Здравейте!
Имам голям проблем с физиката-нищо не разбирам от нея,имам три двоики.Попринцип съм добра ученичка.До седми клас винаги съм била отличничка,а сега съм с 4,5 и 6 освен физиката
Госпожата ни даде да решаваме задачи,който щели да са свързани със следващото контролно затова моля някой който е добър по този предмет,ако може да реши тези задачи.Аз речих няколко но ето тези не съм:
1 Лампа е разчетена за напрежение 127V и консумира мощност 50W.Какво допълнително съпротивление трябва да се включи към лампата,за да може тя да се включи към напрежение 220V?
отг:645,42 ома
2 По проводник, в краищата на който е приложено напрежение 4V за 2мин преминава заряд 15C.Да се определи съпротивлението на проводника
отг:32 ома
3 Две лампи с мощност 90W и 40W са включени успоредно във верига с напрежение 220V.Определете съпротивлението на всяка лампаи тока протичащ във всяка от тях.
отг:0,4A; 0,2A; 550 ома ; 1100 ома
4 Определете мощността на ел.бързовар,който за 5 мин нагрява 210g вода от 14 до 100 градуса.Какво е съпротивлението на бързовара ако той работи при напрежение 120V.Загубата на енергия да се пренебрегне. Q=c.m.delta t c/вода/=4200J/KG.K
отг:57 ома
5 Изчислете сечението на меден проводник с дължина 100M ако при потенциална разлика в кpаищатана поводника 2,4 през него протича ток 4,8A. p=1,7.10на -8
отг3,4.10 на -6
6 Колко пъти съпротивлението на лампа разчетена за 220V трябва да бъде по-голямо от съпротивлението на лампа със същата мощмост,разчетена за напрежение 127V
отг r/едно/=3r/две/
7 Съпротивленията на две лампи,включени успоредно във верига с напрежение 120V се отнасят както 3:2.Определете мощностите на лампите ако тока в първата лампа е 0,4A.
отг:48W;72W
8 Лампа с мощност 300W е разчетена за напрежение 110V.Определете големината на допълнителното съпротивление,позволяващо да се включи лампа към напрежение 127V.
отг:13,43 ома
надявам се да можете да ми помогнете
много благодаря
оле, много ви се моля... някой ако разбира от физика да ми помогне!!! само на кратко ако може да ми напише нещичко за приложението на газовия разряд....