И къде пише, че щом с някой човек сме били по-близки (избягвам думата "гаджета", защото ми е противна), но всичко е свършило, трябва да прекъсваме отношения с него?

Щом е с теб, а не с нея, радвай се, какво искаш?! Не мислиш ли, че накрая това би го отблъснало и подтикнало да се върне при другата?
Има още нещо, само че това е по моята логика за взаимоотношенията между двама души: щом сте решили да се посближите, имам предвид да сте повече от приятели, значи преди това все пак е трябвало да сте сравнително близки приятели, за да потръгнат нещата - не може да тръгнеш ей така с някого и да твърдиш, че държиш на него, щом не се познавате... (да не говорим, че ти познаваш приятеля си от година и половина, какво повече искаш?!) А и хората не могат да оставят нещо мимолетно като връзка да им съсипе напълно приятелството и щом са скъсали вече, да прекратят всякакви дружески взаимоотношения. ДА не говорим, че до някаква степен всеки от двамата е делил част от живота си с другия, да загърби всичко това...
Виждам, че постът ми стана дълъг, но нека обобщя: стига с тея измишльотини, остави приятеля си да диша! (да не говорим, че никъде не е написано, че евентуално ще се зажените и ще се заедно "докато смъртта ви раздели")