечени, чрез никакво вземане - това са пари от натрупване, от транзакционни комисионни и т.н. зад тях не стои производство и услуга, с тези необезпечени пари могат да се купят на практика само пари и това ги прави ценни, знаеш - те са основната валута на фондовите борси, например

сега за кризата - естествено, няма как да се избегне кризата, аз не съм от групата на онези формни патриоти, които си мислят, че като си се затворят в черупката, ще могат да се смеят надменно на умиращите от глад глобалисти

само че кризите не са спадове на пазара, които могат да се неутрализират чрез либерални методи - т.е. да се остави пазарът сам на себе си; едва ли можем да говорим за някоя икономическа криза, било то световна или национална, която се е оправила без политическа помощ

само че когато избухне една световна криза, тя изисква или съществуването на обща институция, която:
а - да се ползва с широко международно доверие
б - да има пряк контрол над националните политики на основните междунационални контрагенти

разбира се, международната общбност се опитва да ни заблуди, че МВФ и СБ са такива организации, които могат да преодолеят чрез проста фискална политика - наистина най-простата, на влаутният контрол - а е ясно, че един обезценен долар е равен на един милиард обезценени долара; именно валутната политика на МВФ и СБ водят до утежняване на положението - което, както виждаме, се случва вече в днешно време по целия свят, във фондовите борси (резките флуктоации в цените на борсите са като сеизмичните вълни на приближаващата се криза - например тежката криза, която разтърси азиатските пазари заради голямата им взаимообвързаност)

това, което искам да кажа е, че не може да се възпре кризата, но тя ще бъде като един финансов апокалипсис - никой няма да може да я прекрати

и знаем, че когато хората са уплашени, на власт идват радикални и изолационистични правителства - но те няма как да наредят на другите държави да следват политиката им и ще се повторят събитията в Чили от средата-края на века, например

е, ти ще кажеш, че умът ми чертае много мрачни картини, но аз бих отговорил, че съм просто реалист